Alpin skidutrustning för barn

Vintern närmar sig och det är hög tid att gå igenom utrustningen för vinterns aktiviteter och äventyr. I denna guide tänkte vi dela med oss av lite tips för dig som ska skaffa alpinutrustning till ditt barn inför vintern. Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka kring längder på skidor och stavar, storlekar på pjäxor och hur hjälmen ska sitta. Samtidigt är det viktigt att utrustningen sitter bra för att skidåkningen ska bli så bra och rolig som möjligt för barnet. Vi hoppas därför att denna guide ska vara till hjälp och vägledning.

Hur ofta kommer barnet att åka?

Eftersom barn ständigt växer behöver man troligtvis skaffa ny utrustning varje år. Utrustning kan bli ganska dyr och ska dessutom förvaras och transporteras. Ett första ställningstagande som vi därför tycker att man ska göra är hur ofta och mycket barnet kommer att åka. Har man en slalombacke nära där man bor, eller en fjällstuga dit man ofta återkommer och planerar att åka relativt regelbundet? Eller blir det bara några få skiddagar i samband med exempelvis sportlovet? Om man inte åker så mycket så är kanske det enklaste och bästa att hyra utrustningen, vilket vi kommer in mer på här nedanför.

Det finns många bra alternativ till att köpa ny alpinutrustning för barn

Låna eller ärv alpinutrustning

Har man tur och har flera barn kanske yngre syskon kan ärva utrustingen från storasyskon. Eller så har man bekanta som har utrustning som man kan få låna.

Vi kan också rekommendera dig att kolla om Fritidsbanken finns i närheten där du bor. Där man under 14 dagar får låna utrustning helt gratis. Tanken med fritidsbanken är att man enkelt ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något. Ett perfekt sätt att testa innan man köper egen utrustning. Här kan du se var din närmaste fritidsbank ligger.

Köp begagnad alpinutrustning

Andrahandsmarknaden på sportutrustning för barn är stor. Att handla utrustning begagnat är dessutom bra både för plånboken och miljön. Ofta kan man få fin utrustning för ett riktigt bra pris. Vi har under åren köpt den mesta av vår utrustning begagnad. Dels finns det att hitta begagnad utrustning via traditionella köp- och sälj sajter på internet. Vi har framförallt hittat mycket utrustning på olika lokala köp- och säljgrupper på Facebook.

Man ska dock vara försiktig med att köpa begagnade hjälmar om man inte känner till hjälmens historia. Detta beror på att om hjälmen har fått en smäll eller liknande tidigare så ger den inte längre samma skydd.

Där vi bor brukar även den lokala slalomklubben ha skidloppis varje år där man kan fynda prisvärd utrustning och det kan vara någonting att undersöka om du har en skidklubb på orten.

Här i Edsbyn där vi bor finns dessutom en fantastisk sportbutik som har varit lite före sin tid. Redan när jag var barn (för mer än 30 år sedan) kunde man åka dit för att byta in urvuxna pjäxor och skidor mot nya och endast betala en liten mellanskillnad.  Idag känns det verkligen som helt rätt tänk ut miljösynpunkt och för att minska onödig konsumtion. Kanske har du någon liknande butik på din hemmaplan?

Hyr alpinutrustning

Som vi var inne på tidigare så är det bra att fundera igenom hur mycket man faktiskt åker på en säsong. Att köpa nya skidor och utrustning varje år är nämligen inte särskilt fördelaktigt för de familjer som bara åker på skidsemester under en vecka om året.

Har man i dessa fall inte möjlighet att låna utrustning så kan det vara smart att hyra utrustning till barnen istället.  Om du hyr utrustning får du hjälp att välja utrustning och säkerställer på så sätt att barnen får rätt och bra utrustning som är vallad, slipad och anpassad efter barnets storlek och åkförmåga. Det gör att upplevelsen ofta blir mycket bättre än om man har utrustning som man har lånat ihop där skidorna är dåligt slipade och pjäxorna är lite för stora (eller på gränsen till små). Genom att hyra utrustning slipper man dessutom att transportera utrustningen till och från skidanläggningen och förvara utrustningen hemma. Vi som har tre barn kan konstatera att slalomutrustning tar en hel del plats både hemma och i bilen.

Att välja rätt utrustning till barnet

Om man ska köpa egen utrustning till barnen, oavsett om det är ny eller begagnad utrustning, så finns det lite saker att tänka på. Köper du utrustning i en sportbutik finns det ofta personal som kan hjälpa dig så att det blir rätt. Men det kan trots allt vara bra att ha lite koll och vara lite påläst. Och ska du köpa begagnad utrustning är det ännu viktigare. Här nedanför delar vi med oss av lite tips kring hur du ska tänka när du ska köpa alpinutrustning för barn.

Skidor

När det gäller skidor till barn är det viktigt att man köper skidor med rätt längd. När man ska köpa alpinskidor till barn är det tre aspekter som man initialt ska ta ställning till för att välja rätt längd. Utgångspunkten är barnets längd, sedan anpassar man skidans längd beroende på nivå/erfarenhet samt barnets ålder. En tabell för detta hittar du här nedanför.

En viktig tumregel när det gäller alpinskidor till barn, särskilt mindre barn som ska lära sig att åka skidor, är att de inte får vara för långa. Det är lätt att man som förälder köper lite för långa skidor och tänker att då kan barnet växa i dem, eller då kan de fungera över flera säsonger. Men faktum är att ett par får långa skidor kan bli negativa för inlärningen och skidglädjen och riskerar att ta död på skidintresset eftersom barnet får svårt att hantera dem.

När barnet är litet och ska lära sig att åka, svänga och bromsa är det enklare med en kortare skida. Men om barnet har lärt sig grunderna så kan en för kort skida hämma den fortsatta utvecklingen eftersom en kort skida bl.a. försvårar balansen och ger en sämre upplevelse.

Tabell för val av längd på barnskidor

Vi hittade en bra tabell för att räkna ut en lagom längd på barnskidor på https://www.freeride.se . Den kan vara till bra hjälp för dig som funderar på vilken längd på skidor du ska köpa till ditt barn.

Barnets längd:              Skidans utgångslängd:
90-100cm                        70cm
100-110cm                      80cm
110-120cm                      90cm
120-130cm                     100cm
130-140cm                     110cm

Nivå skidåkning:          Skidans längd:
Nybörjare                       +/-0cm
Medelgod åkare             +5cm
Avancerad åkare            +10cm

Barnets ålder:             Skidans längd:
3-4 år                             +/-0cm
5-6 år                             +5cm
7-9 år                             +10cm

Pjäxor

När man ska köpa pjäxor till barn är det viktigt att hitta ett par pjäxor som sitter skönt, är varma och lagom stora. Att hitta rätt pjäxor är om du frågar oss den svåraste delen i utrustningen eftersom fötter är väldigt olika i form och storlek. Så bara för att man har samma skostorlek och längd på foten behöver det inte innebära att man kan ha samma pjäxa. Därför är det bästa sättet att prova en pjäxa innan man köper den. Men om man inte har möjlighet utan måste köpa pjäxor i en webbutik eller liknande är det viktigt att läsa på och titta på de storlekstabeller som ofta finns på webbutikernas hemsidor (alternativt på tillverkarens hemsida).

Det viktigaste är som sagt att hitta lagom stora pjäxor, inte för små och inte för stora. Om man exempelvis har pjäxor som är på gränsen till för små och tänker att ”de fungerar nog” är risken stor att barnet kommer att få ont i fötterna eller börja frysa vilket gör att skidåkningen blir en riktig plågsam upplevelse.

Undvik växa-i-köp

En annan risk är att man gör att köpa för stora pjäxor till sitt barn. Det är ju lätt som vi nämnde tidigare att man köper utrustning och tänker att de kan växa i den. För stora pjäxor gör nämligen att foten glider omkring och att barnet får svårt att svänga och kontrollera skidorna eftersom pjäxorna inte ger det stöd och den balans som de är tänkta att göra.

En bra grundregel är att pjäxorna ska sitta så tajt på foten som möjligt, men inte så hårt att det blir obekvämt. Det är också viktigt att barnet får plats med ett par varma ullsockor och har luft runt foten för att barnet inte ska börja frysa. När vi köper pjäxor till våra barn brukar vi tänka att pjäxorna ska vara ca 1 – 1,5 cm längre än barnets fot.

Det kan också vara svårt att veta om pjäxan sitter bra och är lagom även om man har möjlighet att testa. Vi brukar försöka få ur innerpjäxan (vilket går på de flesta pjäxmodellerna idag) och sedan klämma på innerpjäxan för att känna hur stor den är i förhållande till foten. Köper man i butik finns det även bra mätverktyg för att få fram rätt storlek.

Hjälm

Att hitta rätt alpinhjälm är en billig livförsäkring. Även om det kan vara viktigt att man tycker att en hjälm är snygg så är det viktigaste att den hjälm du köper har rätt passform och sitter rätt och bekvämt på huvudet. Det spelar ingen roll hur snygg hjälmen är om den inte har rätt passform, är bekväm och skyddar som den ska. Hjälmen ska sitta stadigt och inte glida. En hjälm som skaver eller trycker blir inte skön att använda. En hjälm med dålig passform riskerar att inte skydda huvudet som den är tänkt att göra.

Hitta rätt storlek

Den viktigaste detaljen när man ska köpa ny hjälm är att hjälmen måste vara i rätt storlek, både för att den ska sitta bekvämt, ha rätt funktion och skydda som den ska.

Någonting som är extra viktigt att nämna är man pratar om hjälmar till barn är att man aldrig ska köpa en lite för stor hjälm för att den ska kunna användas lite längre och barnet ska kunna växa i den. Hjälmen ska sitta stadigt och inte glida, annars förlorar hjälmen sin funktion och riskerar att inte skydda huvudet som den är tänkt vid en eventuell olycka. Om ditt barn är extra fruset är det bäst att använda en tunn mössa. Men anpassa inte storleken på hjälm för att kunna ha en tjock mössa under.

När man provar en hjälm är det också viktigt att säkerställa att hjälmen täcker och därmed skyddar huvudets olika delar. Hjälmen ska sitta tillräckligt lågt för att täcka pannan ner mot ögonbrynen, bakhuvudet och även nacken.

Det är också viktigt att hjälmen sitter fast om du skakar på huvudet samt att hjälmen inte trycker och sitter åt för hårt. Ett bra sätt för att säkerställa passformen på hjälmen är att välja en hjälm med justeringsratt i nacken.

Därefter spänner du remmen under hakan. Remmen ska sitta ganska hårt under hakan. Om man precis får in ett finger mellan rem och haka är remmen lagom.

Mät huvudomkrets

För att hitta rätt storlek på hjälmen och se vilken storlek som passar dig måste du börja med att mäta huvudets omkrets på barnet. Mät omkretsen på ditt huvud där huvudet är som tjockast (strax ovanför öronen och ögonbrynen). Det enklaste sättet är att använda ett måttband. Har du inget måttband går det lika bra att använda ett snöre och därefter mäta snörets längd.

Ryggskydd

Ett ryggskydd är, precis som hjälm, en billig försäkring ifall olyckan skulle inträffa. Ryggskydd skyddar barn mot allvarliga skador om man exempelvis blir påkörd bakifrån eller gör en ordentlig vurpa.

Det är viktigt att ryggskyddet är lagom stort, det får inte vara för stort. Då är det bättre att köpa ett för litet. Skyddet ska absolut inte sticka upp i nacken, det kan vara direkt farligt om du får en smäll. Sedan är det givetvis också viktigt att skyddet sitter skönt. 

För att testa att skyddet är bra i storlek så kan du ta på dig ryggskyddet, sätta dig ner på golvet och böja huvudet bakåt. Då ska skyddet inte nudda nacken, då är skyddet för långt/stort. 

Stavar

Det här med stavar är väldigt olika. Vissa barn vill inte använda stavar medan andra vill ha dem. Vi rekommenderar dig att undvika stavar till en början, särskilt till mindre barn. Vår upplevelse är att stavarna till en börja med mest i vägen och försvårar inlärningen. Att åka utan stavar är dessutom positivt för barnets balans. Är armarna fria kan barnet nämligen lättare kompensera tillfällig obalans genom att hålla ut armarna.

När barnet sedan blir äldre och har lärt sig att åka blir det naturligt att använda stavar som då kan underlätta skidåkningen och för att enklare ta sig framåt i exempelvis liftkön.

Rätt stavlängd

Men hur långa stavar ska man köpa? För att mäta ut stavar finns det ett knep för att hitta rätt längd.

Vänd staven uppochner, greppa precis under trugan och håll den framför dig. Om armens böjning/vinkeln blir 90 grader är staven lagom lång. Men om du ska köpa stavar via exempelvis en webbutik så kan du istället mäta avståndet från armbågen ner till marken och sedan lägga på ca 5 cm.

Vi har köpt och kan rekommendera ställbara stavar som kan justeras i längd till våra barn. Det är perfekt när man har barn som växer eftersom man då slipper köpa nya stavar varje år.

Skidkläder

Hur man klär sina barn för en dag i skidbacken är också viktigt. Man vet ju själv hur det är att tillbringa en dag i backen om man exempelvis fryser. Om barnet blir blöt eller kall är risken stor att skidglädjen försvinner och barnet ganska snabbt vill sluta åka. I detta inlägg kommer vi inte gå in på detta. Vi har däremot tidigare skrivit ett inlägg här på bloggen om just vinterkläder för barn där du kan läsa mer om vad du bör tänka på när du klär ditt barn för vinter och kyla. Vi har också skrivit en checklista med de plagg vi vill försäkra oss om att barnen har inför vintern.

barn i fjällen
4.8 5 Röster
Inläggsbetyg
alpinutrustning, skidåkning, skidutrustning, slalom
Föregående inlägg
Aktiviteter för regniga dagar
Nästa inlägg
Mörkerspårning vid Edsbybacken 19-28 november!
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x