Det verkar bara ett riktigt bra äppelår i år. Våra träd dingnar av frukt. Hösten är på intåg och många äppelsorter mognar just nu. Jag vill slå ett slag för att använda all den frukt som finns i trädgården. Det finns så mycket gott att göra på alla äpplen. Vi har än så länge kokat en omgång äppelmos att ha på gröten. Och gjort äppelkaka, så enkelt och gott! Smeten rörs ihop direkt kastrullen från spisen.
75 gram smör
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
ca 4 små äpplen
Kanel, pärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Lyft bort från värmen. Blanda ner övriga ingredienser, äggen sist. Rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Skiva äpplena och vänd i kanel. Tryck ner dem i smeten. Toppa med lite pärlsocker.
Grädda i ca 25 minuter.
Såklart smakar den allra godast om man får äta den ute i naturen! Vi tog med den på en utflykt i skogen.
Arbetsfördelningen såg ut som följer; Jag smälte smöret, Hilding rörde ner ingredienserna och Stina skar äppelbitarna. Sedan hjälptes de åt att vända äppelbitarna i kanel och stoppade i kakan. Nils han stod bredvid och åt äpple.
Lite lätt kaosigt men en kaka blev det och jag fick till slut plocka undan i lugn och ro.