Äta utomhus med familjen

Mat smakar bäst ute, det är känt sedan länge! Här kommer våra bästa tips för att äta utomhus med familjen.

Det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus! Oavsett om du planerar äventyr runt husknuten eller långt ut i skogen så blir det alltid lite trevligare om man har med sig något ätbart på vägen. Att laga mat utomhus är värt det lilla extra besväret eftersom det smakar så otroligt mycket godare – kan det bero på uteluften eller kanske på att man blir lite hungrigare än vanligt? Att tillaga och äta mat ute är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare och mer omständigt än att göra det hemma, kräver lite mer planering men upplevelsen blir ofta så mycket större. Det är ett fantastiskt sätt att sätta guldkant på tillvaron och njuta av naturen.

Vi vill utmana dig att äta ute tillsammans med familjen oftare (och då menar vi inte ute på restaurangen utan såklart utomhus i naturen). Vi åker ofta ut efter jobbet och äter middagen utomhus, det har resulterat i många fina familjestunder och tillsammanstid som är svårare att få till hemma när andra saker drar. Så packa dina favoritråvaror, ta med friluftsköket eller varför inte tillaga maten över öppen eld? Självklart behöver inte det ena utesluta det andra vi kan ofta tillaga exempelvis pasta eller ris i gasköket och någonting annat över eld eller på en stekhäll. Elden ger trivsel och mys medan det kan vara lättare att koka och steka på ett kök eftersom det är enklare att reglera värmen. Oavsett om du grillar korv, tillagar makaroner och köttbullar på gasköket eller gör någonting gott på muurikkan så kommer du märka att maten smakar mycket godare än hemma.

Våra bästa tips för att laga mat utomhus

”Grundutrustningen”

Det finns viss grundutrustning som vi nästan alltid har med oss när vi ska ut och äta i naturen.

Vi använder sedan ett par år tillbaka friluftsbestick i Bambu som vi tycker fungerar förvånansvärt bra.

Förutom någonting att tillaga maten på som exempelvis gasköket med gas och brännare så är det viktigt att tänka på att ha med något att äta på och någonting att äta med. Någonting att dricka är också viktigt att tänka på, likasom att ta med vatten att exempelvis koka maten i om man inte befinner sig i närheten av vattendrag där man kan använda vattnet. Vi brukar alltid ta med oss flera vattenflaskor för att vara på den säkra sidan.

Det kan också vara bra att fundera igenom vad det är för mat som ska lagas och vilka redskap som kan behövas vid tillagningen. Och fundera så att du har med ex. något att steka i, något att krydda med och andra tillbehör som tas för givet hemma i köket. Ett tips är att ta med en påse att plocka ner smutsig disk i efteråt, så slipper man skita ner sin ryggsäck. Om du ska övernatta eller av annan anledning behöver diska är det smart att ha med diskmedel. Vi brukar ha ett litet kit i vår friluftskök med en bit disktrasa och diskmedel så att man alltid har det med sig.

Och glöm INTE tändstickorna eller ett tändstål. Ett tips kan vara att alltid ha en tändsticksask/ tändstål i ryggsäcken som ni har med er ut, eller i bilen.

Mattermos

Så fantastiskt bra! Bara att värma på gårdagens rester, pytsa ner i en mattermos och ta med ut. Eller barnmaten, så kan den serveras direkt när hungern gör sig påmind. Funkar också bra om man vill ta med exempelvis ris med lite längre koktid, då kan man bara förbereda hemma och servera direkt ur mattermosen. Eller varför inte ta med glass som efterrätt?!

Förberedelser

Förbered så mycket du kan hemma innan du ger dig iväg ut. Hacka grönsakerna och de andra råvarorna. Då minimerar du packningen, och det går fort att tillaga maten väl på plats. När det väl vankas mat utomhus brukar barnen vara hungriga på sekunden. Gå igenom maträttens tillagning och vilka redskap som behövs, så att ni inte står där utan.

Ibland måste man få lyxa till det med lite efterrätt även när man är utomhus och äter. Grillad banan med choklad och lite topping är en favorit hos oss, så gott.

Samma sak gäller med packningen. Vi brukar lägga fram allt som vi ska ha med oss på köksbordet innan vi packar ner det i ryggsäckarna så att vi får en bra överblick över allt som ska med och om det är någonting som saknas. Och så kan man gå igenom matlagningens moment och se om allt finns med.

Håll det enkelt!

Satsa på säkra kort, välj mat som ni vet att barnen äter. Att hålla energinivån uppe är a och o för en lyckad utflykt. Och en grillad korv med bröd ska aldrig underskattas!

Mat som kan ätas kall

Enkelt och snabbt blir det med mat som kan ätas kall, bara att plocka fram matsäcken. Pastasallad, blanda hemma eller i olika byttor så att alla kan välja det de själv vill ha. Kalla pannkakor brukar vara en klar barnfavorit. Eller varför inte göra iordning några matiga mackor eller wraps.

Det lilla extra

Glöm inte det lilla extra som ger guldkant. Toppa med lite riven parmesan, kanske kan ni klippa ner lite färska örter att ta med och strössla på maten. Eller någon krydda som förgyller, kanske färsk vitlök, curry, lite chili flakes. Ta med uppskurna färska grönsaker till maten. Morotsstavar, små tomater, gurkstavar och paprika brukar funka bra att ta med. Också bra om barnen är hungriga innan maten hunnit bli klar. Barnen uppskattar kanske ketchup, en klick creme fraiche eller lite nötter.

Dessa burkar som vi brukar använda för att ta med oss grönsaker etc. ut får vi ofta frågor om vad de kommer ifrån. De är från märket LunchBots och är hur bra som helst.

Frystorkat!?

Frystorkat är otroligt smidigt, lätt att bära med sig och går på ett kick att laga, bara att koka upp vatten och röra ihop och låta stå någon minut. Men trots det så är det inte den mest familjevänliga utematen. Dels för att det är dyrt men framförallt för att det inte är smaker som faller våra små i smaken. Men vill man kan torka mat på egen hand i ungen. Torkad svamp super smidigt att ta med och slänga i för god smak.

Satsa på ett lite större friluftskök

Friluftskök är nog det vi använder mest när vi är utomhus och lagar mat. Det är enkelt och smidigt att få med sig och går fort att laga maten på. Det finns många små smidiga, effektiva och lätta stormkök på marknaden. Perfekt om man ska på en längre vandring och man vill minimera vikten att bära med sig, och så länge man äter frystorkat behöver man inte mer än koka upp vatten.

Men som familj är det viktigt att ha ett kök med grytor, stekpannor som rymmer en större mängd mat.

Vi använder oss av ett frilufstkök från Trangia i deras 25-serie som lämpar sig för sällskap på 3-4 personer men fungerar bra för oss som är två vuxna och tre barn. Men det finns massor av olika typer av friluftskök och beroende på vad man ska använda dem till och hur många man ska laga med till. 

Vi har också köpt till en gasbrännare till vårt friluftskök. Tidigare använde vi spritbrännare men vi upplever att spritbrännaren är krångligare att hantera samt att gasbrännaren är mer effektiv vilket gör att det går fortare att exempelvis koka upp vatten, och det är lättare att reglera värmen. Med gasbrännaren slipper man dessutom sotig disk och risken att spilla sprit som bara med en droppe sätter en otäck smak. Glöm inte kolla så att du har tillräckligt med gas innan du ger dig ut.

Snabba barnrätter på friluftsköket; snabbmakaroner och köttbullar, falukorvs trekanter och couscous, äggröra med bacon, pyttipanna, soppa, risotto, pannkakor. Nyckeln är att hitta rätter med en kort anrättningstid.

Muurikka stekhäll

Som familj gör man ofta inga längre strapatser och när man inte behöver bära så långt är Muurikkan eller liknande stekpanna perfekt för att göra allt-i-ett rätter. Vi har en Muurikka stekhäll som är 48 cm i diameter som är perfekt i storlek för en barnfamilj som oss. Vi har även köpt till en skyddspåse som gör att man enkelt kan transportera hällen utan att bli sotig. 

Grilla

Gör upp en eld, och grilla maten på glödbädden. Korv, hamburgare, grönsaker på spett eller varför inte egenfångad fisk. Tänk lyckan i att få tillaga och äta fisken man själv fått vara med och fånga! Laga mat i foliepaket. Tänk att ungefär samma mat du kan grilla hemma på grillen även funkar på en glödbädd efter en eld i skogen.

Glöm inte att släcka elden!

När det är torrt i skog och mark är det extra viktigt att tänka på hur man hanterar eld. Tänk på att göra en avgränsning, exempelvis genom att bygga en cirkel med stenar. Avlägsna gräs och annat som kan börja brinna kring elden. Och när du är färdig med matlagningen är det viktigt att du släcker elden ordentligt efter dig. Det bästa är om det finns tillgång till vatten som man kan använda och dränka elden med för att säkerställa att elden blir ordentligt släckt.

Så! Ut, laga mat och njuuut!
Undrar du över någonting eller vill fråga oss om någonting så tveka inte att höra av dig. Du når ni oss enklast via ett meddelande på vårt Instagram konto eller via info@aktivtfamiljeliv.se. Vi svarar så fort vi hinner och kan.

3.7 3 Röster
Inläggsbetyg
friluftskök, friluftsmat, laga mat utomhus, utemat
Föregående inlägg
Ekopark Grytaberg
Nästa inlägg
Skallabergsgrottan (Trollhålet)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x