Alla våra tre barn har varit riktiga utesovare året runt. De har alltid sovit som bäst och längst när vi bäddat ner dem i vagnen utomhus i friska luften. Men när det blir kyligare ute och temperaturen kryper under nollan finns det några saker som det bra att tänka på. Att dra en gräns vid en viss temperatur är svårt, men våra barn har sovit ute ner mot minus 20 grader. Tänk på att om det blåser ute blir kyleffekten snabbt högre, så det gäller att använda sunt förnuft och avgöra från gång till gång. Och med riktigt små barn måste man ju såklart vara mer försiktig!
Isolera kylan underifrån
Det är lätt att bylta på ovansidan men glömma bort att kylan kommer lika mycket underifrån. Vi klippte till en bit liggunderlag som passade botten på barnvagnen och la i där, så att undersidan av vagnen isoleras. Det kan också vara bra att använda ett fårskinn som värmer gott att ligga på.
Undvik fukt
Fukt kyler ner oss snabbt. Se till att all plagg är torra, byt strumpor/plagg om de är fuktiga eller blöta. Tänk på att INTE tvätta av barnets ansikte på morgonen, då tar man bort hudens egna fettlager som skyddar mot kyla. Tänk också på att inte smörja med någon kräm som innehåller vatten, det kyler farligt effektivt ner huden.
Klä barnet enligt lager-på-lager principen
Använd funktionsmaterial, ull allra helst. Många lager som värmer och transporterar bort fukt. Undvik bomull som suger upp fukt och kyler ner. Här kan du läsa mer om hur vi brukar klä våra barn när det är kalla vinterdagar.
Varma händer och fötter
Ofta är det de yttre delarna (extremiteterna) av kroppen där värmen stängs av först. Alltså händer och fötter som blir kalla först. Se till att barnet har varma sockar eller tossar på sig. En varm mössa som går ner över och skyddar kinderna. Här kan du läsa ett särskilt inlägg om vad som kan vara bra att tänka på för att hålla små händer varma i vinterkyla.
Varm åkpåse
Välj en åkpåse som är varmfodrad. Se också till den är vind och vattentät (om det snöar och blir liggande ovanpå). Det är också en fördel om det finns möjlighet att dra åt upptill så att det inte läcker ut värme där i onödan.
Extra ullfilt
Vi har haft en tunnare ullfilt som vi ibland använt de där kallare dagarna. Perfekt att bara lägga ovanpå eller som en påse runt om små fötter som lätt kyls av.
Håll koll
När det blir riktigt kalla dagar är det viktigt att hålla koll på barnets ansikte så att det inte får vita fläckar. Det kan nämligen vara början till förfrysningsskador. Låt det inte heller gå för lång tid utan att ha uppsikt över hur temperaturen är nere i vagnen och på barnet. Vår äldsta tjej hade en förmåga att alltid vilja leta ut händerna ur åkpåsen. Då fick vi hålla lite kolla och stoppa i dem igen när de letade sig ut. Har man ett barn som älskar napp, är det ett ställe där det lätt samlar sig fukt under. Det kan vara bra att vara uppmärksam på.
Barn är olika
Alla barn är olika och du känner ditt barn bäst. Vad som funkar för ett barn är inte säkert funkar på ett annat, lita på din magkänsla. Prova dig fram steg för steg och du kommer snart lära dig hur ditt barn fungerar och när det är lagom varmt.
Så här har vi klätt våra barn för att sova i vagn vid temperaturer -15 till -20
- Liggunderlag i vagnens botten
- Åkpåse för vintertemperatur (varmt fodrad som är vatten & vindtät och som andas!)
- Underställ i ull + tunna ullsockar + tunn ullmössa + tunn liner vante
- Fleeceoverall
- Lättviktsoverall (mjuk och skön i vagnen)
- Varmfodrade vinter tossar + varma fodrade tumvantar + fodrad fuskpälsmössa
- Extra ullfilt