Boktips! Stora boken om barn och mat

Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0–5 år kan och bör äta. Det vi framförallt gillar med boken är att den är så lättläst.

Mat är extra viktigt för små magar

Att bli förälder innebär att man måste sätta sig in i många nya kunskapsområden. Ett av dessa är mat. Barn behöver näring för att växa och utvecklas. Eftersom små barn inte äter lika mycket som vuxna behöver de mat som är rik på vitaminer och mineraler. Eftersom barn inte själva vet vad som är bra för dem, är det du som förälder som styr vad barnet äter. Detta innebär att man som förälder lätt kan bli stressad över det här med barn och mat. Äter barnet tillräckligt mycket? Äter barnet rätt saker? Hur var det med salt? Och hur ska man som förälder förhålla sig till socker, glass, godis, saft och läsk? Ja frågorna blir många och svaren är inte alltid så självklara.

Olika perioder brottas man med olika frågor, lite beroende på barnets ålder och vilken fas de befinner sig i. Just nu kämpar vi med en 7-åring som nästintill vägrar äta frukost. Men som senare på dagen har en hunger som nästan inte går att mätta, en halvtimma efter maten är hon vrålhungrig igen. Vi har en 5-åring som är väldigt kräsen och absolut inte vill smaka på något han inte känner igen och håller för näsan och nästan hulkar när det dyker upp en ny doft vid matbordet. Vi har också en 2-åring som är väldigt nyfiken och gärna smakar på nya saker men knappt äter något utan mest petar runt i maten och äter en liten tugga här och där.

Matfrågor skapar förvirring hos småbarnsföräldrar

Man kan konstatera att få ämnen väcker så mycket känslor som barn och mat. Som förälder vill man sitt barns bästa, men samtidigt är det svårt att navigerar rätt bland välmenande och ibland motstridiga råd från föräldrar, vänner, i olika forum på internet och i olika media. Även vi har tidigare skrivit ett inlägg om mat i vardagen med våra tips för att underlätta vardagsmaten. Som förälder blir man överöst med fakta, forskning, tips, råd, förslag och idéer och ibland känner man sig verkligen ambivalent och vet inte hur man ska förhålla sig till och sortera all den information som man ständigt tar emot.

En matbibel genom ditt barns ätutveckling

Men nu kanske det finns en lösning. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och logopeden Kajsa Lamm har precis släppt en bok, en matbibel för småbarnsföräldrar med den allra senaste kunskapen om barn och mat inom en mängd områden och i boken varvas faktakunskap med konkreta tips, förslag och recept. Boken innehåller en kompott av tips och den senaste kunskapen inom området barn och mat. En del av innehållet är så nya insikter att det ännu inte har nått ut till BVC eller skolhälsovården.


”Vi börjar med att slå fast det viktigaste: alla former av mat är barnmat. Det finns ingen speciell barnsmak. ”

(Bokens författare Ann Fernholm och Kajsa Lamm)

De allra flesta har nog koll på vad vi borde äta och också begränsa för våra barn. Men varför och vad händer i kroppen när annat än ”riktig mat” hamnar i vårt system. Boken förklarar på ett enkelt och lättillgängligt sätt varför och vad som händer i barnets kropp. Många gånger upplever jag att man boostar sin motivation när man får mer på fötterna och förstår varför det är bäst att äta på ett visst sätt och inte bara för att man borde.
Boken har också många handfasta tips och recept för att skapa bra matvanor för våra barn.

Lockar till läsning

Bokens grafiska upplägg gör att det är lätt att hitta och lockar till läsning. Det är enkelt att slå upp boken och läsa någon sida i taget och ändå få med sig något vettigt. Perfekt som småbarnsförälder när man inte har tid att sitta ner för att behöva sätta sig in i en bok för att komma in i texten och faktan. Och de fina illustrationerna gillar vi skarpt, och visst är det mycket lättare att läsa när boken också tilltalar ögat.

”De vanligaste frågorna som föräldrar ställer till BVC handlar om mat och sömn. Maten är något man undrar över och kanske också nojar över. Med den här boken ska vi bli av med nojorna och våga prova allt – tidigt. Ny forskning tyder på att barn kan få ett kraftigt skydd mot allergier, om de får smaka mat som lätt ger allergier tidigt under livet. Gärna redan från fyra månaders ålder. Maten verkar behöva komma ner i magen för att immunförsvaret ska lära sig att tåla den”.

(Bokens författare Ann Fernholm och Kajsa Lamm)

Perfekt present till förstagångsföräldrar

Den här boken skulle vara perfekt att få med sig som förälder när man väntar sitt första barn! Så om du har ett litet barn eller ska bli förälder kan vi verkligen rekommendera denna bok. Den känns också som en perfekt present till nyblivna föräldrar.

Målet med Stora boken om barn och mat är att fler vuxna ska förstå att även små barn kan njuta av vällagad, vitaminspäckad och smakrik mat. Sådan mat som ger matglädje och gynnar de snälla mikroberna i tarmen.

Boken är kronologiskt upplagd från barnets födsel till det att barnet är 5 år. Vad barnet behöver få i sig och om hur kroppen, magen, munnen fungerar. Boken guidar dig genom barnet uppväxt och igenom det stora matäventyr som barnet får uppleva under sina första levnadsår. Boken ger bra kunskap för att du ska kunna stödja ditt barns ätutveckling. Du får exempelvis ta del av kunskap och tips kring amning samt lite ”bra att ha-kunskap# om kolik, allergi och barnets tarmflora. Vidare får du konkreta tips och kunskap för att du och ditt barn lugnt ska kunna testa de första tuggorna riktig mat.

Boken innehåller även avsnitt om hur man hanterar en liten matskeptiker och när det går trögt med ätandet, hur det fungerar med allergier, smakportioner, näringsämnen, hur man ska tänka med mat under graviditet eller vid ätsvårigheter. Och mycket annat!

Vi önskar som sagt att denna bok hade kommit när vi som förstagångsföräldrar med stor okunskap och osäkerhet tog oss igenom matresan. Så vår tips är att köpa denna bok och låt den bli en följeslagare och guide genom ditt barns uppväxt och er gemensamma smakupptäcktsfärd. Låt dig inspireras, lära dig nya saker och låt det stora matäventyret börja!

”Det inte vad barnet äter vid enskilda måltider eller dagar som är det viktiga, utan vad det äter under en längre tid. Målet är alltså inte att försöka få varje måltid perfekt utan att i det stora hela erbjuda bra mat.”

www.livsmedelsverket.se
0 0 Röster
Inläggsbetyg
Ann Fernholm, ätutveckling, barn och mat, barnmat, boktips, Kajsa Lamm, mat, stora boken om barn och mat
Föregående inlägg
Sportlovshelg på hemmaplan
Nästa inlägg
En snöig dag i Edsbybacken
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x