Det är rekordstort intresse för cykling just nu. Under de senaste åren har intresset för cykling ökat och försäljningen av cyklar har skjutit i höjden. Pandemin utlöste en riktig cykelboom som nu har blivit en trend som är här för att stanna. Att cykla är också något som kommit upp som familjeaktivitet. Att cykla med barn tillsammans som familj har blivit ett populärt sätt att komma ut tillsammans som familj. Ett perfekt sätt att umgås och samtidigt uppmuntra till en aktiv fritid och få barnen att tillbringa mer tid utomhus.
ANONSSAMARBETE TCMCYKEL.SE
Vi älskar att vara ute i skog och mark tillsammans och att cykla är ett perfekt sätt att utforska naturen tillsammans. Ett superbra sätt att få en aktiv och spännande tillsammanstid. Trots att vi har barn i olika åldrar får vi våra cykelutflykter att fungera fint. Vi tänkte nu dela med oss av några tips och tankar för dig som vill börja cykla med familjen.
Vi har tidigare skrivit om hur man ska tänka när man ska lära barn att cykla och även om hur man ska tänka när man ska köpa cykelhjälm. Så detta kommer vi inte fördjupa oss mer i. Vi kommer däremot fokusera på hur man kan tänka när man ska köpa en cykel till sitt barn och även dela med oss av lite tips och smarta life hacks som gör cyklingen lättare och roligare.
Välj rätt cykel
När det kommer till ett nytt köp av en cykel eller cykeltillbehör, innebär det en hel del val. När du ska köpa cykel ska du först av allt fråga dig vad du ska använda din cykel till. Det finns massor av olika typer av cyklar att välja på beroende på var och hur du ska cykla. Priset på en barncykel varierar givetvis beroende av storleken på cykeln, samt om den har växlar eller annan utrustning.
Vi rekommenderar även att man väljer en cykel med högre kvalitét före lågt pris. Särskilt om den ska användas för att cykla annat än cykelbanor, som i skog eller på stig. En lågpriscykel är ofta tyngre, svårare att hantera, trögtrampad och har sämre hållbarhet med billiga komponenter som lättare går sönder. Till komponenter räknas exempelvis växlar och bromsar. Vi förstår att det är lätt att lockas till att köpa de billigare barncyklarna. Men ofta får man vad man betalar för när det gäller kvalitet, hållbarhet och funktionalitet.
Vi rekommenderar att man köper en lätt cykel med aluminiumram så att den blir lätt att hantera för barnet. Till våra barn har vi haft ett gäng cyklar av olika fabrikat och har konstaterat att cykeln blir mycket enklare att hantera för barnet om den är lätt och smidig. Ska man dessutom cykla i skogen och på stigar blir detta än mer betydelsefullt.
Det är givetvis dyrare att köpa en cykel av högre kvalitet. Men man får en bättre cykel som underlättar och gör cyklingen enklare. Genom att välja en kvalitetscykel från ett välkänt varumärke får du en säkrare, mer hållbar cykel med bättre komponenter. Det gör att livslängden blir längre, vilket betyder att de kan ärvas av småsyskon eller någon annan. Dessutom är andrahandsvärdet väldigt bra. Eftersom barn växer ur sina cyklar ganska fort så är marknaden av begagnade barncyklar ganska stor. Så ett alternativ kan vara att leta efter en begagnad cykel med högre kvalitet i stället för en ny lågpriscykel.
Vi har följande cyklar till våra barn
Stina 10 år har en Cannondale Trail 8 (27,5 Tum)
Hilding 8 år har en Cannondale Cujo (24 Tum)
Nils 5 år har en Early Ride Belter (20 Tum)
Rätt storlek på cykel
När du väljer cykel till ditt barn är det viktigt att välja rätt storlek. En för liten eller för stor cykel gör att barnets cyklande blir svårare och riskera att hämma inlärningen. Rätt storlek på cykeln gör att barnet känner sig tryggare och får bättre kontroll över cykeln. Det resulterar i sin tur i att det blir mycket lättare att manövrera cykeln och att för barnet utveckla sin förmåga. Det är lättare att lära sig cykla på och hantera en cykel som känns lagom stor.
Moderna barncyklar är tillverkade med relativt små ramar, detta gör att man kan välja en större hjulstorlek än vad som tidigare varit möjligt. Detta är mycket positivt för ditt barn, då större hjul innebär att cykeln rullar bättre och ger bättre åkegenskaper.
Till skillnad från vuxencyklar som anges i ramstorlek så rangordnas barncyklar efter hjuldiameter (tum). Cyklar till barn har ofta en hjulstorlek på mellan 12 tum till 24tum, men även cyklar som har 27,5 tum hjul passar alldeles utmärkt för för barn och ungdomar från ca 140 cm. Ditt barns längd är en bra måttstock för att hitta en lämplig hjulstorlek. Mät ditt barn och kontrollera sedan storleksråden i tabellen nedan för att hitta lämplig storlek på cykel till ditt barn.
Storlekstabell barncyklar
Barnets längd | Storlek på cykel |
Upp till 95 cm | Barncykel 12 tum |
95 cm – 108 cm | Barncykel 16 tum |
108 cm – 123 cm | Barncykel 20 tum |
123 cm – 140 cm | Barncykel 24 tum |
140 cm och uppåt | Cykel 27,5 tum |
Bromsar
Bromsarna är en av cykelns viktigaste komponenter. Det finns däremot en mängd olika typer av bromsar.
Till att börja med måste man bestämma sig för huruvida cykeln ska ha fot- eller handbroms. Här finns det olika åsikter om vilken typ av broms som är att föredra på barncyklar. Vissa anser att barnet inte har den koordination som krävs för att använda handbroms. Andra menar tvärtemot att det inte alls stämmer och att fotbromsen kan göra det svårare för barnet att lära sig använda handbroms och att det är säkrare för barnet att lära sig använda handbroms på ett korrekt sätt i tidig ålder.
Det viktigaste när du köper en cykel till barnen är att du själv känner dig trygg med att låta barnet cykla på den. Vi tänker därför inte ta ställning i frågan om huruvida fotbroms eller handbroms är att föredra, utan det är ett beslut som du som förälder måste fatta.
Vi har haft fotbroms på barnens första cyklar. När barnen har blivit lite större och börjat cykla på stigar har vi övergått till cyklar med enbart handbroms som vi upplever är enklare och säkrare. Detta eftersom handbromsen enklare kan justera hur hårt man bromsar. Fotbromsen låser dessutom pedalerna i ett visst läge vilket kan göra att pedalerna slår i rötter och stenar. Dessutom går det inte längre att använda fotbromsen om kedjan hoppar av.
Glöm inte att bromsarna, oavsett typ, slits och därför regelbundet behöver underhållas.
Dämpning/fjädring
En annan detalj som skiljer sig åt mellan cyklar är dämpningen/fjädringen. Vilken typ av dämpning man ska ha beror på var och hur man tänker cykla. Ska man cykla enbart på asfalt så behöver man kanske ingen dämpning men om man ska lämna vägarna för att cykla på stigar med rötter och stenar så är dämpning att föredra. En cykel helt utan dämpning kommer att upplevas som skakig, stum och studsa runt på stigen vilket inte direkt ger någon skön cykelupplevelse.
Ska man titta på typer av dämpade cyklar så finns det förenklat två huvudkategorier. Heldämpade cyklar med en dämpad framgaffel och en bakdämpare samt cyklar med en stel ram och framdämpare så kallade hardtails.
Generellt kan man dock säga att för barn är så kallade hardtails, ett bra alternativ för den mesta sortens cykling.
En detalj som kan vara bra är ha på dämpningen är en lockout-funktion som möjliggör att reglera dämpningen beroende på hur underlaget ser ut.
Vi kommer inte att fördjupa oss mer i detta ämne än så. Vill man fördjupa sig mer eller har frågor så rekommenderar vi att man tar kontakt med en återförsäljare för att få hjälp att välja rätt dämpning.
Cykelvagn
Ett perfekt sätt att komma ut hela familjen tillsammans om man har små barn eller barn i olika åldrar är att köpa en cykelvagn. Det finns många olika modeller av vagnar som kan användas till olika aktiviteter. Därför är det vara viktigt att tänka igenom ditt köp och vad du kommer använda vagnen till. Även när våra barn lärt sig att cykla har vi haft med oss vagnen så kunde de cykla en bit för att sedan när de blev trötta vila en stund i vagnen. Många vagnar har flera funktioner kan dessutom användas även för löpning, skidåkning med hjälp av en tillsats.
Elastiskt dragband
När barnet blivit lite större och kan cykla med för egen maskin men kanske inte orkar cykla så långt eller om det blir för tuffa uppförsbackar eller liknande så finns det en perfekt produkt för att underlätta cykeläventyret. Med ett elastiskt band blir det lättare att cykla hela familjen. Vi använder ett från TowWhee till vår minsting när vi cyklar tillsammans på sommaren. Då kan vi bogsera honom när små cykelben börjar bli trötta eller när det blir stora höjdskillnader eller liknande. Det är viktigt att det är ett elastiskt rep/band så att det inte blir ryckigt. Man bör dock inte använda bandet när man cyklar utför.
Utrustning
Med rätt utrustning blir cyklingen roligare. Samtidigt är cykling en riktig prylsport och man kan enkelt drunkna i utrustningsträsket. Till en början kommer man väldigt långt med en cykel och cykelhjälm. Det finns dock viss utrustning som är bra att börja med. Så kan man sedan utöka med mer utrustning vid behov.
Kläder och handskar
Använd cykelhandskar när du cyklar, även på sommaren. Ett par cykelhandskar gör cyklingen mer bekväm, förbättrar greppet runt styret och skyddar mot skavsår. Handskarna skyddar dessutom händerna vid ett eventuellt fall. Det kan också vara bra att tänka på att även sommardagar kan fartvinden eller regn kyla ner händerna. Då kan det vara bra med ett par cykelhandskar som skyddar mot fukt, vind och kyla för att undvika kalla små fingrar.
Vätskeryggsäck/vattenflaska
När temperaturen är som varmast och/eller de dagar du spenderar en längre tid i sadeln är det viktigt att få i sig mycket vätska. Man kan antingen ha med sig en vattenflaska som man har i en flaskhållare på cykelns ram eller så kan man använda en vätskesäck att ha på ryggen. Ryggsäcken är ett bekvämt och smart sätt att få med sig tillräckligt med dryck under turen. Ryggsäcken har dessutom fördelen att den erbjuder ett praktiskt packutrymme där man kan ha med lite packning som energi, förstärkningsplagg, verktyg eller första hjälpen kit etc. Det finns vätskeryggsäckar i flera olika storlekar beroende på hur mycket vätska och packning man vill ha med sig. Det finns även särskilda ryggsäckar för barn. Vi har Thule UpTake till våra barn som vi tycker fungerar bra.
Första hjälpen-kit
Man vet aldrig när olyckan är framme och därför är det är bra att alltid ha med ett första hjälpen kit när man är ute och cyklar så att du kan plåstra om sår och skador direkt på plats. Det finns bra kit att köpa som innehåller det mesta som man behöver. Så kan man sedan fylla på om det är någonting särskilt man vill ha med.
Verktyg
Ett multiverktyg kan vara bra att ha med för att kunna fixa enklare reparationer som exempelvis punkteringar och annat småstrul som kan uppstå under cykelturen. Det kan även vara bra att ha med sig en extraslang och pump.
Säkerhet
Innan det är dags att rulla ut med cyklarna är det viktigt att tänka på säkerheten.
Vårda din cykel och håll den i bra skick
En viktig del när det gäller säkerheten som många kanske inte tänker på är att säkerställa att cykeln är i gott skick och att allt fungerar som det ska. När cyklarna plockas fram på våren är det viktigt att gå igenom cykeln. Tvätta av och rengör cykeln regelbundet och smörj kedjan. Kolla så att däcken är hela och fräscha och att ingenting glappar eller sitter löst på cykeln. Gå igenom skruvar/bultar för att säkerställa att allting sitter fast, så att styret inte plötsligt vrider sig, ett hjul lossnar eller att bromsarna slutar att fungera.
Kontrollera även så att cykeln har fungerande lampor, reflexer och ringklocka är andra viktiga saker som alla cyklar ska vara utrustade med.
Det är dessutom perfekt att låta barnen vara med. Gör dem delaktiga och lär dem att vårda och ta hand om sina cyklar. Låt dem få vara med och spola av smuts med vattenslangen eller tvätta cykeln med en tvättsvamp.
Hjälm och andra cykelskydd
Olyckor kan hända, och händer oftare för barn än för vuxna. Barnet kommer att cykla omkull. Då gäller det att barnet inte skadar sig. Därför är det viktigt med cykelskydd för barn. Dels behöver barnet alltid ha hjälm, men utöver det är även andra kroppsskydd bra för att göra cyklingen säkrare.
Cykelhjälm är en billig livförsäkring och är den viktigaste utrustningen och skyddet du kan ha när du cyklar. Den viktigaste detaljen när man ska köpa ny cykelhjälm är att hjälmen måste vara i rätt storlek, både för att den ska sitta bekvämt, ha rätt funktion och skydda som den ska. Vill du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska köpa en cykelhjälm kan du läsa mer om detta i detta här där vi har skrivit en guide om det.
Utöver hjälm så finns det en rad andra cykelskydd för barn, beroende på vilken typ av cykling barnen ägnar sig åt. Exempelvis så finns det armbågsskydd för barn och knäskydd för barn, som är perfekt för att skydda barnens känsliga delar från både skrubbsår, brott och andra mer allvarliga skador. Det finns även ryggskydd för barn, som är bland det viktigaste skyddet speciellt vid lite tuffare cykling. Detta eftersom ryggskador kan skapa bland de värre bestående skadorna, vilket man vill undvika så långt det bara går hos barn.
Även cykelglasögon kan vara en bra investering. Cykelglasögon fyller många bra funktioner som att förbättrar din sikt genom att skydda din ögon från från solens strålar, kvistar, flygande insekter, damm, stänk och annan smuts.
Transportera cyklar med cykelhållare
När man är många i familjen så måste man kunna transportera alla cyklar på ett säkert och smidigt sätt. Det finns en mängd olika varianter av lösningar för att transportera cyklar. Att köpa transportlösningar för cykel kan vara en ganska stor kostnad. Därför rekommenderar vi att man fundera på vilket behov man har innan man köper. Hur många cyklas ska transporteras, hur ofta kommer ni att transportera cyklarna och hur långa sträckor. Det kan också vara bra att tänka lite mer långsiktigt och hur behovet kan komma att förändras om familjen växer eller barnens cyklar blir större.
Smidig och enkel lösning
Vi transporterar våra cyklar ganska ofta. För oss har det varit viktigt att hitta en lösning som gör att det blir enkelt och smidigt att transportera, lasta och lasta av våra cyklar. Vi tycker att den smidigaste lösningen är de dragkroksställ som utvecklats de senaste åren. Det är som en plattform som monteras på dragkrok komplett med skylthållare och belysning. Det smidigaste med cykelhållare på dragkrok är att man får cyklarna i en höjd som gör det enkelt att lasta av och på.
Eftersom vi är 5 i familjen så finns det dessvärre inte något dragkroksställ som rymmer hela familjens cyklar. Vi har därför fått göra en kombinerad lösning med dragkroksställ och cykelhållare för tak. Vi har cykelställ för dragkroken på bilen där vi får med oss 3 cyklar och cykelhållare på taket för 2 cyklar.
Cykla med barn i Sverige
Missa inte vår lista med tips på cykelleder/platser för att cykla med barn. Tillsammans med flera av våra äventyrskompisar vill vi här tipsa om cykelleder som passar för familj och barn. Lederna är utspridda över landet och kanske har du möjligheten att besöka någon av dessa pärlor under våren och sommaren.
Fler guider om cykling
Vi har skrivit fler guider och inlägg om cykling som du kanske kan vara intresserad av.
- Produktrecension av woom OFF Air (MTB för barn)Börjar det bli dags att köpa en ny cykel till ditt barn? Letar du efter en barncykel som ska klara av lite tuffare tag och samtidigt förenkla cyklingen för ditt barn? Då kan vi rekommendera Woom OFF Air, en robust men samtidigt lätt och smidig barncykel som passar perfekt för yngre cyklister som vill utvecklas…
- Silva Free – en pannlampa för alla din äventyr och aktiviteterMed Silva Free så förlängs dagarna under vinterhalvåret. I pannlampans sken ges nya förutsättningar och möjligheter för fortsatta äventyr i naturen. En pannlampa är därför vad vi brukar kalla för en friluftslivsmöjliggörare. ANNONSSAMARBETE SILVA Silva Free är den perfekta pannlampa för den aktiva familjen Silva Free är en modulär pannlampsserie som gör det möjligt att anpassa pannlampan till…
- Orsa GrönklittLagom till att vi hunnit landat tillbaka i vardagen igen efter sommarens semester, gjorde vi ett mysigt avbrott för en minisemester i Dalarna. Aktiviteterna för helgen var MTB-cykling och höghöjdsbana men också god mat, stugmys och tillsammanstid. Följ med oss till Orsa Grönklitt på en aktiv utomhushelg för hela familjen. ANNONSSAMARBETE VISITDALARNA Genom skogarna mot Orsa…
- Aktiv familjesemester i Västsverige, Billingen och KinnekulleFölj med oss på en aktiv långhelg i Västsverige. Med utgångspunkt från kurorten i Lundsbrunn tar vi med dig på dagsturer till Billingens fritidsområde i Skövde. Sista natten spenderades i området runt Kinnekulle på det mysiga Trolmens Bed & Breakfast. ANNONSSAMARBETE VÄSTSVERIGE Mot försommaren i södra Sverige Vi packade bilen och lastade cyklarna, två på taket…
- Cykla på vinternMånga ställer undan sin cykel på hösten i samband med det första snöfallet och plockar sedan inte fram den igen före den sista isfläcken tinat bort och vägarna sopats fria från sand på våren. Men faktum är att med rätt utrusning så går det utmärkt att fortsätta att cykla på vintern. I detta inlägg delar vi…