Vi är precis hemkomna från Edsåsdalen, en charmig liten skidort i jämtländska fjällvärlden, där vi spenderat en vecka. Vi stannade över nyår och bodde på fjällhotellet Köjagården, med en riktigt mysig och trivsam miljö. Här har vi trivts gott.
Vi har åkt allra mest slalomskidor men har även hunnit med någon tur på längdskidor. Vädret har inte varit riktigt vad vi hoppats på, mycket av den natursnö som låg när vi kom regnade bort under veckan. Men underlaget i backarna har ändå varit riktigt fint med tanke på förutsättningarna. Längdspåren var dessvärre ganska skruttiga mot slutet av vår vecka. Men när man väl är utomhus så gör det inte så mycket, då är det bara att gilla läget. Barnen är inte speciellt påverkade utan kör på som vanligt, vem har tid att fundera på att det regnar när man har fullt upp att åka skidor?! Men eftersom vädret varit lite halvdant kom vi inte iväg på den tur upp på Renfjället som vi hade hoppats på, med tre barn relativt små barn gäller det att göra smarta val och inse att man ibland måste tänka om. Annars har vi hört mycket gott om våffelstugan och backrestaurangen Vita Renen som ligger vid Renfjället, en tur vi planerat att göra men väderförhållandena satte stopp för. Sammanfattningsvis har vi ändå haft en riktigt härlig vecka.
Näst bäst efter skidåkningen, gillade barnen att få bada. Poolen och bastun på hotellet öppnade lagom till att liftarna stängde för dagen. Så efter lite mellis i magen, fanns inget alternativ (om man frågar barnen) än en tur till poolen. En bra rutin, då fick dagens dusch gjord på samma gång. Vår minsting Nils 2 år är en riktigt bastukille, medan de andra lekte och busade i poolen njöt han av värmen i ångbastun.
Edsåsdalens utförsåkning
Vi har valt att åka mest skidor utför eftersom det är det både vi och barnen gillar bäst. Skidsystemet har 5 liftar och 11 nedfarter med lutning som passar perfekt för oss som barnfamilj. Även Nils har kunnat åka med de stora barnen i övriga backar än barnbacken, så mysigt att i stunder också kunna vara tillsammans hela familjen.
Även om det var lite knappt med natursnö såg vi att här finns möjligheten för den som vill leta sig lite utmaningar utanför pisten med lite skogsåkning och små gupp.
Barnbacken är väl tilltagen och ligger lite vid sidan om de övriga nedfarterna, den har en knapplift som tar dig uppför backen. Smidigt för barnen att kunna åka själva, här har vi under veckan tränat Hilding i att kunna ta liften själv. Och vilken frihet för barnen när de börjar kunna utforska backen på egen hand, man ser hur de växer minst en decimeter i självkänsla av att kunna själva, och vilken lycka att kunna komma ut lite innan oss vuxna och åka några åk innan vi är redo att komma ut. Barn upp till 8 år åker gratis, helt klart toppenbra. Här kan du som är nyfiken läsa mer om utförsåkningen i Edsåsdalen.
Detta är Nils första säsong på skidor. Vi provade vid något tillfälle i slutet på förra säsongen, han var då 1,5 år. Men han var för liten, dels gillade han inte att få på sig de klumpiga pjäxorna och sedan blev benen som spagetti när vi skulle ta oss ner för pisten. Istället för att pressa på bestämde vi oss för att avvakta till nästa år. Nils är nu 2,5år och det har fungerat bra att börja åka skidor. Han orkar stå upp på skidorna och har motoriken för att ta sig framåt och styra dit han vill. Vi har kört med sele och tycker det fungerar bra. Vilken skillnad veckan har gjort, Nils har gjort stora framsteg. Men det gäller att ta skidåkningen i lagom stor dos, det märks att han inte orkar som de två större.
Längdskidåkning
Edsåsdalen har fin utförsåkning men är mest känd för sina längd- och turspår. Här finns spår i alla tänkbara längder, allt från barnslinga till dagsturer ut på fjället. Vi provade det kortare spåret på 1,2km tillsammans hela familjen.
Nils sov gott i sin Thule vagn medan vi andra kämpade på i spåret. Trots att det var första gången för barnen på längdskidor för i år så gick det ändå smidigt med övergången från slalomskidorna. Såklart kan man inte komma ihåg precis allt när man som småbarnsfamilj packar för en veckan i fjällen, något glömdes och den här gången var det Hildings längskidpjäxor. Men som tur var fanns det möjlighet att hyra ett par i Sportboden, som har ett brett utbud av uthyrning för utför/längdskid/ och tur-utrustning, även fjällpulkor för både packning och småttingar. Under turen i längdspåret föll snön i stora flingor, sagolikt vackert. Barnen hade gott om ork och det blev två varv på slingan. Vi upptäckte även att Thule vagnen fungerar bra för de större barnen som har trötta ben och behöver lite lift. Bara att hoppa in bakom vagnen och hålla fast i handtaget, eller för den delen stå bakom i branta nedförslutningar. Det var också premiär för oss att testa skidorna till Thule vagnen, det fungerade riktigt smidigt. Kul, denna möjligheten kommer vi definitivt utnyttja mer i vinter.
Ett tips för dig som vill åka längdskidor med dina mindre barn att att investera i ett par skidor med bindningar och tillhörande pjäxor, det underlättar och gör det enklare för barnet att lära sig då skidorna följer med på ett bättre sätt. De billigare varianterna som kan spännas på skorna har skapat mycket frustration hos både oss vuxna och barn när de lossnar och lätt hamnar snett.
Boendet på fjällhotellet Köjagården
Vi har bott på Köjagårdens fjällhotell i en lägenhet med 6 bäddar och eget kök. Lägenheterna har utgång och utsikt mot barnbacken, vilket gör att man vågar släppa ut barnen i backen medan man själv gör sig iordning eller packar det sista inför en dag utomhus. Eller att barnen kan fortsätta åka en stund medan man fixar lunch i lägenhetens kök. Lägenheterna är enkla och praktiska. Ett extra plus för att bäddade sängar och avresestädning ingår. Då sparar man plats i packningen och så smidigt att inte behöva stressa med städningen innan hemfärd. Det lilla extra som har stor betydelse.
De gemensamma utrymmena på Köjagården är många och mysiga, det är lätt att hitta sig en egen vrå att trivas i. Inredningen i den äldre gemenskapslokalen är relativt orörd sedan starten, det ger en genuin och ombonad känsla. Efter middagen på kvällarna fastnade vi ofta framför öppna spisen i lobbyn medan barnen spelade spel tillsammans med nya kompisar. Lugn och skön stund för oss vuxna och roligt med kompisar för barnen, win-win!
I boendet på Köjagården har vi haft halvpension, vilket innebär att det ingår frukost och tre rätters middagar på kvällarna. Hur lämpligt är det inte att bara behöva kliva upp och hoppa i understället och sedan smyga upp för trapporna till restaurangen och ta för sig av den uppdukade frukostbuffén. Barnen har verkligen uppskattat att kunna grädda sina egna våfflor till frukosten.
På kvällarna serveras tre rätters middagar från klockan 18, precis lagom tid för en småbarnsfamilj. Maten hämtas så att man själv väljer sin portion, när och vad man vill äta, också så lämpligt att kunna hoppa över en rätt som barnen inte tycker om och välja vad som läggs upp på tallriken. Man vet ju vad som kan hända om det dyker upp en okänd grönsak på tallriken, då kan det matvägras trots hunger som ett vrålande lejon… Restaurangen serverar ekologiska, kravmärkta och närodlade jämtländska specialiteér så under veckan har vi ätit björngryta, renfilé, röding, lax, lamm, rökt älg för att nämna något. Efterätterna har också hållit hög klass, allt lagat från grunden, hallonsorbé, chokladpanacotta, kladdkaka, citronmoussé för att nämna några. Helt klart en riktigt GOD vecka och lyx att slippa planera och fundera på vad det ska lagas för mat. Det betyder mer tid tillsammans och utomhusaktiviteter, helt klar ett mervärde för semestern.
I området finns även möjlighet att bo på vandrarhemmet Renfjällsgården.
Andra aktiviteter
I närheten av barnbacken och i anslutning till längdspåren finns en sagostig för barn. Under vintersäsongen spåras stigen så att man kan ta längdskidorna runt. Eftersom regnet tog hårt på snön under veckan vi var där så valde vi att istället gå runt. Stigen letade sig fram mellan olika platser i skogen där varje plats hade en liten saga som berättade om platsen och de som bodde där. Vi spande efter skogstroll, klättrade uppför fågelberget, och under hela vägen fick barnen leta efter Gullfinns gull, och på slutet hittade de en skattkista full med just guld. Mycket uppskattat av barnen, som spontant efteråt uttryckte att ”Detta var kul!”
För den som vill ha lite mer utmanande utförsåkning finns närheten till Åre, 20 minuter bort med bil, eller Trillevallen 15 minuter bort. Är man shoppingsugen har Åre ett stort utbud av funktionskläder och lite annat smått och gott, eller Lundhags fabriksbutik i Järpen. I Åre finns också gott om mysiga caféer och restauranger, vi kan rekommendera Åre Bageri och restaurangerna, Liten Krog (pizzorna!!) och Creperi och Logi. Varför inte passa på att besöka den lilla chokladfabriken, mittemot uppfarten till Björnen. Ett annat utflyktstips är att besöka Ristafallet, vid Hålland, vattenfallet där Ronja Rövardotter dinglar med benen. Otroligt vackert vintertid.
Detta gillar vi med Edsåsdalen;
Lagom stort
I en liten anläggning är det lättare att våga släppa iväg barnen att göra några åk på egen hand. Då behöver man inte vara orolig att de kommer vilse. Det gör det lättare för barnen att hitta nya kompisar, och som jag ofta nämner, delad glädje dubbel glädje! Något av Stinas bästa under veckan var de nya kompisar hon gjorde och den dagen de kunde åka tillsammans i backen. Dessutom upplever jag att de blir modigare och lär sig av varandra. Ganska snart känner man igen personalen som jobbar på restaurangen/receptionen/liften, barnen vågar fråga saker och personalen känner igen och ger den där lilla extra servicen som gör ens dag. Men ändå tillräckligt stort för att inte tröttna under en veckas vistelse.
Lugn miljö med naturen i fokus
I Edsåsdalen samlas barnfamiljer, vuxna och pensionärer i en härlig blandning med en sak gemensamt; ett stort och genuint friluftsintresse. Fokus ligger på naturupplevelse och trevligt umgänge. I matsalen är en god stämning, här utbyts turtips och delas erfarenheter från vistelsen. Här finns gott om gemensamma utrymmen för umgänge eller om man vill hitta ett eget hörn att bara vara i.
Möjligheten till olika aktiviteter
Att kunna variera aktiviteterna är värdefullt för oss som älskar alla typer av uteliv och för barnen som inte alltid är inställda på en hel vecka med utförsåkning, plötsligt vill de bara inte mer och då är det perfekt att hitta något annat att göra en dag. Åka längdskidor, göra en längre tur ut på fjället, bada i poolen, besöka sagostigen. Edsåsdalen ligger också nära till om man vill se sig om och ha större utmaningar eller mer fart.
Familjevänligt
Stor och rymlig barnbacke. De allra flesta backarna i liftsystemet har en lutning, det är en frihet att kunna röra sig i hela systemet och inte vara begränsad till en liten del. Kortare längdskidspår, så att man kan öka längden i lagom tempo och prova sig fram till vad som är lagom. Utbud av andra aktiviteter när vädret är dåligt eller lusten till skidåkningen inte finns. Tider och service anpassat för barnfamiljer. Under veckan hann vi med både nyårsfirande, biokväll och teaterföreställning.
Trivsamt boende och god mat
Så mysig miljö och det var längesedan vi åt så här mycket gott!
Andra tips;
Några saker som vi kan tipsa om att ta med förutom det uppenbara som all utrustning och alla funktionskläder (som kan vara en utmaning bara det att få ihop till en familj med tre barn);
Innetofflor, badkläder och armkuddar, bastulapp att sitta på i bastun, termos för utelunch och fika, snacks i overallfickan att plocka fram när orken/viljan tar tvärslut, iPad för lite matro på restaurang.
Vilken fin summering av Edsåsdalen. Vi blev själv helt förälskade i stället för 2,5 år sedan, så mkt att vi lämnade sthlm för ett nytt liv i jämtland som vi delar mellan ösd och Dalen ett beslut som känns helt rätt för att möjligöra ett aktivt familjeliv.