5 favorittoppar i Funäsfjällen

Funäsfjällen är ett riktigt paradis för barnfamiljer som vill uppleva fjällen och samla storslagna naturupplevelser tillsammans. Vi har besökt Funäsfjällen vid ett flertal tillfällen för att vandra på sommaren och hösten. De senaste somrarna har vi tillbringat minst en vecka av semestern uppe i Funäsfjällen. Vi älskar dessa fjäll som nästan har kommit att bli som ett andra hem för oss. Och vi återkommer ofta dit året runt för att njuta av fantastiska upplevelser och äventyr tillsammans. I detta inlägg tänkte vi dela med oss av fem favoritturer i Funäsfjällen. Vi hoppas att vi på så sätt ska kunna inspirera dig till att hitta ut i Funäsfjällens fantastiska natur tillsammans med familjen, och framförallt att ni ska få riktigt härliga och spännande upplevelser och skapa gemensamma minnen för resten av livet. Ett par av turerna är välkända men vi bjuder också på ett par lite mer okända turer.

Mittåkläppen

Att vandra upp på toppen av Mittåkläppens välkända siluett är troligtvis en av Funäsfjällens populäraste turer. Och vi kan verkligen förstå varför. Utsikten från toppen av Mittåkläppen är fantastisk. När vädret är klart syns toppar i Norge som ligger nästan 20 mil bort och närmare fjälltoppar som Sylarna, Predikstolen, Helags, Hovärken nere vid Lofsdalen, Anåfjället, Vigelfjällen i Norge mm, listan kan göras lång.

Detta är en perfekt tur att göra tillsammans med familjen

Efter turen passar det perfekt att njuta av en våffla på Djupdalsvallen som belöning.

Här finns ett inlägg från en av gångerna när vi vandrade upp på Mittåkläppen

Säterturen

En annan favorittur som vi kan rekommendera om man är i området vid Mittåkläppen är Säterturen med en avstickare efter Viteggen (en rullstensås) för att besöka den handdrivna linbanan över Mittån. Detta är en tur som också fungerar mycket bra att cykla om man vill göra det istället för att vandra.

Här kan du läsa mer om denna tur

Anåfjället 

Det vackra och mäktiga Anåfjällsmassivet är ett annat fjäll som vi varmt kan rekommendera. Anåfjällsmassivets fjällsluttning är kargt och stenigt. Inlandsisen lämnade tydliga spår efter sig här och vi passerar flera branta klippor och stora klippblock. Ja den storslagna och karga naturen känns nästan som den vi har sett på bilder från Island och Skottland, ja naturen skiljer sig väldigt mycket från övriga vandringar vi har gjort i Funäsfjällen.

Det är en bitvis tuff men väldigt vacker och storslagen vandring som man får om man väljer att vandra på Anåfjället.

För de som orkar kan man ta sikte på Ånnfjällets topp som med sina 1 301 m ö.h. är en av Funäsfjällens högsta toppar. Annars kan man exempelvis vandra upp till Ånnfjällstjärnen som ligger otroligt vackert som en liten gryta där på fjällslutningen. Det gör också att platsen är relativt vindskyddad och därför är en populär plats för att fika eller ta sig ett svalkande dopp.

Lillskarven

Lillskarven är en välkänd topp som du säkert har sett om du har besökt Funäsfjällen. Vandringen från fjällparkeringen ovanför Tänndalen och upp till Lillskarven (1224 m.ö.h.) ger mycket fjällkänsla för relativt lite ansträngning. Man kan även vandra från Tänndalen men vi rekommenderar att man om man ska vandra med barn utgår ifrån fjällparkeringen då man börjar vid trädgränsen och slipper flera höjdmeters vandring.

Leden slingrar sig fram och på vägen upp passerar man bl.a. Skarvfjällsgruvan med flera gruvhål. Därefter börjar stigningen upp mot toppen. På toppen bjuds man sedan på en hänförande utsikt över hela Härjedalens vackra fjällvärld.

Missa inte att göra ett stopp för att äta en våffla hos Andersborg som man passerar både på vägen upp och ner.

Här kan du läsa om när vi besökte Lill-Skarven men dock inte hade så tur med vädret och blev snuvade på utsikten

Mellankröket

Mellankröket är den ena av två toppar i Tännäskröket. Detta är troligtvis en ganska okänd topp i Funäsfjällen. Mellankröket ser inte heller så speciell ut när man står neranför berget. Vandringen upp på Mellankröket är dessutom relativt trist när den slingrar sig fram upp i skidpisten. det är dessutom en relativt tuff vandring med många höjdmeter på en ganska kort sträcka. Men väl uppe på toppen blir man rikligt belönad då man möts av en fantastisk och storslagen 360 graders utsikt över hela Funäsfjällen och Sonfjället.

Enligt oss är detta kanske den bästa utsiktspositionen i Funäsfjällen och har du aldrig besökt denna topp så kan vi verkligen rekommendera det. Och varför inte ta med er tält och sovsäckar och tillbringa natten där uppe på toppen?

Här kan du läsa om när vi vandrade upp och tältade en natt uppe på Mellankrökets topp.

Volldalshøgda

Sist men inte minst har vi den tur som kanske har kommit att bli vår personliga favorit. Det är en härlig känsla när man hittar en tur på fjället som inte så många känner till. Att hitta en dold liten pärla som dessutom visar sig vara en riktig guldtur! Precis så var det när vi vandrade upp på Volldalshøgda, ett fjäll i granslandet mellan Sverige och Norge. En fantastisk vandring med en makalös utsikt och en naturlig simbassäng på toppen.

Det är en relativt enkel vandring och vägen upp är inte särskilt speciell. Men väl uppe på toppen av Volldalshøgda (1103 m.öh) möts man av en vidunderlig panoramautsikten åt alla håll. Här precis vid toppen finns också det som är lite speciellt med just den här toppen, en liten tjärn som är utmejslad ur berget. En naturlig ”infinity pool” med minst sagt makalös utsikt. Perfekt för den som vill svalka av sig under varma sommardagar.

Detta är en lite okänd pärla som få känner till. Vi är medvetna om att vi bidrar till att göra denna lite dolda pärla mer uppmärksammad nu och att det säkert inte uppskattas av alla. Samtidigt tycker vi att fler förtjänar att få uppleva denna fantastiska tur.

Här kan du läsa mer om när vi besökte Volldalshøgda

Om du vill undvika mycket folk i fjällen

De senaste åren har vi konstaterat att det kan vara ganska mycket människor på de lite mer populära turerna under sommaren. Vi tycker självklart att det är roligt att det är allt fler som hittar ut i naturen och att fler vill vandra i fjällen på sommaren. Samtidigt föredrar vi att försöka undvika de platser där det är som mest folk.

Ett tips för dig som vill vandra till exempelvis Mittåkläppens topp är att göra vandringen på eftermiddag och kväll. Då är det ofta mycket mindre folk ute och man kan om man har tur få hela fjället helt för sig själv.

Anpassa äventyren efter barnen

Med lite förberedelser och rätt inställning är friluftsliv med barn kanske det allra bästa som finns, man skapar stunder att minnas för resten av livet. Här är avslutningsvis våra 5 bästa tips för fjällvandring med barn.

  • Att ha gott om tid är nyckeln till en lyckad tur. Pausa ofta och tillåt er vara kvar vid en plats.
  • Planera turen efter väderlek. Busväder upplevs mycket tuffare uppe på fjället.
  • Bra kläder som klarar av fjällets ibland snabba och tuffa väderomslag.
  • Låt leken ta plats, naturen bjuder på många äventyr och lockar spontana fantasilekar. Och när orken tryter kan man oftast leka sig framåt.
  • Ta med gott om mat och energi att fylla på med längs med vägen. Glöm inte vatten!
5 3 Röster
Inläggsbetyg
anåfjället, fjällvandra, funäsfjällen, hemkröket, mittåkläppen
Föregående inlägg
Pizza på stekhäll
Nästa inlägg
Tågsemester till Norrbotten, hjärtat av Lappland
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x