I Australien fanns det nästan bara vitt bröd, rostbröd eller nybakta faller/baguetter, att köpa. När vi kom hem var jag därför riktigt sugen på ett bröd med tuggmotstånd och smak. Den här filmjölkslimpan är en favorit som vi återkommer till mellan varven. Lätt att baka och riktigt god. Roligt för barnen att vara med och hjälpa till, många olika ingredienser att hälla i och lättare än en vanlig bröddeg att röra ihop.
1 bröd
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser
1 dl valnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk brödkryddor
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
Strimla aprikoserna och bryt ner valnötterna och häll i russinen. Blanda sedan ner de torra ingredienserna. Rör om.
Lägg ett bakplåtspapper i en brödform, och fyll med smet. Strössla över lite havregryn som dekoration.
Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.
Jag brukar förvara mitt bröd invirat i en bakhandduk. Så håller det sig flera dagar.