Att vaska efter guld kan alla göra och det är både spännande, roligt och avkopplande. Och framförallt kommer du att bli rik – på upplevelser. I detta inlägg får du följa med oss ut i de djupa Hälsingeskogarna på ett guldkantat äventyr.
”Guld finns där du hittar det” är ett uttryck som ofta används bland guldgrävare. Skogarna i Hälsingland är fyllda av små vattendrag som passar alldeles utmärkt för den som vill hitta det åtråvärda guldet.
Djupt in i Hälsingeskogarna
Vi mötte upp Joakim Larsson som har Guldgrävarn i Hälsingland och erbjuder kurser inom mineraljakt och guldgrävning i den lilla orten Alfta för att sedan åka bil ut i skogarna i gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna. Där vid en liten å som vackert slingrar sig fram genom skogarna stannade vi vid en fors för att få tillbringa dagen med att lära oss den ädla konsten i att vaska guld. Regnet öste ner på morgonen, men lagom till att vi kom fram avtog det och under hela dagen hade vi sedan uppehåll.
Utrustning för guldvaskning
Väl framme så hjälptes vi åt att bära med oss den utrustning som behövdes. Och det är egentligen inte så mycket som behövs för att börja vaska guld, även om man givetvis som kring alla intressen kan köpa till hur mycket prylar och utrustning som helst. För att komma igång kan följande utrustning vara bra att ha:
- Gummistövlar
- Vaskpanna
- Sikt
- Spade att gräva upp sand/grus med. En fyllhammare passar utmärkt för ändamålet.
Ofta finns det paket att köpa som innehåller både vaskpanna, sikt och lite andra tillbehör så som lupp, pipett och rör att lägga guldkornen i.
Guldvaskningens grundprinciper
Till att börja med gick Joakim igenom guldvaskningens grundprinciper.
Kort sammanfattat är själva principen för vaskningen att med hjälp av vatten använda guldets densitet och sortera bort lättare material. Guldets densitet gör att det hamnar under sand och grus i vattnet och därför blir kvar i botten av vaskpannan.
För att hitta guld rekommenderas att man vaskar i vattendrag som har lite liv och rörelse och har grus och sten på botten, inte i stillastående vatten med leriga och dyiga bottnar. De tyngre guldkornen faller till botten snabbare och de lättare kornen flyter med strömmen lite längre. Så leta därför efter platser där vattnet lugnar ner sig efter en fors, i sprickor, insidan av en kurva, gropar, bakom och under stenar, samt under vattenfall och uppbyggda sandbankar.
Respektera allemansrätten
Joakim betonar även att man måste ta hänsyn till och följa allemansrätten då man ofta är på någon annans mark och letar. Inte störa, inte förstöra är det som gäller!
Dags att börja vaska
Sedan var det äntligen dags att få vada ut i ån och börja att vaska. Vi fick först lära oss grunderna och hur man skulle göra. Joakim var pedagogisk och var väldigt duktig i att förklara och inkludera barnen.
Såhär vaskar du guld
- Börja med att fylla pannan med grus och sand. Ett tips är att först sila bort stenar och det stora grova gruset genom ett såll.
- Rotera sållet ovanpå vaskpannan under vattnet för att skölja av stenar, och skaka sedan pannan fram och tillbaka, sida till sida. Mellan varven doppar man vaskpannan vertikalt snabbt ner i samtidigt så att man sköljer bort det övre lagret av sand ur pannan. Genom att vaska pannan kan det materialet som är tungt (förhoppningsvis guld) sjunka ner till pannans botten, och man kan allteftersom skölja bort det lättare gruset ur vaskpannan.
- Till sist kommer det allra tyngsta och finaste materialet att finnas kvar på botten av pannan. Nu gäller det att vara försiktig så att det som är kvar inte sköljs bort. Försiktigt sköljer man bort lager efter lager. Kvar bland de sista sandkornen finns om du har tur någonting glimmande – guld!
När vi hade lärt oss grunderna fick vi sedan prova att vaska fram guldkorn som Joakim placerade i vaskpannorna bland sand och grus. Vi lyckades som tur var vaska fram guldkornen och det var häftigt att se hur tunga guldkornen faktiskt är, och hur enkelt det faktiskt är att vaska fram guldet som finns om man bara kan grunderna och är nogrann.
Fika, frågor och samtal
Efter att ha vaskat ett par timmar var det så dags för en välbehövlig paus. Vi slog oss ner, Joakim berättade mer om guldvaskningen och hur man ska tänka om man vill hitta platser som är bra för att vaska guld. Vi fick även möjlighet att ställa våra frågor under tiden.
Allt är inte guld som glimmar, men…
Efter att ha vilat benen en stund och fyllt på med lite energi återgick vi till att vaska efter guld. Och det dröjde inte länge före ett naturligt guldkorn gnistrar mot vaskpannans blå plastbotten vilket givetvis ökade på ivern och vaskandet ytterligare.
Joakim plockade efter en stund även fram en vaskränna som vi använde för att göra grovvaskningen lite mer effektiv. Och till barnens stora lycka så lyckades vi vaska fram ett par relativt stora naturliga guldkorn – och lyckan var gjord när guldkornen ivrigt placerades i deras små glasrör.
Trötta men guldfeberiga barn
Efter flera timmars intensivt vaskande så tände vi en eld och avslutade dagen med att grilla lite korv och sammanfatta dagens guldkantade äventyr.
Vi var före dagen lite oroliga för att barnen skulle tappa tålamodet och inte orka vaska guld hela tiden. Men de kämpade ivrigt på och tyckte att det var både spännande och roligt. En liten fikarast och det faktum att vi lyckades vaska fram naturligt funna guldkorn gjorde inte guldfebern mindre.
Ta med dig familjen ut och vaska guld i sommar
Sammanfattningsvis kunde vi konstatera att guldvaskning är ingenting man blir rik på i pengar, men däremot i upplevelser. Barnen frågade redan samma kväll när vi kunde åka och vaska guld igen, så nu planerar vi för att köpa in egen utrustning och bege oss ut på egna guldäventyr i Hälsingeskogarna.
Vi kan varmt rekommendera dig att prova på att vaska guld tillsammans med familjen, en härlig kombination av spänning och tålamod.