Under våren har vi vid flera tillfällen varit ute för att hittaut, och verkligen gillat deras koncept som är en form av orientering som passar alla. För oss har det varit ett roligt sätt att som familj komma ut samtidigt som vi har upptäckt flera nya platser och områden i kommunen.
När vi fick frågan om vi ville bli ambassadörer så kände vi att det är vi gärna, det här är så bra att vi hoppas att fler tar chansen att hittaut. (Detta är inget vi får någon form av ersättning för utan något vi verkligen gillar och vill vara delaktiga i och inspirera andra att prova på.)
HIttaut är en friskvårds satsning som Svenska Orienteringsförbundet står bakom och driver. Det är gratis och passar de allra flesta. Du hämtar ut en karta, som ofta finns lättillgängligt på din matbutik eller andra offentliga platser. Supersmidigt, bara att hugga tag i en karta när du är och handlar. På kartan finns ett helt gäng med checkpoints utsatta. Vid varje checkpoint finns en stolpe med en kod som ska registreras i en app du laddar hem eller på hittauts hemsida. Läs mer och kika om det finns på din ort här. Man kan också använda sig av hittaut-appen för att enkelt navigera sig fram till de olika checkpointsen och sedan registrera dem. Det är också ett bra sätt att förenkla och göra upplägget mer tillgängligt för fler, även om man inte kan läsa en karta så kan man vara med och hitta ut. Du kan ladda hem appen via App Store eller Google Play.
Hittaut är en perfekt aktivitet att göra som familj. Barnen har fått börja på orientering denna säsong, och hitta ut blir ett roligt komplement för dem att lära sig kartan. Även om det är för svårt ännu att klara av det själva kan de olika karttecken och med lite hjälp peka ut och vilken riktning vi ska gå. Och sedan är det såklart spännande att se vilken kod som finns på stolpen för att registrera i appen.
Eftersom det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer finns det också en utmaning för oss föräldrar att ta oss an. Långt ifrån alla checkpoints ligger längs en stig eller andra tydliga riktmärken. Men det finns också flera väldigt lättillgängliga mer inne i de centrala delarna av orterna. Vi gillar också att man själv bestämmer i vilken ordning och hur många checkpoints man vill ta åt gången.
Våra bästa Hittaut tips för att samla checkpoints i Ovanåker. (hitintills, vi har ett gäng kvar innan vi hittat dem allihop)
Löptur; Samla checkpoints runt Gårdtjärnsberget i Edsbyn. (Går även bra på cykel, fast man får parkera den ibland för att nå ut till alla checkpoints.)
Vandring; Följ stigen från badplatsen i Röstabo.
För utsikt; Toppen på slalombacken i Edsbyn eller Nabbabacken i Alfta.
Ta med fika; Viksjöfors med utsikt över sjön Grängen.
För barnen; Lekplatsen vid Viksjöfors, Badplatsen i Röstabo, Utsikten från slalombackens starttorn.
Ät maten ute; Pausa längs Flottarleden i Runemo, här finns grillplats.
Våra bästa tips när du ska hitta ut med barn
Gör dem delaktiga, låt dem hålla kartan och läsa och tyda den utefter intresse och ålder. Extra roligt är det såklart att få läsa koden till checkpointsen och att själv få registrera den i appen.
Ha gott om tid på er. Ta det i barnens takt, vissa dagar är det nog att ta en eller två checkpoints. Njut av att komma ut och kanske kika på småkryp istället om intresset eller orken inte finns.
Ta med mellis och gör letandet till en utflykt. Många checkpoints ligger på ställen som är värda ett besök.
Låt barnen cykla så tar de sig fram längre sträckor.
Bjud med vänner att delta, delad glädje är dubbel glädje. Våra barn älskar att ha kompisar med sig eller att få visa någon annan hur man gör när man letar checkpoints.
Att komma igång är enkelt.
1. Skapa ett kontot på orientering.se/hittaut för att få möjlighet att registrera checkpointskoderna.
2. Skaffa dig en karta eller ladda hem appen till din telefon.
3. Kliv ut genom dörren och börja leta checkpoints!
Hittaut finns idag på 35 orter runtomkring i landet. Hur ser det ut på din ort? Har ni också provat Hittaut och vad är era bästa checkpoints eller tips?