Att åka skidor tillsammans som familj är en fantastiskt aktivitet. Vi får ofta frågan om hur man ska tänka när man ska börja åka skidor med sitt barn? Eller hur gammal barnet ska vara innan man börjar åka skidor? Nu när vi lärt tre barn att åka skidor så kan vi konstatera att vi har testat en del. Vi vill därför i denna guide dela med oss av våra bästa tips för hur man lär sitt barn att åka skidor. Tips som vi tycker har fungerat bra med våra barn. Förhoppningsvis hittar du någonting bra som du kan ta med dig ut i backen!
Detta är en guide för att lära barn åka alpin skidåkning. Men vi har även skrivit en guide för dig som vill börja åka längdskidor med barn som du kan läsa här.
Förberedelser
Utrustning
Till att börja med måste vi ju nämna lite om utrustning. För utan utrustning är det ju svårt att åka skidor. Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka kring längder på skidor och stavar. Vilken storlek man ska ha på pjäxorna och hur hjälmen ska sitta. Samtidigt är det viktigt att utrustningen sitter bra för att skidåkningen ska bli så bra och rolig som möjligt för barnet.
Vi har tidigare skrivit en liten guide om alpinutrustning för barn där vi fördjupar oss i utrustningsdjungeln och dela med oss av lite tips för dig som ska skaffa alpinutrustning till ditt barn. Där kan du får svar på vad du ska tänka på när du ska köpa utrustning till ditt barn. Vi kommer därför inte att fördjupa oss mer i detta ämne här och nu.
Förbered barnet
När utrustningen är införskaffad och det börjar bli dags att åka till skidbacken kan det vara bra att förbereda barnet. Detta är faktiskt vårt bästa tips oavsett vilken aktivitet man ska göra med barn. Förbered och inkludera barnet i planering/förberedelser så känner barnet sig delaktigt. Då kommer barnet också att få en helt annan inställning från början.
Prata exempelvis om äventyret som väntar eller prova utrustningen inomhus hemma. Låt barnet se pjäxor och skidor och känna hur det känns att ha dem på sig. På så sätt hinner barnet vänja sig vid tanken och förbereda sig på vad de ska göra. Kanske kan ni kika på något filmklipp så att barnet får se hur det ser ut man när åker skidor. Eller kanske visa bilder när någon som barnet känner åker skidor. Den allra första gången behöver inte ens vara i en slalombacke, i området runt hemmet kanske ni har en lagom sluttning där ni kan prova på. De första gångerna räcker det långt. Låt också barnet vara med och exempelvis välja matsäck eller fika, eller packa ihop utrustningen. Det brukar alltid var lättare med nya saker om barnet får vara delaktigt och är lite förberett på vad som ska hända.
Äntligen i backen
Bästa möjliga förutsättningar
Ett knep för att lyckas få barnet att förknippa skidåkning med glädje är att se till att barnet får bästa möjliga förutsättningar. Att barnet är lagom klätt efter temperatur, mätt i magen, har varit på toaletten precis innan ni går ut. Så att de detaljerna är avklarade och inte behöver ta energi från skidåkningen. Det kommer ändå vara något som glömts… (så är det ju att vara småbarns förälder). Välj en dag med fint väder och var lyhörd på barnet, de signaler som barnet på olika sätt visar och fokusera på att ha roligt tillsammans.
Klä barnet rätt
Barn fryser lätt om händer och fötter och även som vuxen vet man hur det är att frysa i backen. Om barnet börjar frysa är risken stor att barnet inte vill åka skidor och att skidåkningen förknippas med en negativ känsla istället för skidglädje.
För att kort sammanfatta hur vi brukar klä våra barn i flera lager (lager-på-lager–principen) . Lager på lager skapar nämligen luftspalter som isolerar och håller kroppen varm. Fler tunna lager värmer bättre än ett tjockt, och ger den stora fördelen att kunna anpassas.
Vi har skrivit två guider om detta där du kan läsa mer om hur vi brukar klä våra barn. En guide för vinterkläder för barn där vi går igenom lite mer detaljerat hur vi brukar klä våra barn samt en guide för varma små händer där vi fokuserar på det här med handskar och hur man kan tänka för att hålla händerna varma. Så läs gärna mer där om du vill fördjupa dig mer i hur du kan klä barnet rätt för en dag i skidbacken.
Håll energinivån på rätt nivå
Se till att hålla barnens energinivå hög och att planera in regelbundna pauser för vila och för att fylla på med mellanmål och mat. Vår upplevelse är att det är bättre att ha flera och förebyggande pauser innan barnet tappar orken och lusten börjar slut. Hungriga barn blir ofta trötta och tappar fort både ork, humör och lust.
Ha därför alltid något snack eller små ”mutor” till hands. Ett russinpaket, en liten kexchoklad eller något annat gott kan vara ovärderligt att kunna plocka fram som belöning eller energihöjare i exempelvis liften eller vid tillfällen när energin och lusten plötsligt är som bortblåst.
En fikapaus kan också vara en bra motivation. Att barnet vet att om en stund kommer vi ta en paus för att gå in och äta en kanelbulle eller chokladboll tillsammans med en mugg varm choklad. Så låt pauserna bli en del av äventyret, mysiga stunder tillsammans. Dessa stunder kommer nämligen att förstärka den positiva känslan kring skidåkningen för barnet.
Lärandet ska vara roligt
Skidåkningen ska vara något roligt att se fram emot. Låt det ta tid, lite är bättre än ingenting och fokusera istället på att skapa positiva stunder och minnen tillsammans. Det kommer förmodligen ta flera år innan ni åker heldagar ihop i skidbacken. Men om man är lyhörd och låter barnet utvecklas i sin egen takt så kommer dagen när man sedan kan åka tillsammans. Den känslan är oslagbar!
Det är lätt att man som förälder vill mer än barnet och att man tror att man ska kunna tillbringa en heldag i skidbacken. Särskilt om skidåkningen är någonting som man som förälder tycker mycket om. Givetvis kan detta vara individuellt och variera beroende på barnets ålder, men generellt kan man säga att det är viktigt att vara lyhörd och inte pressa barnet för hårt till en början. Pressar man i det läget på för mycket som förälder är risken stor att man istället skapar en negativ känsla kring skidåkningen som i värsta fall kan leva kvar under en lång tid.
Satsa på korta stunder
Så vi rekommenderar att man börjar med en kort stund första gången. Hellre flera korta stunder än att pressa heldagar i skidbacken. Ofta räcker en timme innan barnet brukar vara nöjd och behöver en paus. Då är det bara att vackert vänta, åka lite pulka, leka eller ta en fikapaus och bara att gilla läget… kanske kan man prova en stund till på eftermiddagen. Men bli inte frustrerad om barnet bara vill åka ett åk, utan ha fokus på att skapa en positiv känsla. Lek och ha roligt i backen, men också vid sidan av.
Fokus på skidglädje
Det är viktigt att skapa trygghet, lekfullhet och förutsättningar för skidglädje. Bästa metoden är att barnet först får bekanta sig med hur skidorna fungerar och uppleva att det är roligt. Så låt skidåkningen vara mer på lek än allvar och absolut inte påtvingat. Man behöver inte ens börja i en skidbacke, särskilt om man inte har en sådan på hemmaplan. Första gången kanske det räcker att prova i en snöhög ute på gården, på en kulle/backe i en park i närheten eller att man drar barnet på skidor hemma på gräsmattan med hjälp av exempelvis en stav. På så sätt får barnet känna hur det känns att glida på skidorna.
Och det viktigaste av allt, se till att ha roligt under tiden. Peppa, uppmuntra, lek, skratta och förstärk det som är roligt. Som alltid så kommer dessutom din inställning som vuxen att smitta av sig så försök att vara positiv och förstärka det som är positivt även om du kan känna dig lite less och frustrerad över att ditt barn exempelvis hellre vill leka i en snöhög än att åka skidor.
Övning ger färdighet
Det vi upplever har gett mest resultat är ändå att träna, träna, träna… Ju fler timmar får stå på ett par skidor desto mer lär de sig. Det handlar mycket om att hitta känslan och balansen i att våga utmana dem att prova nya saker. Och såklart är alla barn olika, en del barn behöver inte utmanas utan gör det själv och man får nästan bromsa dem.
Först handlar det om att barnet ska hitta balansen och kunna stå upp på skidorna. Med små barn är det ibland lättare sagt än gjort. Spagettiben brukar vi säga, benen har liksom ingen styrsel utan är mest som gelé. Den fasen innan barnet står själv på skidorna är jobbig för ryggen.
Börja i svag lutning!
Ta hjälp av en annan vuxen
Ibland är det helt enkelt lättare och barnet har större tålamod om någon annan än du som förälder hjälper till. Att ha barnen i skidskola kan då vara ett bra alternativ. Skidskolelärarna har ofta stor erfarenhet och kan trix och tips för att hjälpa barnet. Dessutom får man som förälder lite tid att samtidigt köra några åk på egen hand.
Kompiseffekten
Ett annat bra tips för att motivera barnet kan vara att åka tillsammans med vänner och bekanta. Särskilt om barnet inte har några äldre syskon att inspireras av. Vi har märkt att kompiseffekten är en väldigt bra motivation och inspiration. Att se hur kompisar gör väcker ofta lusten att själv vilja testa och ger drivkraft och utveckling. En bonus blir dessutom att barnet ofta får det väldigt roligt i skidbacken tillsammans med kompisar.
Vänta om intresset saknas
Våra tre barn har varit olika när det gäller intresse, ork och driv. Två av barnen har haft ett stort intresse att lära sig åka slalom redan från början medan den tredje hade en period när det var roligare att leka i snöhögen nedanför backen.
Det är viktigt att vara lyhörd för detta. Skidåkningen ska som vi redan har nämnt vara förknippat med glädje och det är viktigt att man försöker hålla åkningen som en rolig grej och inte tvingar barnet att åka om det inte vill. Vill barnet åka bara ett par åk för att sedan leka i en snöhög så låt barnet göra det och fokusera på att sprida glädje och en positiv känsla kring de åk som blir.
Om ett barn inte vill åka överhuvudtaget så tvinga det inte. Då är det bättre att vänta och försöka en annan gång. Ibland kan det vara så att barnet behöver bli ett år äldre och sedan lossnar det av sig själv. Så ge inte upp.
Så här har vi gjort
Våra barn har varit så pass små från början att de inte kunna ploga från början, de har inte haft motoriken för att ställa skidorna i ett V, plog. Vi har därför valt att från början fokuserat mer på balans och att lära barnet att kunna styra vart de vill åka. Har man äldre barn så kanske man kan lära dem bromsa före de ska lära sig att svänga, men som så mycket annat får man anpassa lärandeprocessen efter barnets ålder, färdigheter och förutsättningar.
Börja med balansen
Först och främst gäller det att träna upp balanssinnet. Att lära sitt barn stå på skidorna. Till en början har vi haft barnen mellan våra egna skidor. Hållit i dem runt om bröstet under armarna, men ändå försöker få dem att stå sina egna barn. Utgångspunkten har varit att de ska tycka att det är kul. När de står på egna ben har vi börjat släppa dem kortare bitar. Vid detta skede bör barnet lära sig glida rakt fram på egen hand så att de får känna på att stå på egna ben, men det måste var en lagom flack lutning, från början kan de inte bromsa. Är ni två vuxna som kan hjälpas åt så kan en av er rikta in skidorna och släppa iväg barnen och den andra tar emot något längre ned med en stor kram. Första gången kan det räcka med att glida bara någon meter.
Använd ett rullbandet om det finns något sådant. I början är det enklast att ha barnet mellan sina ben så att man kan hjälpa till vid avstigning. Så att det inte känns läskigt att åka lift. Åk uppför och glid sedan utför.
Använda sele eller inte?
När barnen har lärt sig att stå själv på skidorna har vi använt oss av en sele. Vi är medveten om att det finns olika tankar kring användandet av sele. Vi har däremot upplevt att selen är ett bra hjälpmedel om barnet har lärt sig att stå på och hantera skidorna. Dessutom sparar det mycket på förälderns rygg och armar att slippa stå och hålla i barnet. Däremot tycker inte heller vi att man ska använda sele alldeles i början av processen. Selen gör nämligen att barnet känner sig säkert och förlitar sig för mycket på selen.
Vi har upplevt att det varit toppen att ha en sele när barnet väl kan stå på skidorna, barnen står på egna ben men man kan som vuxen styra farten. Vi har även använt remmarna till selen till att utmana barnets balans när barnet blivit lite säkrare på skidorna. Dra i ena remmen så att barnet svänger och sedan dra i andra. På så sätt har barnet också fått in lite grunder för att lära sig att svänga och hantera skidorna. Ju säkrare barnet blir desto mer kan man utmana.
Vi har även använt en stav för barnet att hålla i när det står jämsides med dig. Kan vara bra när barnet står stadigt själv men vill ha lite stöd, dock är detta väldigt tungt som vuxen att hålla emot. Men ett alternativ för barn som är lite större när de ska lära sig och inte vill/kan ha sele.
Öva på svängar
Nästa steg har varit att lära barnet att svänga och styra skidorna dit barnet vill. Med våra barn har vi använda armarna, sträckt dem framåt och tänk att man kör buss, en stor ratt att svänga på. Har man lite äldre barn kan man tipsa om att vrida axeln åt det håll man vill svänga, så att överkroppen automatiskt följer med.
Här har vi också lekt för att få in lite extra glädje och extra utmaning. Låtsas att man är ett flygplan som är ute och flyger, prova att luta sig åt olika håll, kanske lyfta ena skidan etc.
Öva på inbromsningar
När barnet behärska balansen och kan styra skidorna så är det dags att lära sig att bromsa, är nästa steg att öva på inbromsningar. Vi har pratat om ”Glassstruten” och ”Pizzaslice” med våra barn. Ett sätt att beskriva hur skidorna ska vara för att ploga/bromsa. (Finns att köpa en liten gummirem som man kan sätta ihop skidorna med längst fram så att de automatisk bildar plogen. Dock är det inget vi hunnit prova till våra barn)
Grattis, nu kan barnet åka och ni kan fortsätta att åka skidor och uppleva skidglädjen tillsammans. Förhoppningsvis i många år. Lycka till!
Till sist tänkte vi sammanställa några punkter med hjälpsamma tips och trix. Saker som vi tycker har varit framgångsfaktorer för oss när vi har lärt våra barn att åka skidor.
Sammanfattande tips och trix
- Det ska alltid vara roligt att åka skidor! Försök att peppa, uppmuntra och förstärka det som är roligt. Kom ihåg att din egen inställning smittar av sig.
- Visa hellre än att berätta/förklara. Barn vill göra som vuxna och storasyskon. Har du ett äldre syskon kanske det kan vara med, åka före och visa.
- Lek och ha det roligt. Lek följa John och turas om att åka först och utmana balansen genom att åka på olika sätt. Som ett flygplan, lyfta ett ben etc.
- Om och om igen, slingor och stråk eller att åka den där slalombanan eller hoppet. Barn älskar att samma samma om och om igen, och att känna igen sig även i slalombacken.
- Var lyhörd på hur barnet tycker att det är. Avbryt i tid om barnet uttrycker att det inte tycker att det är kul, gärna innan barnet inte vill mer. Tvinga eller pressa aldrig barnet.
- Serva barnen! Vi tycker att det är ok att ”curla” sina barn lite när man ska lära dem åka skidor. Allt man kan göra som underlättar och sparar energi till själva skidåkningen är bra. Bär skidor och utrustning, servera god mat som barnen äter med stor aptit. Gör ditt bästa för att göra det till en kul upplevelse!
- Ta pauser ofta och fika mycket, det är jobbigt att åka i början.
- Varva med andra aktiviteter, klättra i en snöhög, åk lite pulka, busa i en lekplats, åka knappliftskarusell.
- Mutor/belöningar är ok. Ha alltid något snack till hands. Ett russinpaket, en liten kexchoklad eller något annat gott kan vara ovärderligt att kunna plocka fram vid tillfälle. När energin och lusten plötsligt är som bortblåst. Vi har exempelvis haft en tablettask i ena fickan där barnet kan ta en liten belöning när man åker i liften eller liknande.
- Skippa stavarna till att börja med, de är ofta mest i vägen och kan ofta försvåra barnets inlärning. Stavarna kan ni ta sedan när barnet lärt sig att åka.
- Napp, ibland är det helt enkelt en extra trygghet att få ha med sig den en stund i backen!
- Styrketräna på försäsongen! Det är ett tufft jobb att lära sina små att åka skidor, bromsa barn i sele (har sällan varit med om mer mjölksyre darriga ben!), stå böjd och hukad i knapp och ankarlift, hålla upp trötta kroppar och ben som inte orkar längre. Helt klart en fördel att själv ha en stark kropp. Och glöm inte heller att äta och ta hand om dig själv, för att vara en peppig förälder.
Vilka är dina bästa tips?
Har du några bra tips och trix som du har använt när du har lärt ditt barn att åka skidor. Dela gärna med dig av dessa i kommentarsfältet här nedanför.