Att lära sitt barn att cykla är ett stort steg både för barnet och dig som vuxen. Här delar vi med oss av lite tankar och konkreta tips kring hur du ska tänka när du ska lära ditt barn att cykla. Skynda långsamt, var lyhörd, uppmuntrande och glöm inte att förmedla cykelglädje och ha roligt tillsammans.
Att cykla hör verkligen sommaren till, och frågan är om cykling någonsin har varit lika populärt som det är just nu? Att cykla är ett perfekt sätt att komma ut tillsammans som familj och utforska naturen på. Mindre barn kan åka med i en cykelbarnstol eller cykelvagn, och äldre barn kan cykla för egen maskin. Helt plötsligt öppnas nya möjligheter att ta sig ut i naturen och göra små utflykter som kan bli stora äventyr och minnen för livet.
Förmedla cykelglädje
Det finns ingen speciell ålder när man kan börja cykla med barn, det är väldigt individuellt från barn till barn. Men du kan introducera barnen till cykling ganska tidigt genom att ta med barnet i en cykelvagn eller cykelstol. Samtidigt är det viktigt att som förälder vara lyhörd på om barnet är redo och intresserad. Till att börja med så handlar det framförallt om att förmedla glädjen i att cykla till barnet så att barnet får en egen motivation och ett eget intresse att lära sig att cykla.
Ett annat tips är att tänka att man sänker mål och krav och att man övar kortare stunder och mer regelbundet istället för att hålla på för länge, särskilt om barnet inte själv är särskilt motiverat.
Var lyhörd och uppmuntrande
Att börja för tidigt riskerar att avskräcka barnet och skapa frustration hos dig som förälder. Det är lätt att man som entusiastisk och ivrig förälder driver på och inte kommer ihåg att vara lyhörd på de signaler som barnet visar. Genom att inte vara lyhörd på dessa signaler skapas en press på barnet vilket ofta resulterar i att barnets motivation och intresse hämmas.
Genom att istället vara lyhörd, tålmodig, ha överseende och uppmuntra barnet även om det inte vill cykla så skapas goda förutsättningar för den fortsatta processen.
Om barnet inte är intresserad av att cykla på egen hand kan man alltid använda en cykelbarnstol eller cykelvagn för att ta med barnet ut på cykeläventyr. Kanske kan det också bidra till att väcka barnets motivation och intresse för att cykla. Har man som vi barn i olika åldrar kan man också kombinera och låta barnet cykla själv en sträcka och sedan åka i cykelvagnen en stund.
Vi har också märkt att äldre syskon eller andra barn kan motivera barnet att vilja lära sig att cykla. Kanske har du någon bekant med barn som du kan träffa och där barnen kan inspirera och hjälpa varandra med att börja cykla?
Lär ditt barn att cykla
Vi tänkte nu dela med oss av våra tips kring hur vi har tänkt när vi har lärt våra barn att cykla. Vi vill till att börja med betona att detta är hur vi har resonerat kring detta och vi är medvetna om att det finns olika sätt att lära sitt barn att cykla på. Det viktigaste är att man hittar ett sätt som fungerar bra för dig och ditt barn.
Välj rätt hjälm
Till att börja med, innan man böjar att cykla, ska man ordna en bra cykelhjälm. Alla barn och ungdomar under 15 år ska enligt lag använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Det är dock viktigt att även vi som vuxna är goda förebilder och använda hjälm, inte bara våra barn. Den viktigaste detaljen när man ska köpa ny cykelhjälm är att hjälmen måste vara i rätt storlek, både för att den ska sitta bekvämt, ha rätt funktion och skydda som den ska.
Om hjälmen sitter bra och är rätt i storleken så skyddar den också bättre. En hjälm som är för liten skyddar inte tillräckligt och en för stor hjälm riskerar att glida runt och skyddar inte heller som den ska. Passform är viktigare än hur hjälmen ser ut. Vi har tidigare skrivit mer om just det här med att välja rätt cykelhjälm där vi delar med oss av våra bästa tips för dig som ska köpa en ny cykelhjälm.
Börja att cykla med en springcykel
När man ska lära sitt barn att cykla så ska man börja med att träna upp balansen, vilket är det svåraste momentet att lära sig. När vi var barn lärde sig de flesta att cykla med hjälp av stödhjul som monterades på sidan av cykeln. Vi har däremot aldrig använt stödhjul på cyklarna till våra barn. Och vi rekommenderar inte heller andra att använda stödhjul då barnet inte lär sig hålla balansen.
Istället har vi använt oss av en så kallad springcykel/balanscykel, en barncykel utan trampor som barnet förflyttar genom att gå, springa och sparka med fötterna. Och det är häftigt att se hur fort barnet tränar upp sitt balanssinne. Och vi har konstaterat att springcykeln verkligen har förenklat processen att lära barn att cykla.
Cykla med trampor
När barnet har cyklat med springcykeln och lärt sig balans så har vi upplevt att det sedan har gått både snabbt och smidigt att lära sig att cykla på en vanlig cykel. Det enda barnet egentligen behöver lära sig är att trampa och bromsa vilket brukar lossna relativt fort. Det är viktigt att försöka skapa så säkra förutsättningar som möjligt för barnet. Ett tips är att undvika trafikerade platser utan välja en säker miljö där man kan träna med barnet.
Köp inte en för stor cykel
Någonting som är viktigt när man ska köpa en cykel till barn är att inte köpa en för stor cykel utan välja en som är lagom stor. Det är lätt att man köper en lite för stor cykel och tänker att då kan barnet växa i den och ha den under en längre tid. Men om man köper en för stor cykel, särskilt som första cykel när barnet ska lära sig att cykla, kommer det att bli mycket svårare för barnet. Ett bra riktmärke för att veta om cykeln är lagom stor är att låta barnet sätta sig på sadeln. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå marken. Detta är viktigt för att barnet enklare ska kunna hantera cykeln, starta, stanna och undvika fall.
Spring med när barnet cyklar
När barnet ska har lär sig att trampa och cykla själv så har vi sprungit bredvid barnet, hållit en hand på rygg/axel och hjälpt till med lite fart och balans under tiden barnet lär sig att trampa. Det kan ta ett litet tag innan de förstår hur de ska göra men när barnet har lärt sig så kan barnet cykla då barnet redan har balansen. Och även när barnet lärt sig att cykla så är det bra att man som vuxen finns till hands. Ofta brukar barnet ha lite svårt att bromsa/stanna själv och därför är det bra att man som vuxen springer bredvid så man kan hjälpa barnet om det vill vända eller stanna.
Öva på att bromsa
När barnet väl har lärt sig att trampa är det viktigt att träna och lära barnet att bromsa och hur man gör för att stanna lugnt och kliva av cykeln. Det är viktigt att man är med och visar och förklarar. Sedan är det bara att prova och träna till barnet kommer på hur man gör och kan bromsa på egen hand.
Cykla tillsammans
Vårt tips är att även när barnet lärt sig att cykla fortsätta att vara med, gå eller cykla bredvid. Vi brukar ofta ta en promenad eller springa och låta barnen cykla med. På så sätt får man tid tillsammans, rörelse och samtidigt kan man vara med och hjälpa/lära barnet och förbereda barnet inför att cykla på egen hand.
Lycka till, cykla lugnt, var lyhörd och uppmuntrande. Skynda långsamt och glöm inte att ha kul tillsammans.
Och det viktigaste av allt, glöm inte cykelhjälmen!
Fler guider om cykling
Vi har skrivit fler guider och inlägg om cykling som du kanske kan vara intresserad av.
- Produktrecension av woom OFF Air (MTB för barn)Börjar det bli dags att köpa en ny cykel till ditt barn? Letar du efter en barncykel som ska klara av lite tuffare tag och samtidigt förenkla cyklingen för ditt barn? Då kan vi rekommendera Woom OFF Air, en robust men samtidigt lätt och smidig barncykel som passar perfekt för yngre cyklister som vill utvecklas…
- Silva Free – en pannlampa för alla din äventyr och aktiviteterMed Silva Free så förlängs dagarna under vinterhalvåret. I pannlampans sken ges nya förutsättningar och möjligheter för fortsatta äventyr i naturen. En pannlampa är därför vad vi brukar kalla för en friluftslivsmöjliggörare. ANNONSSAMARBETE SILVA Silva Free är den perfekta pannlampa för den aktiva familjen Silva Free är en modulär pannlampsserie som gör det möjligt att anpassa pannlampan till…
- Orsa GrönklittLagom till att vi hunnit landat tillbaka i vardagen igen efter sommarens semester, gjorde vi ett mysigt avbrott för en minisemester i Dalarna. Aktiviteterna för helgen var MTB-cykling och höghöjdsbana men också god mat, stugmys och tillsammanstid. Följ med oss till Orsa Grönklitt på en aktiv utomhushelg för hela familjen. ANNONSSAMARBETE VISITDALARNA Genom skogarna mot Orsa…
- Aktiv familjesemester i Västsverige, Billingen och KinnekulleFölj med oss på en aktiv långhelg i Västsverige. Med utgångspunkt från kurorten i Lundsbrunn tar vi med dig på dagsturer till Billingens fritidsområde i Skövde. Sista natten spenderades i området runt Kinnekulle på det mysiga Trolmens Bed & Breakfast. ANNONSSAMARBETE VÄSTSVERIGE Mot försommaren i södra Sverige Vi packade bilen och lastade cyklarna, två på taket…
- Cykla på vinternMånga ställer undan sin cykel på hösten i samband med det första snöfallet och plockar sedan inte fram den igen före den sista isfläcken tinat bort och vägarna sopats fria från sand på våren. Men faktum är att med rätt utrusning så går det utmärkt att fortsätta att cykla på vintern. I detta inlägg delar vi…