Leilas rågrussinbullar är barnens favoritbröd. Smidigt att baka, går ganska fort och inga krångliga moment. Inte direkt nyttiga men gott när man vill lyxa till det ibland. Perfekt att stoppa i frysen, men det hinns sällan med eftersom de går åt i raketfart. Ett tips kan vara att göra dubbel sats, så har man några bullar kvar att frysa in. En enkel sats går enkelt att röra ihop för hand, men gör man dubbel sats är det skönt att plocka fram assistenten.
1 plåt med 12 st bullar
35 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 gram jäst (1 pkt)
1 dl russin
8 dl rågsikt
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt brödkryddorna medan smöret är varmt. Blanda sedan ner mjölk, sirap och salt. Värm till fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll över den fingerljumma vätskan och rör om så att jästen löser upp sig.
Tillsätt russinen.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen i cirka fem minuter.
Låta jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela direkt med en degskrapa. Dela först i fyra och sedan varje fjärdedel i tre bitar vardera. Jag tycker det blir snyggt att göra lite trekantig form på bitarna. Lyft över på en plåt.
Låt bullarna jäsa under bakhanduk i ytterligare 30 minuter.
Grädda i cirka 10 minuter till bullarna fått fin färg.
Receptet är hämtat från Leila Lindholms bok ’A piece of cake’.