Låt inte mygg-, knott, bromsar och fästingar hindra dig från att vara ute i naturen i sommar!

Svensk sommar är bland det bästa vi vet. Ljuset, grönskan och de där varma, lugna sommarkvällarna. Men det är inte bara vi som tycker om den svenska sommaren. Med värmen kommer också surrande myggor, bitska knott, bromsar och kliande bett som ett brev på posten. Och för att inte tala om de otäcka fästingarna. Under sommaren har vi därför alltid med oss favoriten Mygg+Fästing från Sjö&Hav i ryggsäcken så att vi kan genomföra våra utflykter och äventyr med gott humör och slippa oroa oss för att bli sönderbitna.

ANNONSSAMARBETE SJÖ & HAV

Vi har under flera år valt att använda oss av Mygg+Fästing eftersom det är ett skonsammare alternativ till traditionella syntetiska medel, både för oss och för miljön. Detta beror på att den aktiva komponenten är ekologisk och utvinns ur citroneukalyptus. Vi har upplevt att medlet fungerat mycket bra vilket även har bekräftats av tester som har visat att Mygg+Fästing har samma goda effekt som medel som innehåller höga halter DEET (ett ämne som är skadligt för miljön och kan ge hudirritationer) och därför har en åldersrekommendation från 13 år. Att Mygg+Fästing har en god effekt bevisas också av att medlet blivit testvinnare i Testfaktas stora oberoende myggmedeltest. Läs om hela testet här. Så sammanfattningsvis kan man säga att vi har valt att använda oss av Mygg+Fästing eftersom det passar oss bra då det ger ett högt skydd med bra effekt från låg ålder vilket är nödvändigt för att vi ska kunna leva det aktiva familjeliv som vi gör.

Sommaren är en fantastisk tid för äventyr i naturen

Vi älskar att vara utomhus och tillbringar därför en stor del av vår lediga tid tillsammans ute i naturen, i skog och mark. Så oavsett årstid, väder och vind så försöker vi vara utomhus så mycket vi hinner och kan. Under sommarhalvåret är det mesta relativt enkelt för barnfamiljer som oss. Man behöver inte ta på sig massor med kläder för att undvika att frysa och det är enkelt att ta sig fram och göra vad man vill ute i naturen. Och visst är de lugna, soliga och ljumma sommarkvällarna fantastiska. Ja det mesta är ju härligt under den svenska sommaren, om det inte vore för mygg, knott, fästingar och broms som ska envisas med att bita på/sticka oss. Få saker kan förstöra sommaräventyr som de små blodsugande insekterna som för många är sommarens största plåga.

I detta inlägg tänkte vi försöka besvara lite frågor som vi har fått från våra följare här på bloggen och via våra sociala medier. Vi kommer bl.a. att besvara frågor som hur kan man förebygga och minska risken att bli mygg-, knott och fästingbiten? Eller varför myggbett kliar så mycket efteråt? Vad hjälper mot myggbett och vad man kan göra för att minska klådan? Och om det stämmer att vissa människor är mer ”attraktiva” än andra?

Till vår hjälp har vi tagit en riktig expert på ämnet. Åsa Plahn som arbetar på Sjö&Hav Outdoor Care som ska försöka hjälpa oss att reda ut lite frågetecken men också att ge lite konkreta tips på hur man kan minska risken att bli mygg-, knott och fästingbiten i sommar.

Lite myggfakta

Myggor finns i hela världen och i stort sett i alla typer av klimat. Man känner till över 30 000 olika myggarter, varav cirka 2 500 finns i Sverige.

Det är bara honmyggor som sticker och suger blod medan hanarna lever av nektar och växtsaft. Honan behöver blodet för att kunna lägga ägg. Det gör hon i vattenpölar och diken, där också mygglarverna lever. Myggor suger blod genom att tränga genom huden med sitt vassa sugrör till de når ett blodkärl från vilket den sedan suger blod. I samband med detta sprutar myggan in en vätska som hindrar blodet från att stelna. Det gör det lättare för myggan att suga i sig blodet. Men för oss människor gör vätskan att huden rodnar och börjar klia eftersom kroppens immunförsvar reagerar på vätskan.

Samtidigt får vi vara glada över att de svenska myggorna inte inte bär på de virus och parasiter som myggorna i världens tropiska områden gör. Man kan nämligen med god grund säga att myggan är världens farligaste djur med tanke på att myggan är det djur som överlägset orsakar flest människors död varje år.

Hur man reagerar på myggstick och knottbett varierar stort från person till person. De kan svida och klia mer eller mindre.

Är du en myggmagnet?

En del av oss människor besväras inte alls av mygg, knott och fästingar, andra fungerar som en magnet. Enligt Åsa Plahn så är det faktiskt så att vissa människor är mer ”attraktiva” och omtyckta av mygg än andra.


Det är egentligen den viktigaste parametern i diskussonen huruvida ett mygg- och fästingmedlet fungerar eller ej. Vissa personer kan dessutom vara mycket omtyckta av mygg men inte av fästing, eller tvärt om. Ett mygg- och fästingmedel kan därför inte ge ett garanterat skydd för alla.

Åsa Plahn – Sjö&Hav

Man vet egentligen inte med säkerhet hur och varför det är så att vissa människor blir mer utsatta. En möjlig förklaring till varför vissa människor har en ”magnetisk dragningskraft” har med personens egen kroppslukt att göra. En del människor utsöndrar mer koldioxid än andra vilket myggen gillar. En annan anledning till att du är poppis bland myggorna kan vara din blodgruppstillhörighet. Enligt studier tycks myggor särskilt föredra människor som tillhör blodgrupp 0, men även här finns det individuella skillnader. Kroppstemperaturen är en annan orsak som vissa menar är anledningen till att man blir mer utsatt. Ju varmare ditt blod är, desto mumsigare för myggorna.

Överkänslighet

Visst är det jobbigt med myggor som sticks när man är utomhus eller som surrar irriterande runt ansiktet när man försöker somna. Men för vissa är det jobbigare än så. Vårt äldsta barn är överkänslig mot mygg vilket resulterar i att hon drabbas av stora svullnader och hemsk klåda vilket påverkar nattsömnen men också gör att hon får sår på ben och armar som riskerar att bli infekterade eftersom hon kliar på betten. Det är vanligt att barn är mer känsliga än vuxna och för många minskar besvären med åldern och man utvecklar en viss immunitet med åren.

Givetvis innebär detta att vi måste tänka oss extra mycket för när vi är ute på äventyr i skog och mark. Men huvudsakligen handlar det om förebyggande åtgärder för att minska risken att bli biten.  För barn med överkänslighet mot mygg är det viktigt att behandla redan innan de blir myggbitna. Klåda och svullnad kan förebyggas genom att använda allergimedicin med antihistaminer. Vissa sorter säljs receptfritt, andra måste skrivas ut av läkare. Rådgör med läkare eller farmaceut.

Vi kommer nu att komma mer in på vad man kan göra för att förebygga och minska risken att bli mygg-, knott och fästingbiten.

Förebyggande åtgärder

Även om det är fantastiskt att ha ett välfungerande myggmedel med sig ut på utflykter och äventyr, så finns det en hel del saker som man kan tänka på och göra för att förebygga och minska risken att bli mygg-, knott och fästingbiten.

1. Planera utflykter och äventyr efter myggorna

Det är ofta svårt att hålla myggen helt borta från dig. Men det finns mycket som du kan tänka på för att hålla dig själv borta från myggen. En konkret sak som man kan tänka på är att planera utflykten utifrån plats och tidpunkt. Som du kanske känner till, så är mygg som mest aktiva vid skymning och gryning. Planerar du att göra ett äventyr kan det därför vara bra att i möjligaste mån försöka att undvika att vara på våtmarker och andra miljöer där myggor trivs. Det kan även vara bra att om möjligt undvika kvällen och de tidiga morgontimmarna då myggor är mest aktiva. Myggor gillar inte sol och värme. Därför är det bra om man är ute på dagen. Att vara på soliga platser där det också blåser lite är att föredra om man vill slippa myggor. Undvik sjöar och skugga, speciellt på varma sommarkvällar.

Att tälta vid en sjö under varma sommarkvällar är fantastiskt men innebär också en ökad risk för att exponeras för mygg och knott.
Var supernoga att alltid stänga till innertältet så att mygg och knott inte letar sig in i tältet.

2. Täck huden – kläder är bästa skyddet

Det enklaste och effektivaste sättet att skydda sig mot mygg är att tänka på hur man klär sig. Luftiga och heltäckande kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen är det bästa för att skydda sig mot myggor. Man ska inte ha kläder som sitter tajt mot huden, för det kan mygg sticka igenom. Välj om möjligt ljusa färger på kläderna då mygg dras till mörka nyanser. Det är ett enkelt och bra tips för att förebygga exempelvis mygg, knott och fästingar.

En knott- och mygghatt med nät ger skydd i områden med mycket knott, mygg och andra stickande insekter. De skyddar både ansikte, hals och huvud mot insektsbett. Glöm inte bort fötterna, täck vaderna, med strumpor eller skor/stövlar. 

Riktigt små barn skyddar man bäst med myggnät över exempelvis barnvagnen eller bärstolen.

Ett problem när det gäller att klä sig med tjocka och heltäckande kläder är inte alltid ett alternativ varma sommardagar. Då kan det vara bra att använda ett myggmedel som komplement.

Att klä barnen i heltäckande kläder är det bästa skyddet. Tröjor/jackor med huva skyddar också nacken som annars lätt exponeras för myggor och knott.

3. Använd myggmedel

Med ett bra myggmedel minskar du risken att bli stucken/biten. Det är självklart ingen garanti, men ett bra skydd kan göra en enorm skillnad. På de ytor av kroppen som inte täcks av kläder använder vi myggmedel direkt på huden. Sjö&Hav som vi använder har två olika varianter av sitt myggmedel. I detta sammanhang fungerar dessa perfekt som komplement till varandra. Åsa Plahn på Sjö&Hav förklarar att det inte är någon skillnad mellan produkterna i effektivitet. Spray och roll-on erbjuder samma skydd men har olika sätt att applicera medlet utefter behov, tycke och smak. Roll-on har dock ett något lägre hudupptag på ca 3%. Detta beror på att den inte innehåller alkohol och inte heller är lika flyktig och är därför att rekommendera familjer med yngre barn.

Vi brukar använda sprayvarianten för att spraya på kläder och roll-on varianten för att applicera myggmedel på de ställen av kroppen som inte täcks av kläder. Denna metod är också någonting som Åsa Plahn förespråkar.

Att stryka myggmedel på kläderna kan ha effekt mot myggen och på så sätt slipper du applicera medlet direkt på huden. Tänk på att starka medel som innehåller DEET kan ge bestående fläckar på kläder. Medel som innehåller växtbaserad aktiv ingrediens som citroneukalyptus som används i Sjö&Havs myggmedel, ger inte bestående fläckar

Åsa Plahn – Sjö&Hav

Mängd och antal appliceringar

Vi frågade Åsa hur mycket och hur ofta man ska applicera myggmedlet från Sjö&Hav.

Två appliceringar på huden per dag är vad som rekommenderas. Är det varmt och man svettas mycket kan man ta en extra omgång. En applicering skyddar i cirka 6 timmar. Täck exponerad hud med medel och stryk sedan ut med handen för att täcka ordentligt och tänk på att tvätta händerna efteråt. Det går bra att ha medlet på kläderna också, det ger inga bestående fläckar”

Använda myggmedel på barn

Även om myggmedlet är godkänt att användas på mindre barn så ska man tänka på att det är registrerade bekämpningsmedel och ska därför användas med försiktighet. Särskilt på barn då deras hud är mycket känslig. Även om medlet är växtbaserat, så som citroneukalyptus som Sjö&Hav använder i sina produkter så ska man ändå vara försiktig och applicera med måtta. Oljan innehåller växtens naturliga skydd mot angrepp som bara för att det är naturligt inte betyder att det är milt eller ofarligt.

När det gäller att använda myggmedel på barn är det också viktigt att vara uppmärksam på att syntetiska, traditionella medel som innehåller höga halter av DEET inte ska användas på barn under 13 år. Var också noga med att läsa på bruksanvisningen vad det gäller att använda alla typer av myggmedel på barn.

Det är också viktigt att tänka till kring hur och var man applicerar myggmedel på barn. Här följer lite konkreta tips som kan vara bra att tänka på när du ska applicera myggmedel på barn.

  • Förvara myggmedlet säkert och oåtkomligt för barn.
  • Läs och följ alltid rekommendationerna på förpackningen.
  • Myggmedlet ska alltid appliceras av en vuxen. Låt inte små barn själva applicera eller hjälpa till med att applicera myggmedlet.
  • Applicera myggmedlet i dina händer och stryk därefter ut medlet på barnet.
  • Undvik att applicera myggmedel kring barnets ansikte, ögon eller mun.
  • Applicera inte myggmedel på barnets händer eftersom barn ofta stoppar händerna i munnen och på så sätt riskerar att få i sig myggmedlet.
  • Använd inte mer myggmedel än nödvändigt, många tror att ju mer medel man applicerar desto mer effekt får man. Men faktum är att skillnaden blir obetydlig samtidigt som det ökar risken att barnet får i sig överflödigt medel.
  • Applicera inte myggmedel under barnets kläder som ger ett skydd av sig själva. Om det är plagg som myggorna kan sticka igenom så är det bättre att spraya myggmedel på utsidan av plagget istället. Mygg+Fästing färgar inte av sig eller påverkar kläderna så du behöver inte vara orolig för att förstöra kläderna om du applicerar medlet på dem. Om myggmedel appliceras utanpå kläder är det bra om dessa tvättas efteråt innan de används nästa gång.
  • När man kommer hem och skyddet från myggmedlet inte längre behövs är det bra att tvätta bort myggmedlet från barnets hud med tvål och vatten.
Sjö&Hav har två olika varianter av sitt myggmedel som i detta sammanhang fungerar perfekt som komplement till varandra. Vi brukar använda sprayvarianten för att spraya på kläder och roll-on varianten för att applicera myggmedel på de ställen av kroppen som inte täcks av kläder.

Vad hjälper mot myggbett?

Men om du trots allt blir stucken/biten när du är ute på äventyr, vad kan du då göra för att lindrar besvär som exempelvis klåda. Här nedanför har vi sammanställt våra bästa tips.

  • Klia inte. Försök att undvika att klia på betten. Då försvinner svullnaden snabbare. Klådan kan nämligen förvärras om du kliar. Betten kan dessutom bli infekterade om du kliar så att huden rivs sönder.
  • Kyl ner. Prova att lindra klådan med exempelvis isbitar, kallt vatten, kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Allt som kyler lindrar klådan.
  • Behandla med kräm/salva. Du kan smörja med receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar mycket. Aloe Vera gel, Hydrokortisonsalva eller Microcidkräm är exempel på produkter som dämpar symtomen. Lokalbedövande salva som exempelvis Xylocain fungerar i värre fall. Följ bruksanvisningen som finns i förpackningen och rådgör med läkare eller BVC innan du använder det på mindre barn.
  • Förebygg vid behov med antihistaminer. Har man mer omfattande problem med bett, eller kanske är överkänslig som vi varit inne på tidigare, kan det vara bra att förebygga och behandla klåda och svullnad genom att ta vanlig allergimedicin med antihistaminer. Dessa preparat bidrar till att din kropp inte reagerar lika starkt på betten.
5 5 Röster
Inläggsbetyg
myggmedel, myggor, sommar
Föregående inlägg
Juliutmaningen – Gör en vattenaktivitet
Nästa inlägg
En spontan helgutflykt till gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna.
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x