Novemberutmaningen – Gör en utflykt i pannlampans sken

November är här, höstdagjämningen är passerad, klockan är omställd till vintertid, dagarna blir allt kortare och den mörka delen av dygnet blir bara längre och längre. Det är lätt att bli sittandes inomhus när dagsljuset för längesedan är borta när man väl är hemma efter jobb och förskola/skola. Under årets mörkaste månader känns tanken på att vara utomhus inte lika lockande, och vad hittar man på där ute i mörkret?

ANNONSSAMARBETE OUTNORTH.SE

Låt inte höstmörkret hindra er från att leva ett aktivt familjeliv

Samtidigt är det viktigt att komma ut, få frisk och rörelse och de korta dagarna ger också utrymme till att kreativt hitta på nya saker att göra. Därför vill vi under november utmana dig att ta med dig familjen ut, trotsa mörkret och göra en utflykt i pannlampans sken.

Nåja, vad är väl en novemberkväll i skogen? Den kan vara mörkt och kall och alldeles, alldeles underbar! 

Tips på utomhusaktiviteter i mörker

Vi har fyra favoritutomhusaktiviteter som passar utmärkt för mörka novemberkvällar.

1. Mörkerspårning

Gör en bana med reflexer som barnen får använda ficklampa för att lysa sig fram längs. Kräver lite förarbete sätt upp en enklare bana med reflexer, förslagsvis i dagsljus, men så rolig och spännande aktivitet. Om man vill göra mörkerspåningen lite mer spännande kan man bygga upp små hinder längs vägen eller ha tipspromenadsfrågor som man ska svara på. Detta äventyr kommer garanterat att uppskattas!

2. Middag i skogen runt öppen eld

Åk ut och tänd en eld att samlas kring. Grilla korv, hamburgare och pinnbröd, något varmt att stoppa i magen. Mysigt och fascinerande för både stora och små med elden och dessutom värmer den gott.

3. Vandra i skogen i pannlampans sken

Gör en enkel utflykt och låta barnen ta med varsin ficklampa eller pannlampa, gå en sväng i skogen och spana efter lysande djurögon. Att vandra i skogen i mörker är spännande.

Att göra vårt naturbingo i mörker kan också vara ett spännande sätt att göra vandringen lite mer innehållsrik och att utforska naturen tillsammans med pannlampa/ficklampa.

Naturen får en helt annan skepnad när mörkret faller och man upplever den i pannlampans sken.

4. Lek lekar i mörker

Att leka lekar tillsammans i mörker är både spännande och roligt. Givetvis får man anpassa lekarna efter barnens ålder o.s.v. Här är exempel på några lekar som man kan göra:

I eldens sken

En (eller flera) person sitter vid en eld. Personen räknar till exempelvis 30 under tiden som övriga deltagare gömmer sig. Därefter ställs en klocka på en förutbestämd tid, exempelvis 10 minuter. Övriga deltagare ska därefter ta sig så nära elden som möjligt utan att bli upptäckt av den som sitter vid elden. När tiden är slut så får alla ställa sig upp och den som kommit närmast elden får sitta vid elden nästa gång och leken börjar om från början.

Reflexjakt /reflexbingo

Välj ett lämpligt område i skogen och placera ut reflexer på olika ställen som på trädgrenar, i hålighet mellan stenar o.s.v. Sedan får deltagarna med hjälp av pannlampa/ficklampa leta efter reflexerna. Den som hittar flest vinner!

Ett annat alternativ är att man gör en bingobricka till och där man exempelvis har bilder på olika djur vid reflexen och att barnen får kryssa av på bingobrickan. Ett tredje alternativ är att man vid reflexerna har satt upp nummer och att man måste hitta reflexerna i nummerordning.

Mörkerkurragömma

Välj ett lämpligt område i skogen. En får räkna medan övriga deltagare gömmer sig. Förslagsvis kan deltagarna som gömmer sig ha en pannlampa/ficklampa under tiden de gömmer sig som de sedan släcker för att undvika att man gör illa sig. Den som räknar ska sedan leta efter övriga deltagare med hjälp av pannlampa/ficklampa.

Fyren

Välj ett lämpligt område i skogen. En person är fyren och står på en förbestämd plats och lyser på terrängen med en ficklampa/pannlampa. Personen räknar till exempelvis 30 under tiden som övriga deltagare gömmer sig. Fyren tänder sedan ficklampan/pannlampan och flyttar ljuset långsamt i terrängen. Övriga deltagare försöker under tiden att ta sig fram till fyren och röra vid den. Om någon av deltagarna träffas av ljuset från fyren och fyren känner igen den personen (säger ”personens namn” syns), måste den personen börja om från början från startstället. Den som först lyckas ta sig fram till fyren, får vara fyr nästa gång och leken börjar om från början.

Tjuv och polis

Välj ett lämpligt område i skogen. De som leker bildar två lag. Det ena laget är poliser och har ficklampor, de andra är tjuvar som i mörkret försöker nå det överenskomna gömstället. Poliserna gömmer sig först och väntar på att tjuvarna ropar: ”Det här är ett rån!” Poliserna börjar leta efter tjuvarna. Om polisen träffar tjuven med ficklampans ljus och ropar dennes namn rätt, måste tjuven stanna just på den platsen. En annan tjuv kan rädda den stillastående tjuven genom att krypa mellan benen på tjuven. Leken slutar då man har fått fast alla tjuvar eller de har lyckats ta sig till det överenskomna gömstället.

Visselkurragömma

Välj ett lämpligt område i skogen, en terräng som är ganska plan men ändå med lite utmaning. Det får gärna finnas träd, växa olika saker på marken, finnas stora stenar etc. En person gömmer sig sedan. Personen har en visselpipa med sig och blåser regelbundet i den. Övriga deltagare ska lyssna var ljudet kommer från och gå i den riktningen. Deras uppgift är att lista ut varifrån visslingen kommer och hitta den gömda personen. Leken är slut när alla hittat fram till den som gör ljudet.

Vill man göra leken lite mer avancerad kan personen med visselpipan försiktigt förflytta sig ibland så att deltagarna måste byta riktning.

Investera i en pannlampa

Genom att investera i en pannlampa öppnas faktiskt nya möjligheter för fortsatta äventyr i naturen även när det är mörkt utomhus. För ett par år sedan investerade vi i en kraftfull pannlampa och helt plötsligt öppnade sig helt nya möjligheter för oss när det gäller träningen. Vi kan numera springa i skogen hela hösten fram till att snön kom vilket förlängde terränglöpningssäsongen flera månader. Så trots att dagarna är hopplöst korta på hösten så gick det helt plötsligt utmärkt att ta sig ut efter skogsstigarna även efter mörkrets inbrott. Även barnen har egna pannlampor som ofta får följa med på våra äventyr som när vi tältar, vandrar eller åker skidor i skogen på höst/vinter eller kryper i grottor för att ta några exempel.

En pannlampa är perfekt att ha med sig ut på tältäventyr eller varför inte när man ska utforska en grotta lite närmare.

Att välja pannlampa är dock inte så lätt som man kan tro, att LED-lamporna hela tiden utvecklas och det kommer nya aktörer på marknaden hela tiden underlättar inte direkt valet. Det finns massor av starka led-lampor på marknaden idag. Teknikutvecklingen när det gäller belysning har fullkomligt exploderat de senaste åren vilket också har resulterat i att det idag finns många fler valmöjligheter när det gäller pannlampor än vad det gjorde om man bara går tillbaka några år. Samtidigt har priserna har gått ner och det har dykt upp helt nya aktörer på marknaden. Man ska dock vara medveten om att lamporna trots att de har bra ljusstyrka kan ha en dålig ljusspridning och att lamporna inte är anpassade för vårt svenska klimat.

Högst lumen är inte samma sak som bästa pannlampan

Det är också bra att vara medveten om att det inte allt är den pannlampa som leverar bäst lumen (mått på ljusstyrka) som är den bästa. Letar du efter en pannlampa är det viktigt att tänka på följande:

  • Alla tillverkare anger lumen på olika sätt. En del uppger teoretiska värden. Andra uppger faktiskt uppmätta värden. Det finns idag ingen norm för hur detta ska anges eller mätas, så Lumen-värdet kan endast ses som en vägledning (eller jämförelse inom varje enskilt märke).
  • Antal lumen eller ljusstyrka spelar ingen roll om ljusbilden inte är den önskvärda. Ska du tex ha din lampa när du arbetar med händerna behöver du ett brett ljus någon meter framför dig och inte en lampa som lyser i en smal stråle flera 100 meter.

Vad ska du använda pannlampan till?

Vi använder oss av pannlampor från den svenska tillverkaren Silva. Till barnen använder vi Scout2 Rc som är en lagom avancerad pannlampa som fungerar bra till barnens behov och vi vuxna har en Cross Trail samt den betydligt mer avancerade Exceed 3x beroende på vad vi ska ut på för äventyr/aktivitet.

Modellen Silva Scout som vi använder till våra barn finns i flera olika varianter. Vi föredrar de som har uppladdningsbara batterier.

Men som med allting annat så ska man fundera kring vad man vill använda pannlampan till innan man köper en. Det finns massor av olika varianter och prisklasser och på Outnorth kan du hitta ett stort utbud av olika pannlampor för alla möjliga olika aktiviteter och behov.

5 3 Röster
Inläggsbetyg
höst, mörker, november, pannlampa
Föregående inlägg
Att klä sig för regnväder
Nästa inlägg
Livsäterån, Funäsfjällen (guldtur 11)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x