Tidigare i veckan var vi ut en myr och plockade hjortron. Vi har den stora förmånen att få ärva kunskapen om var vi hittar fina hjortronmyrar. Eftersom hjortronen inte växer lika friskt som blåbär eller lingon och dessutom inte är så lätta att hitta på så är dessa ställen något man inte delar med sig till vem som helst. Det är också en konst att veta när det är dags att plocka hjortronen, man har ungefär 2 veckor på sig sedan är de övermogna och trillar av. I år har mognat tidigare än vanligt.
Vi fick sällskap av Christians pappa, bror och cairn terriern Affe. Vi tog bilen ut i skogen och fick sedan promenera en kort bit genom skogen för att komma ner på myren. För att vara så effektiva som möjligt men ändå se till att barnen är delaktiga och har det kul brukar vi dela upp det så att en tar barnen och den andra fokuserar på att plocka bär. Ofta blir det Christian som plockar och jag som är med barnen, men vi brukar hjälpas åt.
Stina är en riktig hejare på att plocka bär och tycker att det är roligt att få plocka själv och se hur korgen/påsen fylls på. Hilding tycker också att det är kul men tålamodet räcker inte lika länge. Kanske är Stina mer motiverad eftersom hon tycker om att äta bären. Hilding tycker konstigt nog inte alls om bär. Nils däremot älskar alla typer av bär! Han gick efter mig som en liten svans på hjortronmyren och ropade ’Meeja!’. Han hade lite svårt att avgöra vilka hjortron som var mogna att äta och ville därför att jag skulle plocka åt honom. Mellan varven såg han även till att Affe också fick smaka på hjortronen.
Jag konstaterade att årets hjortronplock gick smidigare än på länge. Det var precis lagom varmt, och så blåste det lite grann vilket gjorde att vi slapp mygg, knott och bromsar. Eftersom det varit ovanligt torrt i år var det bara blött första biten innan vi kommit ut på myren. Dessutom är detta första året på länge sedan jag inte varit höggravid eller haft en liten skrutt att bära på samtidigt.
Efter 1,5 timma var vi allihop, framförallt barnen, ganska nöjda på plockandet och vi gick mot bilen med familjens ca 15L hjortron. Nu har vi kvällarnas syssla räddad i veckan framöver, rensa bär.
Svärfar är rutinerad och plockar både smart och snyggt
Nils var helt klart den som åt flest blötgubbar! även Affe fick smaka.
Vi gjorde en paus för macka och vätskepåfyllning.
Tips för dig som vill ta dig ut (med barnen) att plocka hjortron;
- Det är ofta blött ute på myren så ta på stövlar eller vattentäta skor med skaft.
- Eftersom det ganska ofta är både mygg, knott och bromsar ute på myren när man ska plocka kan det vara skönt med långa ärmar och ben.
- Visste du att man kan plocka även kart, de hjortron som inte hunnit mogna. Karten mognar efterhand när de får ligga. Efter man plockat hjortron får man sedan rensa i tre-fyra dagar till alla bären mognat och skalet går att ta bort.
- Plocka blötgubbar och kart för sig. Genom att stoppa blötgubbarna direkt i en plastpåse, är det smidigt att stoppa dem direkt i frysen när man kommer hem. Och så slipper man lite av rensningen, framförallt blir det mindre kladdigt.
- Ta med vatten; Det är ofta varmt och jobbigt att ta sig fram över myren.
- Snacks/Mellis; Alltid bra att ha med något att ladda upp energin nivåerna med. Snacks är en given del i packning, även på kortare turer med barn.
- Ta en paus; Det är jobbigt att trampa runt på en myr, det suger i benen även på oss vuxna och barn med korta ben får bra träning för benen. Gör något annat en stund med barnen, lek i skogen intill, sitt ner och se vem som kan hitta på den roligaste grimasen eller något annat roligt.
Härligt! Vi tänkte åka ut nästa helg och hoppas det inte är för sent. I vilket område i Hälsingland har ni plockat? Norra / Södra?
Magnus
Om man plockar kart(omogna) hjortron; så dödar man den hjortronplantan från att ge bär.
Ok, det kände vi inte till. Tack för informationen.