Kan verkligen rekommendera att göra denna saft, riktigt god! Rabarber i kombination med citron är riktigt gott. Inte sådär sötsliskig som vanlig saft kan vara, rabarbern och citronens syra bryter av fint mot sötman. Och färgen, så fin att man smäller av!! Ju rödare stjälkar på rabarbern ju mer färg får saften.
3 kg rabarber
50 gram vinsyra
3 st citroner
Skär rabarberstjälkarna och citronerna i skivor.
Varva rabarber, citron och vinsyra i en stor kastrull eller bunke. Rör om.
Slå på vatten så att det precis täcker.
Låt stå i 3 dygn.
Sila av saften och rör ned 1/2 kg strösocker per liter avrunnen saft.
Häll upp på rena flaskor med tätslutande lock.
Späd saften ca 1+3 eller efter eget tycke och smak. Saften håller sig ca 2 veckor i kylskåp. Ett tips är att fylla saften i PET-flaskor och sedan frysa in. Tänk bara på att inte fylla hela vägen upp, då saften expanderar något när det fryser.
Vill du undvika vinsyran, använd istället mer citron i saften. Det går lika bra!