Såhär i början av säsongen är man alltid lika sugen på rabarber, den här rabarberkakan är en stor favorit från min barndom. Denna enkla, snabba och goda ’rör-ihop-kaka’ passar perfekt nu när rabarbern börjar titta fram i trädgården. Lite som en ljus kladdkaka med bär. Idag hade jag med och bjöd på jobbet, helt klart uppskattat!
Rabarberkaka
75 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
6-8 späda rabarberstjälkar
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra en form och strö över riven kokos.
Skiva rabarberna, och rulla i lite potatismjöl. Sprid ut ¾ av dem på botten av formen.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Tillsätt övriga ingredienser i kastrullen med det smälta smöret, rör om till en jämn smet.
Häll smeten över rabarberna i formen.
Toppa med resten av rabarberna, riven kokos och mandelspån.
Grädda i ca 25 minuter.
Den här kakan fungerar lika bra till de flesta bär. En annan god variant jag brukar göra är med vinbär och kardemumma. Perfekt att slänga ihop när man får oväntat besök eller har lite kort om tid.