Regnkläder och vattentäta skor

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Här har vi sammanställt en lite guide för att välja regnkläder och vattentäta skor. Vilka funktioner som är viktiga och hur man hittar vad som passar bäst för just dig och dina behov.

ANNONSSAMARBETE ADDNATURE.COM


Användningsområde

Börja alltid med att fundera på hur och under vilken årstid du har tänkt att använda dina skalplagg. Fundera också på till vilka aktiviteter du tänkt använda dina regnkläder. Är det som regnskydd på cykelturen till och från jobbet, under fjällvandringar med tung ryggsäck eller under på träningspass? Eller ska regnkläderna användas till utflykter i skogen, under jakt eller kanske till alla nämnda tillfällen. Det här ger en fingervisning om vilken nivå av vattentäthet och slitstyrka dina regnkläder behöver.

Vattentäthet

Vattentätheten mäts i hur många mm hög vattenpelare, på en bestämd yta, ett material tål innan det släpper igenom vatten. Man kan säga att det är ett mått på vilket vattentryck som ett material tål. Vattentätheten i materialet beror också på hur tuff den användning plagget utsätts för är. Det är en sak att mäta i ett labb och en helt annan sak när du i sitter ner på en blöt yta och nöter eller trycket som blir under en axelrem till en tung ryggsäck. Även om vattenpelare kan vara svårtolkat i vad plagget faktiskt tål, ger det ändå en bra jämförelse mellan olika material. Regnkläder och skalplagg av högre kvalité brukar ligga med en vattenpelare på runt 20.000mm. För att ett plagg ska bli helt vattentätt måste även sömmarna vara tejpade, det räcker inte med ett vattentätt material.

Galon är ett material som är helt vattentätt, men å andra sidan släpper det inte heller ut någon fukt. Det gör att fukten blir kvar på insidan även vid lätt aktivitet, och ju högre aktivitet desto mer fukt blir kvar på insidan av plagget.

Vattentät dragkedja

Även dragkedjan behöver vara vattentät. En vattentät dragkedja är känsligare för smutspartiklar och har en begränsad livslängd. Ju mer den används desto mer slits det vattentäta lagret. Är dragkedjan inte vattentät behövs istället en tygflärp ovanpå som skyddar mot vatten. Men när man är ute under en längre tid i regnväder så letar sig vatten och regn in på alla tänkbara ställen. Då ger flärpen inte samma bra skydd som en vattentät dragkedja.

Material

Materialets slitstyrka är också viktig att fundera på. När man vandrar i risig natur, sitter ner på knä eller i andra situationer som kräver slitstyrka behövs ett material som tål lite tuffare tag. Vill man istället ha lätta och smidiga regnkläder med hög rörelsefrihet får man göra lite avkall på slittåligheten. Slitstarka material är ofta lite stelare och tjockare i kvalitén. Smidighet och hög rörelsefrihet i ett par tunna byxor betyder också att de blir mer ömtåliga. Men när de används på cykelturer är inte heller kravet lika högt på slitstyrka. 

Här kommer lite tips på vad man kan kika efter när det kommer till funktioner hos regnkläder och vattentäta skor.

Funktioner att kolla efter hos regnjackor

Det finns många olika modeller av regnjackor. Det finns dock vissa funktioner som vi tycker att en bra regnjacka ska ha. Huva som är justerbar. När det regnar mycket är det viktigt att huvan sitter bra även när man rör på sig. Så att den följer med när man vrider på huvudet och man inte bara vrider på huvudet inuti huvan. Den behöver också gå en bit utanför ansiktet så att man slipper få vind och regn i ansiktet.

Justerbara eller elastiska ärmslut så att man kan få det tätt mot handleden och handskar.

Ventilationsmöjlighet. Om man vill använda jackan till högintensiva aktiviteter kan det vara bra om möjligheten att öppna upp finns. Det kan vara tex under armarna eller i fickor.

Funktioner att kolla efter hos regnbyxor

Till barn är det ett måste med en bra fothälla som håller benslutet på plats nere runt skorna. Ibland finns en krok eller liknande som man kan fästa i kängan för att få benslutet att hållas på plats.

Justerbara eller elastiska benslut gör att man kan få det tätt mot skon. Då undviker man att vatten kommer in den vägen. Man vill också undvika att benslutet hänger ner i backen, där de släpar i och slits fort.

Dragkedja på sidan av benet. En dragkedja eller kil med kardborre/knapp längst nertill på benslutet gör att benslutet kan vidgas. Det underlättar när byxan ska träs över kängans skaft och sedan kan spännas åt så att byxan sitter tight runtom. En dragkedja hela vägen upp längs byxans sida och även genom midjan gör byxorna lätta att ta av och på. Och det utan att behöva ta av skor och kängor. Detta är något som är väldigt smidigt om man utomhus vid väderskifte snabbt vill kunna ta på eller av regnbyxorna.

Hänglsen ger en skön passform och ser till att byxor går upp bra innanför jackan. Det kan dock vara lite krångligt vid toabesök, då även jackan måste tas av (i alla fall som kvinna). Inte optimalt om man blir nödig utomhus i dåligt väder.

Vattentäta skor

Det är viktigt att en sko sitter skönt på foten, och att den följer med fotens rörelser på ett bra sätt. Gummistövlar är helt vattentät men sitter inte jättebra på foten. Därför föredrar vi en vattentät sko eller känga. 

Höjd på skaftet spelar roll, ju högre skaft desto lägre risk att vatten läcker in. Högre skaft ger också ett bra stöd vid vandring i ojämn terräng och om du har en tung ryggsäck. 

Se till att plösen sitter ihop med skon så att det inte kan rinna in vatten där.

En vattentät sneaker kan vara ett smidigt alternativ om du är ute kortare stunder på plan mark utan växtlighet. Ute i skog och mark utanför stigar är risken stor att vattnet leds från växter till regnkläderna och sedan ner i skorna. Om en vattentät sko blir blöt inuti blir vattnet kvar däri.

En stabil sula med bra grepp är en stor fördel eftersom det lätt blir halkigt när det blir blött i naturen.

Andra saker att tänka på vid valet av regnkläder och vattentäta skor

Special passform, det kan vara extra långa ben eller extra vidd. En del märken har passformer som är mer än bara S, M och L, det gäller både barn och vuxna. Det kan vara värt att kolla om man har problem med de klassiska modellerna. Att byxbenen alltid är för långa/korta eller om man t.ex. vill ha extra smal passform.

  • Gör smarta färgval. Genom att tänka till i valet av färg så kan plaggen kan användas längre utan att gå ur mode och ärvas mellan syskon. Mörkare färger är mycket smutståligare, vilket är en fördel då man blir just smutsig när man är ute i regnväder.
  • Prova innan köp. Det är alltid skönt att prova, så man vet hur plaggen sitter och hur det känns när man rör sig i dem.
  • Köp inte för tight passform på regnkläder. Det bör finnas rum för ett extra värmande lager, och för att kunna röra sig bekvämt.
  • Välj inte för stor storlek. Tyg som hänger samlar på sig vatten och smuts sliter extra på tyget.
  • Keps, vattentäta vantar, ull som värmer fastän man blir blöt är plagg som också är bra vid regnväder.
  • Miljöcertifiering av material så att inga farliga substanser använd i den vattentäta behandlingen. Kolla efter blue sign material.
  • Är det regnkläder till ett barn är det ett stort plus om det har reflexer. Det är också en fördel om du som vuxen tänkt använda regnkläderna i trafiken.
  • Ska du vandra en längre sträcka är det bra att se till att även din ryggsäck har ett regnskydd. Så att du håller din packning torr.

Nu när du läst om regnkläder och vattentäta skor är det bara tt ge dig ut i regnet. Vi tipsar om vårt inlägg med förslag på aktiviteter för regniga dagar.

5 2 Röster
Inläggsbetyg
bra regnkläder, funktionskläder, klä sig rätt, regnkläder, skalplagg, ute i regnväder, utebarn, välja regnkläder, vattentäta skor
Föregående inlägg
Cykla på vintern
Nästa inlägg
5 äventyrliga vår- och sommaraktiviteter för familjen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x