Inte sällan blir det någon banan kvar i fruktskålen, en sådär brunprickig en som ingen i familjen längre vill äta. Då är det ett perfekt tillfälle att baka någonting på dem.
Sedan vi var i Australien har vi letat och provbakat för att hitta ett bra recept på Banana bread, utan att riktigt lyckats. Men NU har vi hittat ett bra och efter några små justeringar satt ihop det perfekta receptet! Det här är är en riktigt god och saftig banankaka. Doften som sprider sig i köket när kakan tillagas i ugnen är fantastisk, det doftar så gott.
SAFTIG BANANKAKA
(Tid 15+60min)
Ingredienser;
100g smör
3 bananer
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Kokosflingor + smör till formen
Valfritt kanel&ingefära efter smak
Gör så här;
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Smöra en 1 ½ L form med smör och bröa med kokosflingor.
3. Mosa ihop bananerna och mjukt smör med en gaffel.
4. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt i en bunke.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, ev. kryddor och rör ner i äggblandningen tillsammans med mjölken.
6. Tillsätt banan och smör blandningen och rör ihop till en jämnt smet med en slickepott.
7. Häll smeten i formen och grädda i ungefär 60 minuter.
8. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den i skivor.
Får vi bestämma är den allra bäst i tjocka skivor och som allra saftigast och godast att äta nybakt. Packa med banankakan i ryggsäcken och avnjut i naturen! Nästa gång ska vi testa att skiva upp kakan ta med den ut, och sedan rosta den över en glödbädd och äta med smält smör. Precis så som man helst äter den Down Under; roasted and buttered.
Ser mumsigt ut! Hur många ägg? 🤔
2 st ägg, inlägget ska nu vara uppdaterat.