Stand Up Paddleboarding (del 1)

Stand Up paddleboarding (SUP) blev vårens och sommarens bästa nya aktivitet och upplevelse för oss. Så enkelt att alla kan klara av det och dessutom ett perfekt sätt att göra utflykter på vatten tillsammans som familj. Vi har blivit SUP-frälsta i sommar och detta är någonting som vi helt klart kommer att fortsätta med framöver, och gärna vill inspirera andra barnfamiljer att våga testa på.

Det var under vår resa till Australien som vi fick upp ögonen för SUP. Vi tänkte då att det här måste fungera minst lika bra att utöva hemma i Sverige, till skillnad från vågsurfingen som kräver vågor som inte är lika lätt att få tillgång till i Sverige (framförallt inte för oss som bor i Södra Norrlands inland). Så när vi kom hem så började vi läsa på lite mer kring SUP och vad det fanns för olika typer av brädor och annan utrustning.

Vi märkte när vi sökte runt att SUP fortfarande är relativt ny vattensport i Sverige och att det finns ganska lite information på svenska här på internet kring ämnet SUP. Vi har också fått en mängd olika frågor och funderingar kring SUP under sommaren från er som följer oss här och på sociala medier. Så därför tänkte vi skriva ihop några blogginlägg kring SUP som kommer att publiceras här på bloggen allt eftersom. Vi börjar med det här inlägget om historiken kring SUP och med att försöka förklara vad SUP är och hur den skiljer sig från andra liknande vattensporter som paddling/surfning.

Historia

I en bredare och mer generös tolkning av SUP får man gå ganska långt tillbaka i människans historia. Konceptet att stå på en flytande farkost och ta sig fram med paddel eller liknande sträcker tusentals år bakåt och har historiskt förekommit i flera olika kulturer, tidsepoker och samhällen med närhet till vatten. Men om vi ska fokusera på sporten som vi känner till den idag och dess popularisering, bör vi gå tillbaka till 40-, 50- och 60-talets Hawaii för att hitta sportens pionjärer. Utan att nämna några namn finns det en handfull personer främst på de hawaiianska öarna och senare Kalifornien som över tid kom att popularisera SUP. SUP nyttjades till en början uteslutande till vågsurfing där brädorna var uppskalade surfbrädor med mycket flytkraft.

SUP utövades under de först årtiondena på de Hawaiianska öarna av surfare för att senare sprida sig till den Kaliforniska kusten på USA:s fastland. Först På 90-talet började sakta SUP även användas av allt fler för att ta sig fram och tävla på platt vatten utan surfbara vågor. I takt med ökad efterfrågan började olika lokala shapers och mindre tillverkare experimentera med olika modeller mer anpassade för diverse alternativa ändamål än surfing. I och med introduktionen i Kalifornien och insikten om supens mångsidighet även utanför surf scenen, kom sporten snabbt att utvecklas i olika grenar för att ta riktig fart och fullkomligt explodera globalt några år in på 2000 talet.

Ett uppenbart arv från vågsurfingen är att längd, bredd och tjocklek på sup brädor skrivs i fot och inch även utanför USA där vi normalt använder det metriska systemet, något som initialt kan vara förvirrande för den nyinvigde sup paddlaren. Varje år upptäcker tusentals nya entusiaster SUP, i Sverige som är rikt på utmärkta vattendrag ökar populariteten för varje år. Från att endast ha varit en variant av vågsurfning för inbitna surfare på Hawaii, har utvecklingen gått långt, främst vad gäller teknik och material.

Vad är Stand Up Paddleboarding

Att paddla SUP innebär att man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel (som oftast är förlängsningsbar för att enkelt kunna anpassas beroende på längden på den som ska paddla). Även om SUP är gammal form av surfing så är det först på senare år som den har fått sitt riktiga genomslag. SUP kom till Sverige för ca. tio år sedan, sedan dess har sporten vuxit och i dag är paddlingen ett populärt sommarnöje, både som träningsform och avslappning. Idag kan man hyra SUP-brädor på de flesta turistorter utomlands och även i Sverige ser man allt oftare utövare av SUP.

Idag har SUP seglat upp som en av de snabbast växande vattensporterna i världen. Anledningen är troligtvis att det enkel att lära sig men också att SUP har ett mycket brett användningsområde och fungerar på alla typer av vatten. För att kunna börja paddla SUP krävs det inte massor av träning som det är med exempelvis vind- och vågsurfing, utan bara man har rätt utrustning och kan grunderna så är det bara att börja paddla. Vi provade på att vågsurfa under vår Australienresa och insåg att det var mycket svårare än vad det ser ut att vara, samt att det kräver massor av träning för att ens komma upp på en våg. När vi sedan testade SUP konstaterade vi att det var mycket enklare att lära sig och i stort sett inte krävde någon förkunskap eller övning. I dag har sällan en nybörjare av SUP har haft någon som helst kontakt med vågsurfing utan SUP har blivit en helt egen aktivitet som utövas av en bred målgrupp oavsett ålder, kön eller tidigare erfarenheter.

SUP är med andra ord perfekt för dig som snabbt och enkelt vill ta dig ut på vattnet utan massor av timmars övning. Sedan vi började paddla SUP så har flera vänner provat på och oavsett tidigare erfarenhet så har alla klarat av att paddla, exempelvis har både våran dotter Stina (6 år) och våra föräldrar (55-65 år) paddlat på brädorna. Vidare går det också bra att skjutsa barnen på brädan vilket gör att SUP är en perfekt aktivitet för hela familjen då man kan göra utflykter tillsammans. SUP är roligt, socialt och lätt att göra med familj och vänner.

En annan fördel med SUP är att den kan utövas överallt där det finns vatten vilket gör SUP idealiskt för oss som bor i Sverige där vi har tillgång till hav, sjöar och åar i stort sett överallt. SUP är inte väderberoende som annan form av surfning där det krävs vågor/vind och det gör också att den går att utöva överallt.

En sup skiljer sig från en kanot/ kajak främst för att det är enkel att ta sig upp och ner på en bräda utan större svårigheter, den stående positionen ger en känsla av frihet och oöverträffat god sikt åt alla håll inklusive ner i vattnet. Många beskriver enkelheten och frihetskänslan att stå och glida fram på vatten som det magiska med SUP. Känslan blir nästan som att gå på vatten och paddlar du i vatten som är klart och vindstilla kan de se hur fiskar simmar runt under dig.

För den som inte har ett tränat öga kan skillnaderna mellan en surfingbräda och en SUP-bräda vara svåra att märka. SUP är längre och bredare vilket gör den mer stabil på vattnet då den får mer kontakt med vattenytan och ger merflytkraft än surfingbrädan. Det finns olika typer av paddleboard, i olika material och som ger olika mycket kontakt med vattenytan och därmed olika mycket stabilitet för paddlaren. SUP:ens mångsidighet och spridning har idag resulterat i en rad brädfamiljer väl anpassade till olika användningsområden. Idag finns brädor anpassade för alla typer av aktiviteter i vattnet från surfning, touring till Yoga och paddling i fors. Det finns också både fasta och uppblåsbara SUP-brädor att välja mellan. Det här med att välja rätt bräda är också någonting som vi har fått många frågor kring och har tänkt oss att komma in lite mer på i senare inlägg där vi tänkte beskriva lite mer kring olika brädors form och funktionalitet, vad man ska tänka på när man ska köpa en bräda och vilken typ av bräda/utrustning som passar till vad.

SUP kan användas både som surf-, rekreations- och träningsaktivitet. Det är också en fantastisk bra träningsform när det gäller både styrka, uthållighet och inte minst balans och du aktiverar ett stort antal muskler då det instabila underlaget gör att hela kroppen måste vara med och kompensera. Att SUP-paddla är fenomenal core-träning och man använder hela kroppen på ett annat sätt än när man sitter ner och paddlar.

Sammanfattningsvis kan man säga att SUP är en perfekt aktivitet där du kan göra allt från att motionspaddla ute i skärgården, på sjöar, älvar/åar, kanaler till att utöva yoga eller tävla. Du kan till och med sätta på ett vindsurfingsegel på vissa modeller och segla när det blåser eller surfa på vågor. Det är den ultimata vattenporten för alla åldrar. Så har du inte provat på att paddla SUP så tycker vi helt klart att det är någonting som du ska testa, gärna tillsammans med barn eller vänner.

4.5 2 Röster
Inläggsbetyg
paddle board, paddleboarding, paddling, standuppaddle, standuppaddleboard, standuppaddleboarding, SUP, suppaddle, suppaddling
Föregående inlägg
Checklista för förskolestart
Nästa inlägg
Att hinna träna!?
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Christian Nordqvist
4 år sedan

Hej, bra och informativt inlägg om SUP som jag tycker förtjänar mer uppmärksamhet. Jag är själv en nybiten SUPare som så klart googlat ner mig lite och bland annat sneglat på brädorna från Black Cat. Jag har några frågor till er. På bilderna ser jag att ni paddlar flera personer på t ex Black Witch som är en relativt smal bräda, hur upplevde ni sidostabiliteten med flera personer? Jag paddlar själv en billigare bräda från Aqua Marina (Magma) och upplever vid större last (100+50kg) att hela brädan ligger djupare i vattnet och att det får sittytan blir blötare. Ni ser… Läs mer »

2
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x