Visst är det gott med ett segt, håligt och smakrikt surdegsbröd? Men att starta sin egen surdeg och baka sitt eget surdegsbröd behöver inte vara så avancerat och svårt som många kanske tror. Visst kan man säkert göra det väldigt mycket mer komplicerat om man vill och om någon äkta surdegsbrödshipster läser detta inlägg så kommer de troligtvis att bara skaka på huvudet.
Surdeg som är en vildjäst bildas när man blandar mjöl och vatten, ja mer ingredienser än så behövs inte för att starta en egen surdeg. Men surdegen kräver att man hela tiden ”matar” den för att den ska hålla sig vid liv. Så visst kräver det lite mer jobb än om man köper en jäst på matbutiken och bakar med.
I dag har vi startat en surdeg här hemma eftersom vi älskar att ha gott surdegsbröd till maten här hemma och som matsäck till våra utflykter och äventyr.
Surdeg på mjöl och vatten
Jag brukar använda mig av receptet på surdeg från boken ”Bröd från Brunkebergs bageri” som är skriven av bagaren Heléne Johansson och som dessutom innehåller massor med goda brödrecept. Den boken kan jag verkligen rekommendera för dig som vill börja baka surdegsbröd. Såhär brukar jag göra för att starta min surdeg på mjöl och vatten
Dag 1 (morgon)
Blanda mjölet (120 g vetemjöl för vetesurseg, 60 g fint rågmjöl för rådsurdeg och 60 g grahamsmjöl för grahamssurdeg) med 120 g vatten i en bunke. Täck med plastfolie eller sätt på lock. Jag använder mig av en stor gammal glasburk som jag köpt på loppis, det viktiga är att burken är tät. Låt sedan blandningen stå i rumstemperatur.
Dag 1 (kväll)
Mata surdegen med 60 g mjöl och 60 g vatten och rör om och sätt på locket/plastfiolien igen. Låt sedan stå kvar i rumstemperatur.
Dag 2 (morgon)
Mata surdegen med 60 g mjöl och 60 g vatten och rör om och sätt på locket/plastfiolien igen. Nu har surdegen förhoppningsvis kommit igång lite (lite bubblor börjar synas i blandningen), så nu kan man flytta över den till kylen. Om den inte har kommit igång kan du tillsätta en tsk honung eller naturell yoghurt och låta degen stå i rumstemperatur ytterligare en dag.
Dag 3 (morgon)
Mata surdegen med 60 g mjöl och 60 g vatten och rör om och sätt på locket/plastfiolien igen. Ställ in degen i kylen igen
Dag 4
Nu är äntligen surdegen redo att börja användas. För att spara din surdeg så kan du fr.o.m. nu mata den några gånger i veckan med 60 g mjöl och 60 g vatten och röra om och förvara i kylen. Jag brukar ibland också blanda mjölsorter i mina surdegar. Det är säkert totalt förbjudet bland riktiga surdegsbrödsbagare men det har fungerat bra för mig.
Vi kanske återkommer med lite goda brödrecept här på bloggen när surdegen väl har vakat till liv.
Tips!
Det kan vara bra att ha en elektronisk våg när man ska baka surdegsbröd för att få rätt mängd med olika ingredienser i brödet. En hushållsassistent/bakmaskin är också en god investering så slipper man stå och knåda degar i all evighet. En stor glasburk är också kanon att ha att förvara surdegen i. Jag använder då en liten slev i trä att röra om surdegen med för att undvika att man råkar slå ur små glasbitar ut burken.
[…] är äntligen den surdeg som vi startade för några dagar sedan färdig att börja använda och då passade det ju perfekt att såhär på Valborgsmässoafton baka […]