Rakt igenom de djupa Hälsingeskogarna slingrar sig den vackra älven Voxnan fram. Här bjuds det på ett av Sveriges bästa kanotvatten. Sammanlagt finns det 250 km kanotleder i Voxnan och dess biflöden. Men efter helgens äventyr kan vi nu också konstatera att älven Voxnan också är fantastisk att paddla SUP (stand up paddleboard) på.
Vi har vid ett par tillfällen paddlat kanot här med barnen och det finns även blogginlägg från dessa äventyr här på hemsidan.
Men den här gången bestämde vi oss för att byta ut kanoterna och istället ta med oss våra SUP-brädor och prova att paddla på dem.
Vi har uppblåsbara SUP-brädor som är väldigt smidiga att förvara och transportera och som enkelt kan tas med när man vill ut och paddla. Sedan är det bara att pumpa upp dem när man är framme. Detta gör de uppblåsbara SUP-brädorna perfekta om man enkelt vill kunna ta sig ut på äventyr på olika vatten. Vi har SUP-brädor Black Cat Boards som är ett svenskt varumärke som vi tycker fungerar riktigt bra. Vi har under ett par år paddlat med dem i både sjöar, hav och åar/älvar och är väldigt nöjda.
Skjuts till startpunkten
Eftersom vi skulle paddla en sträcka längst med Voxnan så blir det mer komplicerat då man måste lösa det med transport/skjuts än om man paddlar vid en sjö där man har samma start- och slutpunkt. Vi bestämde därför oss för att boka en transport av Voxnabruks kanot & Camping från Voxnabruk dit vi skulle paddla till vår startpunkt, Voxnans Riviera Frostkilen, vilket är en fantastisk badplats mitt ute i Hälsinglands vildmark.
Väl framme vid Frostkilen åt vi lite mellis och pumpade sedan upp våra brädor. Det tar inte speciellt lång tid att pumpa upp och iordningställa en uppblåsbar SUP, uppskattningsvis ca. 5 minuter. När du pumpar ska du använda raka armar och använda dina ben och din kroppstyngd i så stor utsträckning som möjligt. Du blir på så sätt mindre trött och det kommer dessutom gå fortare att pumpa brädan. Vi har tidigare skrivit en bloggserie om SUP här på hemsidan. Där kan du hitta mycket bra tips, bl.a. kring hur man pumpar upp en SUP.
Att stå upp förstärker intrycken och upplevelsen
När brädorna var pumpade bar vi ner dem till Voxnan, packade på packningen (mat, vatten och badkläder) som vi hade lagt i drybags, satte på oss flytvästarna och började därefter vårt äventyr nedströms. Det var en magisk känsla att glida fram genom det klara vattnet, att kunna se den sandiga botten, stenar och stockar och fiskar som simmar under brädan. Vi kunde snabbt konstatera att det blir ett helt annat perspektiv när man står upp på en SUP i jämförelse med att sitta i en kanot. Att paddla sträckan med SUP förstärker verkligen intrycken och upplevelsen. Vi kunde även konstatera att det inte går långsammare att paddla SUP än kanot och att det var riktigt behagligt att paddla i det lätt strömmande vattnet som hjälper brädan framåt.
Vi paddlade under dagen sträckan mellan Frostkilen och Voxnabruk vilket är en lugn och perfekt sträcka för barnfamiljer som oss utan forsar eller andra svårigheter. Det finns efter vägen ett par korta strömmande partier där det är lite stenar och stockar som vi var tvungen att parera mellan. Till skillnad från kanoter så har ju SUP-brädorna en fena som sticker ner en bit under vattnet vilket gör att man får vara lite mer försiktig.
Anpassa äventyret efter barnen
Våra barn är vana att vara med ute och paddla SUP och tycker att det är spännande att få vara med och prova att paddla. Barnen kom även på att man kunde ligga ner och vila och Nils passade även på att sova en liten stund under tiden vi paddlade.
Men givetvis måste man som alltid tänka på att anpassa äventyret efter barnen. När man paddlar SUP med barn är det precis som när man paddlar kanot viktigt att ha gott om tid och att inte stressa. Under dagen gjorde vi ett par strandhugg på vägen nedströms för att fika, äta lunch och givetvis leka och sola på de magiska sandstränderna som kantar älven och ta sig ett avsvalkade dopp i Voxnans klara och friska vatten.
Vattnet var efter den senaste tidens värme riktigt behagligt och vi badade länge. Här behöver man inte trängas utan man kan om man så vill hitta sin egen strand där man kan tillbringa många timmar om man har tid.
Hälsingeskogarna har ett stort och aktivt djurliv
Och om du paddlar den här sträckan så glöm inte att hålla ögonen öppna, Voxnan kantas av vildmark och har ni tur kan ni få se någon av de vilda djur som bor i de djupa Hälsingeskogarna. Kanske en bäver, en älg eller om du har tur en björn. Här finns ett stort och aktivt djurliv. Längs med sträckan vi paddlade har vi tidigare sett både älg och bäver, och spåren av räv och björn. På flera ställen syns exempelvis spår av bävrar som har fällt träd.
Sammanfattningsvis – årets hittills bästa dag!
Vi kan konstatera att det här med SUP fortfarande är ganska okänt och nytt. Efter vägen mötte vi flera kanotister och människor som var på stränder och badade. Många var fascinerade över våra brädor, tittade långt efter oss, kommenterade och ställde frågor. Vi har faktiskt föreslagit för Voxnabruks kanot & Camping att de ska köpa in ett par SUP-brädor för uthyrning. Vi hoppas att de gör det så att fler får chansen att prova SUP och uppleva detta fantastiska äventyr.
Sammanfattningsvis blev det ett fantastiskt äventyr, och vi summerade dagen om den bästa hittills i år och konstaterade att detta inte var sista gången vi paddlar sträckan med SUP.
Har du frågor och funderingar om SUP eller paddling i Voxnan så tveka inte att höra av dig så ska vi försöka besvara frågorna. Du kan antingen skriva en kommentar/fråga som komentar till detta inlägg eller maila oss på info@aktivtfamiljeliv.se. Det går också bra att kontakta oss via Instagram och Facebook.