Taktälta

Fricamping har de senaste åren blivit en starkt växande trend i Sverige och därmed har intresset för att taktälta fullkomligt exploderat. Förra sommaren skaffade vi som så många andra ett taktält, och fick i och med det uppleva en ny och bekvämare typ av tältäventyr. Att tälta på biltaket är både enkelt, smidigt och bekvämt och tar campingupplevelsen till nästa nivå. Taktält fungerar dessutom perfekt för att omvandla bilen till ett mobilt basecamp för aktiva familjer att utgå ifrån på sina äventyr och upplevelser.

Vad är ett taktält?

Taktält finns i flera olika modeller och storlekar. Men det som är gemensamt för de flesta modellerna är att de är ett utfällbart tält med integrerad madrass och stege som monteras på takräcket ovanpå bilen. Även om det är först på senare år som det har blivit en taktältstrend i Sverige så är taktält inget nytt fenomen. Taktält har funnits sedan 1930-talet och i bl.a. Australien och Amerika är taktält väldigt populära.

Att taktälta fungerar med de flesta sortens bilar

Många tror att man behöver ha en stor terrängbil, SUV eller pickupbil för att kunna köpa och använda taktält. Men det stämmer inte. Faktum är att det finns taktält för i stort sett alla typer och storlekar av bilar. Vi använder exempelvis vårt taktält på en VW Passat utan problem. Men det är alltid viktigt att läsa på och säkerställa att tältet fungerar på den bilmodell du har. Om du är osäker så är ett tips att ta kontakt med de leverantörer som finns för att få hjälp.

Det är också viktigt att säkerställa att det takräcke som du använder är anpassade och klarar av den belastning som taktältet medför. Vi använder och rekommenderar Thule Wingbar Evo.

Vårt taktält

Vi har ett Thule Tepui Autana 3 taktält, ett tält som är gjort för tre personer med bäddmåttet 310 × 143 cm. Som du förstår så får inte hela familjen ( 2 vuxna och tre barn) plats uppe i tältet, utan en vuxen sover tillsammans med barnen uppe i tältet och en vuxen i det tillhörande förtältet/annexet .

Ett förtält ger ett bra extrautrymme

Till flera av de taktält som finns på marknaden går det att köpa till ett förtält/annex som enkelt sätts fast i taktältets undersida och ger ett extra rum på sidan av bilen. Som sagt använder vi annexet som ett extra sovutrymme där man utan problem får plats 2 personer. Det är också ett perfekt utrymme att förvara packning etc.

Vad är egentligen grejen med att taktälta?

Trots att intresset ökat och allt fler skaffar taktält märks det att det fortfarande är ett ganska nytt sätt att campa på i Sverige. Vi har fått många frågor från följare på instagram men även från människor som intresserat kommit fram och frågat när vi varit ute och campat med vårt taktält. Och vad är egentligen grejen med taktält?

Ett komplement till vårt vanliga tält

Att åka ut på tältäventyr tillsammans som familj är fantastiskt. Vi älskar att vandra och friheten i att kunna bära runt på sitt boende i en ryggsäck och slå upp sitt tält var man vill. Därför skulle vi aldrig ersätta våra vanliga tältnätter med nätter i taktält. Det är dock många som frågar kring just detta. Vad är bäst, vanligt tält eller taktält? Eller vilka fördelar det är med det ena eller det andra alternativet?

Vi vill därför börja med att tydligt understryka att vi inte tycker att man ska och kan jämföra ett taktält med ett vanligt tält. Vi ser istället vårt taktält som ett komplement till vårt vanliga vanligt tält.

Lyxcamping

För oss blir äventyren med taktältet lite mer av lyxcamping, ett lite bekvämare och smidigare sätt att komma ut och övernatta i naturen. Så vi ser taktältet som ett prisvärt och lite ”friluftsigare” alternativ till exempelvis en husbil eller en husvagn som inte alls intresserar oss.

Vad vi gillar med att taktälta

Istället för att prata om vilka fördelar vi ser med taktält i förhållande till vanliga tält så tänkte vi att vi kan berätta vad vi gillar med att taktälta. Vad det är som gör att vi skulle rekommendera fler barnfamiljer att prova på taktältsäventyr tillsammans.

1. Det är snabbt, enkelt och smidigt

Till att börja med så är det snabbt, enkelt och smidigt att åka ut på äventyr med taktält. Du åker till ditt favoritställe, eller varför inte upptäcka en ny vacker plats. Där fäller du sedan upp taktältet och klättrar in.

Taktälten går med andra ord smidigt att fälla upp och ner, det tar endast ett par minuter. Allt du behöver göra är att dra av transportöverdraget, dra ut stegen och fälla/vika ut tältet. Därefter är det bara att Justera stegen så att den når marken och sedan är du klar. Att resa/fälla upp ett taktält går med andra ord betydligt snabbare och smidigare än att sätta upp ett vanligt tält. Och det är inte några problem att fälla upp tältet på egen hand. det är mycket enklare än att sätta upp ett vanligt tält.

Det är inte heller svårt att hitta en plats att taktälta på. Vi älskar friheten i att kunna stanna var vi vill eftersom det inte behöver vara en jämn eller stenfri yta. Man kan med andra ord stanna för natten nästan var som helst under förutsättning att man följer lagar och regler.

2. Det är bekvämt och mysigt

Vi är vana att sova i vanliga tält och älskar det. Men många tycker att det är krångligt och obekvämt att tälta. Att sova i ett taktält är någonting helt annorlunda. Du får en garanterat plan yta att sova på. Du slipper ligga på ett liggunderlag på ett ojämnt underlag med stenar, rötter och andra knöligheter i ryggen. Med andra ord är det ett perfekt sätt att sova ute i naturen på ett bekvämt sätt. Är man lite ovan vid friluftsliv och tycker att det verkar vara krångligt och obekvämt att sova i ett vanligt tält så kan taktältet vara ett bra sätt att introducera friluftslivet på.

De flesta taktält har exempelvis en ganska tjock, mjuk och skön inbyggda madrass som är mycket bekvämare att sova på än de bekvämaste liggunderlagen. I ett taktält kan man dessutom lyxa lite extra med vanliga kuddar och täcken.

Det är dessutom smidigt att täcken och sovsäckar kan ligga kvar och förvaras i tältet när du fäller ihop det vilket också är smidigt och gör att det blir mer utrymme för annan packning i bilen.

3. Du kommer upp från marken

En annan fördel med taktält är att man kommer upp från marken. Det innebär som vi redan nämnt att man inte behöver man leta upp en plan och fin tältplats utan stenar och rötter som man måste med ett vanligt tält. Dessutom blir det varmare än i ett vanligt tält och man utsätts för mindre kyla, fukt och smuts från marken.

4. Utsikten

Någonting som vi har uppskattat mycket mer än vad vi faktiskt trodde från början är utsikten man får från biltaket. Du kan i likhet med ett vanligt tält själv kan välja vilken utsikt du vill vakna upp till. I och med att man kommer upp från marken så blir dessutom vyn och utsikten en helt annan. Man tror kanske inte att den relativt lilla höjdskillnaden från marken ska göra så mycket men den gör faktiskt mycket mer än vad man tror.

Det är en speciell känsla att klättra upp i tältet och sedan ligga där och blicka ut över den omgivande landskapet eller över en spegelblank sjö samtidigt som solen går ner.

5. Man kan nyttja fördelen med att vara bilbunden

En annan fördel är att det blir mycket enklare att få med sig hela familjen ut än om man har ett vanligt tält. Vikten och packvolymen spelar lika stor roll som när allt ska få plats i en ryggsäck som sedan ska bäras på ryggen.

Vi är vana att vandra och tälta ute i naturen. Du kan läsa ett inlägg vi har skrivit om att tälta med barn här. Att vandra och bära med sig all packning som behövs innebär däremot att man inte har möjlighet att bära med sig hur många saker som helst då packningen begränsas av packvolym och vikt. Att vara en familj med 2 vuxna och 3 barn och få med tält, liggunderlag och sovsäckar till alla är inte det enklaste. Sedan tillkommer stormkök, kläder, mat o.s.v. vilket gör att man får begränsa packningen så mycket som det bara går.

När man ska taktälta blir förutsättningarna väldigt annorlunda. Helt plötsligt behöver man inte tänka på att saker ska få plats i en ryggsäck utan man kan ta med sig saker som annars aldrig får följa med ut på tältäventyr.

Vi skulle därför tipsa dig om att nyttja de fördelar som det medför. Att göra taktältandet till ett riktigt härligt äventyr och maximera tältmyset. Gör det mysigt med ljusslingor och kuddar. Ta er tid att ligga i tältet och mysa, läs böcker eller titta på en film på en ipad.

För oss blir det glamping att komma ut med taktältet och campingupplevelsen blir lite lyxigare. Vi är inga campingmänniskor men den här typen av lite bekvämare tältnätter ute i naturen uppskattas verkligen av hela familjen. Taktältet gör helt enkelt äventyret lite lyxigare. Barnen älskar dessutom att ligga i tältet och mysa, som att ha sin egen koja uppe på biltaket.

Planera och förbered äventyret

När man ska ut på äventyr som barnfamilj kan det vara bra att i förväg planera och förbereda. Visst kan det vara en del av äventyret att åka runt och leta efter ställen det går att parkera på över natten. Våra barn (liksom många andra barn) uppskattar däremot inte att åka bil särskilt mycket.  Därför tycker vi att det är skönt att i förväg ha funderat ut vart man ska åka och var man ska parkera o.s.v. Det kan även vara bra att ha en reservplan om det skulle visa sig att platsen man har planerat är upptagen eller inte går att komma åt.

Ska man åka ut på en kortare tur i närområdet kanske man känner till omgivningarna och var man kan parkera. Ska man däremot ut på en längre tur/semester så har vi lite bra tips som vi brukar använda oss av för att hitta bra platser att stå på.

Google maps

Google maps är ett fantastiskt verktyg som vi ofta använder oss av för att utforska nya platser och omgivningar. Vi rekommenderar att välja satellitvyn och på så sätt kan man se hur naturen ser ut. Exempelvis om det är någon sandstrand eller något hus i närheten.

Vi har tagit fram en egen karta där vi har markerat ut alla våra ställplatser och lite av de besöksmål som vi besökte under vår vecka på Gotland. Vi har även markerat ut de dricksvattenställen som finns på Gotland där man gratis kan fylla på sin vattendunk med dricksvatten.

Appar

Någonting som vi också har använt oss mycket av. Exempelvis under vår taktältssemester på Gotland är gratisappen Park4Night som visar var på kartan man kan parkera. I appen kan man dela med sig av sina bästa tips, betygsätta och lägga in bilder. Du kan också enkelt ställa in om du söker efter en campingplats eller en fricampingplats etc. Vi har däremot märkt att utbudet skiljer sig ganska mycket åt beroende på var i landet man bor. Exempelvis finns det väldigt lite tips på platser att stå i omgivningarna kring var vi bor medan det på exempelvis Gotland fanns massor med tips.

Vi använder oss även av Naturkartan som även den finns som en app. Där finns olika vandringsleder, badplatser, vindskydd etc. uppmärkta och kan hjälpa till att hitta fina platser att besöka.

Forum och bloggar

Slutligen brukar vi använda oss av olika forum, bloggar och hemsidor. Framförallt skulle vi rekommendera facebookgruppen Taktält – Sverige där man exempelvis kan fråga andra om tips på platser att stå på eller rådfråga om utrustning o.s.v.. Där har vi fått mycket hjälp och tips av andra vana taktältare. Vi upplever att det finns en ganska stor generositet när det gäller att dela med sig av kunskap och fina platser att taktälta på.

Inkludera barnen

Och att inkludera och göra barnen delaktiga i äventyret är ett perfekt sätt att få barnen att känna sig betydelsefulla vilket gör att de växer och uppskattar äventyret. Vi rekommenderar därför att att man inkluderar barnen i planeringen och förberedelserna men även gör dem delaktiga när man är ute. Låt dem vara med när ni planerar vart ni ska åka, låt dem vara med och bestämma vilken mat ni ska äta. Låt dem vara med och fälla upp tältet, lägga in sina sovsaker, laga mat m.m.

Säkerhet

Någonting som är extra viktigt att tänka på när man taktältar med barn är säkerheten. I och med att tältet sitter uppe på biltaket så blir fallhöjden ganska hög.

Har man mindre barn ska man därför aldrig lämna dem ensamma uppe i tältet. Tänk även på att mindre barn behöver hjälp med att ta sig upp i och ner för tältet via stegen.

Om man på kvällen lägger barnet för natten och vill bara uppe lite längre som vuxen så rekommenderar vi att man har med sig en liten karbinhake eller någonting annat för att låsa dragkedjan till öppningen på tältet så att barnet inte lyckas öppna tältet och ramla ner. Men om barnet är ensamt i tältet skulle vi trots detta rekommendera att man håller sig i närheten av tältet så man hör om barnet vaknar, blir ledsen o.s.v.

Vi brukar ha med oss stolar och sitta och dricka lite te på kvällen efter barnen har lagt sig. Men då sitter vi precis bredvid bilen.

Regler för att taktälta

När du vistas i naturen måste du alltid visa hänsyn till djur, natur, markägare och andra människor. Huvudregeln i allemansrätten är att inte störa eller förstöra. Viktigt att tänka på är att allemansrätten inte ger dig rätt att köra med motorfordon i skog och mark eller på stränder. Rätten att färdas och campa i motorfordon begränsas nämligen i terrängkörningslagen.

Inte störa – inte förstöra

Allemansrätten ger oss en fantastisk möjlighet att vistas och röra oss i naturen, exempelvis till fots eller med cykel. Men bara för att man kan ta sig fram med bilen så innebär det inte att man får köra var som helst. Du måste hålla dig på vägen enligt terrängkörningslagen. Syftet med terrängkörningslagen är att skydda natur, växtlighet och djurliv från skador och störningar.

Om man ska sammanfatta terrängkörningslagen så innebär den att det är förbjuder att köra med motordrivna fordon på barmark i terräng. Och med terräng menas i stort sett all naturmark utanför vägarna. Du får alltså till exempel inte köra in på en skogs-/traktorstig eller ut på en äng eller strand. Om du är osäker ska du aldrig chansa. Det är viktigt att tänka på att bara för att en väg finns uppmärkt i exempelvis Google maps så innebär inte det att den är en väg som det är tillåtet att köra med bil på. Detta var någonting som vi till en början inte visste om men blev upplysta om.

Det kan dock vara tillåtet att parkera precis bredvid vägen, förutsatt att du kan göra det på ett sådant vis att det inte skadar naturen.

Det finns även regler för var du får övernatta om du har taktält eller exempelvis husbil. Dessa regler skiljer sig åt från kommun till kommun. En del kommuner har inte ens några regler, andra har förbud mot camping längs allmänna vägar och offentliga platser. Om du är osäker ska du aldrig chansa. För att ta reda på vad som gäller för platsen du är på eller ska besöka gå in och sök efter information på aktuell kommuns hemsida.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis vill vi säga att taktälta passar perfekt för väldigt många olika målgrupper och behov. Från barnfamiljen som vill komma ut tillsammans och söker ett bekvämare sätt att övernatta i naturen med lite glampingkänsla. Till friluftsentusiasten, fiskaren eller den vane äventyraren som använder taktältet som bascamp för utflykter, naturupplevelser och äventyr.

Fler guider om taktält

Vi har skrivit fler guider och inlägg om taktält som du kanske kan vara intresserad av.

  • Utrustning för äventyr med taktält
    Att taktälta och åka ut på äventyr med boendet på biltaket har verkligen blivit en riktig trend de senaste åren. Och vi kan verkligen förstå varför. Det är både enkelt, smidigt och framför allt bekvämt. Och givetvis måste man nyttja fördelarna med att vara bilbunden och därmed inte behöva bära med sig all utrustning. Vi…
  • Taktälta
    Fricamping har de senaste åren blivit en starkt växande trend i Sverige och därmed har intresset för att taktälta fullkomligt exploderat. Förra sommaren skaffade vi som så många andra ett taktält, och fick i och med det uppleva en ny och bekvämare typ av tältäventyr. Att tälta på biltaket är både enkelt, smidigt och bekvämt…
  • Äventyr med taktält på Gotland
    Sommaren 2021 skaffade vi ett taktält som vi tillbringade flera nätter i hemma i Hälsingland. Men vi gjorde även ett lite större äventyr när vi helt spontant bestämde oss för att boka biljetter till Gotland för att tillbringa en semestervecka där med boendet på taket. Vi tänkte nu ta er med på vår vecka som…
4.5 10 Röster
Inläggsbetyg
taktält, taktälta, tälta
Föregående inlägg
Lära barn tälja med kniv
Nästa inlägg
Kycklingwok på stekhäll
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Jiannis
Jiannis
2 år sedan

Mycket bra skrivet! Vi har själv ett taktält sen förra året (outdoordays Safari PRO M) så jag kan inget annat än hålla med om hur spännande det är att ha familjen med på tältäventyr (vi har även ett vanligt tält för våra vanliga vandringar) men att också kunna hålla sig nära bilen och utan att behöva bära med sig all packning är oslagbart!

inbound6463501006040666514.jpg
Johan
Johan
1 år sedan

Jösses vad härligt men oj vad jag fylls av ångest. ”Det är jättehärligt och lätt att taktälta, så länge du tänker på att du i princip måste göra det på camping, för du får inte göra det på naturstig, barmark, strand, längs vägen.” Tyckte det var härligt med allemansrätten och att tälta tills jag började inse att jag i princip bara får tälta där alla andra gör det i naturen och inte där det kan vara mysigt. Sveriges regelverk är fantastiskt för att ta hand om flora och fauna men jösses vad det blev invecklat och fick mig att känna… Läs mer »

2
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x