Med lite planering behöver det inte alls vara krångligt att komma ut och tälta som familj. Det är riktigt mysigt! Känslan att ligga i en sovsäck och lyssna till naturen utanför; fågelkvitter, vindens sus i träden, regnets smattrande mot tält duken eller vågskvalp är oslagbar! Vårt allra bästa tips när det kommer till att tälta med barn är att hålla det så enkelt det går!
Tälta enkelt
Som så mycket annat man gör som barnfamilj så är det viktigt att satsa på ett äventyr på lagom nivå, anpassa efter barnen. Ta bilen till ett fint ställe och slå upp tältet direkt på plats. Att tälta måste inte betyda att man måste gå en halvdag innan man slår läger. Börja med att tälta en helg på våren/sommaren med fint väder. Det gör det mesta så mycket enklare. Vem som helst kan tappa humöret efter två regniga dygn och tältnätter.
Istället för att tänka; Hur långt orkar barnen gå, vänd på frågan och fundera på hur kan vi gå kortast möjliga sträcka. Det är bättre att lägga ork, kraft och tid på att slå upp tält och hinna leka och mysa vid tältplatsen. (Har man bilen nära finns också möjligheten att ta sig hem om det är så att det inte alls går. Kan vara skönt att veta första gången man tältar, speciellt om man har riktigt små barn med sig.)
Att tälta och utforska naturen tillsammans ska vara en härlig upplevelse för alla, stora och små. Så håll det enkelt och fokusera till att börja med på att få mysiga stunder tillsammans ute i naturen och på att få barnen att tycka om att tälta så kan man göra mer avancerade och längre vandringar/äventyr senare.
Välj säkra matkort som barnen äter, mätta barn är glada barn! Det behöver inte vara någon mer aktivitet i anslutning till tältningen, att bara tälta räcker mer än bra!
GOTT OM TID, det tar alltid längre tid än man tror och man vill ju också hinna bara vara och njuta av tältandet. Det går absolut bra att tälta hemma i trädgården.
Och kom ihåg – det ska vara roligt att tälta! Det är vårt huvudsakliga mål. Att få barnen att tycka att det är mysigt och roligt att sova i tält. Vi tror att om barnen får lära sig att tycka om att sova i tält och vara ute i naturen som barn så är det en erfarenhet/kunskap som de tar med sig vidare i livet. Ett frö som sedan kan utvecklas och blomstra ut till ett brinnande friluftsintresse när barnen blir lite större.
Ha gott om tid
Som alltid när man har barn med sig, allt tar längre tid än man tror. Behöver man stressa för att komma fram och riskerar att inte hinna fram innan det blir mörkt så försvinner halva tjusningen. Det blir mer av en jobbig upplevelse att behöva gå långt än ett spännande äventyr. Se till att det finns tid till att bara vara och undersöka omgivningarna. Förbered er på att det kan ta tid att få barnen att somna, det kan bli en maratonläggning, det kan vara väldigt spännande att sova i tält när man är liten, och svårt att komma till ro.
Bra tältplats
Att hitta en bra tältplats är viktigare än vad man kanske tror. Helst vill man hitta en så jämn och plan yta som möjligt, torr och gärna ett lite mjukt underlag. Det kan vara bra att rensa ytan från grenar, sten och kottar, för att skydda tältet från slitage men framförallt att det kan bli riktigt obekvämt med en knöl i ryggen. Om det regnar är det bra att inte välja en tältplats i en sänka/grop där det kan samlas vatten.
En annan sak som kan vara bra att ta hänsyn till när det gäller val av tältplats är morgonsolen. Fundera på var solen kommer att skina på morgonen och försök att om det är möjligt placera tältet i skuggan, speciellt sommartid. Det kan verkligen bli olidligt varmt i ett tält.
Det är ofta en fördel att ha vatten i närheten för matlagning och tvätt, att kunna diska i och borsta tänder. Då slipper man bära mer än nödvändigt då vatten både är tungt och tar mycket plats.
Om det är möjligt är det bra att försöka placera tältet i lä, men tänk också på att vinden kan hjälpa till att hålla mygg och knott borta.
Planera packningen
Det är mycket packning som behövs, och med en lista minskar man risken att glömma något. Börja packa i tid, packning till en tälttur är inget man rafsar ihop på en halvtimma (om man inte är super-rutinerad och har allt lätt tillgängligt). Om ni ska vandra med all packning innan ni tältar är det extra viktigt att noga tänka igenom vad man ska ha med sig och försöka minimera packningensvolym och vikt så mycket som möjligt. Det är också bra att planera och fundera över vem som ska bära vad och om allt ryms i ryggsäckarna. Att rymma all packning för barn som själva inte är stora nog att orka bära sin packning. Kanske behöver man också bära något av barnen. Det är en utmaning och kräver verkligen sin planering om man vill vandra en sträcka i samband med tältningen.
Försök att undvika att ta med mer saker än nödvändigt, dels på grund av vikt och packutrymme men också för att få plats i tältet. Vi brukar låta barnen packa sin egna ”äventyrsryggsäck” med lite saker.
Undvik att ta med leksaker o.s.v. för naturen erbjuder världens största och bästa lekplats och möjlighet till massor av olika aktiviteter som redan finns på plats. På så sätt slipper ni bära med underhållning och leksaker vilket minskar vikt och packning. Genom att inte ta med för mycket saker så stimuleras även barnens kreativitet och fantasi. Material finns i naturen, så låt barnen själva använda fantasin att pyssla och att hitta på aktiva lekar!
Planera maten
Frisk luft brukar resultera i god aptit, och det mesta smakar dessutom mycket godare utomhus! Fundera igenom vad ni ska äta vid vilket mål, hur det ska tillagas och hur mycket mat ni tror går åt. Glöm inte vattnet som går åt för tillagningen och att det ska finns att dricka.
Den mesta maten du kan göra hemma går också att göra ute i naturen. Men visst kan det vara ett problem med kylvaror o.s.v. Ett tips kan vara att frysa in mat innan, då håller den sig längre. Det går också att ersätta exempelvis vanlig mjölk till frukostgröten med torrmjölk som man blandar med vatten.
Ett annat tips som vi brukar göra är att portionsförpacka det som går och märka upp med måttangivelser till ex. havregrynen till frukostgröten. Detta gör att man inte behöver mäta upp när man är ute samtidigt som man inte heller behöver hantera eventuella rester eller liknande. Vi brukar också använda små burkar/förvaring som vi fyller med tillbehör, kryddor, matolja, diskmedel etc. istället för att ta med hela förpackningar ut.
Och glöm inte att dubbelkolla att det finns tillräckligt med bränsle till friluftsköket och att ni har med någonting att tända friluftsköket eller en eld med.
Utrustning
Den utrustning som krävs är tält, liggunderlag, sovsäck. Men istället för att köpa allt nytt kan man till en början låna ihop utrustningen och det finns även möjlighet at hyra utrustning på vissa orter. Se till att ni provat slå upp tältet en gång innan ni åker ut på tältturen, så att alla pinnar finns och att ni vet hur man gör. Genom att knyta av en fullång sovsäck håller den värmen bra till ett barn. Ett ullunderställ och tunnare mössa ger extra värme om det behövs en kallare natt. Prylar som kan komma till användning; pannlampa, torklina, snabb torkande handduk, skräppåse, myggmedel, kniv, yxa, första förband, powerbank, toalettpapper m.m.
Vi kommer inom kort att publicera ett fördjupat inlägg om just utrustning där vi går in mer på funktion och vad man ska tänka på kring val av exempelvis sovsäckar, liggunderlag, tält etc. Håll utkik!
Träna och förbered er innan
Det kan vara bra att förbereda barnen på vad som ska hända och även att om det är möjligt prova på hemma. De första gångerna vi tältade med barnen tog det jätte lång tid innan de somnade, allt var så nytt och spännande. Och ni som själva har tältat som barn kanske kan komma ihåg den där pirriga härliga känslan när man fick krypa ner i sin sovsäck i tältet.
Men ju fler gånger vi har tältat desto bättre har det gått och nu när barnen är vana att sova i sovsäckar och tält upplever vi att det inte är något problem att få dem att somna. Så ett tips kan vara att ”träna” med barnen att sova i sovsäck hemma. Varför inte bygga en koja hemma och sova i, eller låta eventuella små barn sova i sovsäcken i sin vagn eller om man har möjlighet slå upp tältet hemma i trädgården så att barnen har en aning om vad som väntar. Låt dem vara med att haka upp innertält, sätta ihop tältpinnar. Låt dem krypa in och ut, kanske kan ni ta ut sovsäckarna och prova hur det känns att ligga i tältet.
Även vi vuxna kan behöva ”träna” innan. Det kan exempelvis vara bra att ha koll på hur utrustningen fungerar som friluftskök, tält etc. Prova gärna att slå upp tältet hemma innan du åker, så att du vet hur det fungerar samtidigt som det också går lättare i skarpt läge. Inte för att det är så väldigt svårt men väl ute i naturen och alla är hungriga och trötta, tålamodet i botten och så ett lätt regnfall på det. Då är det skönt att veta hur man snabbt får upp tältet och sedan kan fokusera på att laga mat till hungriga magar.
Gör barnen delaktiga i äventyret
Inbjud barnen och gör dem delaktiga i äventyret och planeringen redan från början. Om barnet får möjlighet att vara delaktigt så brukar de vara extra peppade när man ska iväg. Visst det kan vara lite frustrerande ibland och det kan kräva lite tålamod om barnen är små. Men man kan i förväg planera vilka moment man kan inkludera barnen i och vilka uppgifter som kan fördelas ut på vem i familjen. Visa bilder och prata om platsen ni ska åka till, kanske barnen kan få vara med och bestämma vart ni ska åka.
Låt barnet vara med att packa för äventyret, visa gasköket och annat som är bra att ha med sig. Vi bukar låta barnet vara med och packa en ryggsäck med sina egna saker, sovsäck, pannlampa/ficklampa, pyjamas, gosedjur och ett ombyte med extra kläder. Så mycket mer behövs inte, det är bra att vänja dem vid att bara ta med så mycket mer än just vad som behövs.
När man väl är på plats kan man inkludera barnen och låta dem hjälpa till att hitta en bra tältplats, plocka bort pinnar och kottar och slå upp tältet. Våra barn brukar också gärna vilja vara med och laga maten, diska o.s.v. Så inkludera barnen så mycket som möjligt, det skapar ett intresse och de känner sig viktiga och får chansen att lära sig saker. Det är ett bra sätt att ge dem kunskap samtidigt som man också får mycket tillsammanstid. Låt dem få packa upp liggunderlag och sovsäck och göra iordning sin egen sovplats, så att det också hinner mentalt förbereda sig på att tillbringa natten i tältet.
Vi har upplevt att genom att inkludera barnen i förberedelserna och äventyret så känner barnen sig delaktiga och engagerade vilket skapar goda förväntningar och trygghet inför äventyret.
Tälta med bebis
Fundera igenom vad som behövs för natten, matning och blöjbyte. Ha det som behövs lättillgängligt, och en ficklampa så att ni kan se. Förbered med rätt tempererat vatten för ersättning/välling i en termos, så att det går fort och smidigt att fixa mat. Om du ammar kan det vara bra att fundera på kläder, kanske kan du klippa upp en gammalt underställ under brösten. Ta med en varmare jacka att ta på vid amning eller andra nattbestyr. En ullfilt kan också vara bra att ha till hands. Ska ni tälta mycket med riktigt små barn kan det vara idé att fundera på en sovsäck när ni kan ligga tillsammans i. Det kan vara en bra idé att låta bebisen använda sovsäcken innan vid sovstunder i vagnen så att det känns bekant och trygg när det väl är dags för tältning. Första gången kan det vara smart att hålla sig nära hemmet eller en stuga så att man kan ta sig inomhus om det inte fungerar bra.
Sammanfattningsvis kommer här våra bästa tips för en lyckad tältning med barn;
12 tips för dig som vill prova att sova ute med barn
1. Välj tillfälle efter väder
2. Ha gott om tid på er
3. Tälta nära bilen, gå inte längre stäcka än vad som behövs
4. Planera packningen
5. Låna ihop (eller hyr) utrustning till att börja med
6. Var beredd på att det kan ta lite längre stund än vanligt för barnen att somna
7. Gör det mysigt, läs en godnatt saga i tältet i pannlampans sken
8. Se till att ha med gott om mat, och välj säkra kort
9. Förbered barnen så att de vet vad som väntar
10. Ta med gos/napp, kan vara en bra trygghet att ha med
11. Gör barnen delaktiga i packning och tältningen!
12. Se till att alla trivs och och mår gott, det ska var roligt att tälta, inte kämpigt. Man vill ju skapa mersmak!
Vi är en familj som gärna vill tälta barnen är 9 och 11 år. Har ni några tips när det gäller kläder vi tänkte vandra i fjällen på sommartid. Vilken tält och sovsäck kan vi använda.