Fira våffeldagen ute i naturen

Den 25 mars så infaller våffeldagen, en dag som givetvis måste firas med goda och frasiga våfflor. Egentligen är det en gammal kyrklig högtid (Vårfrudagen, Jungfru Marie bebådelsedag) som man firar, men efter vad man tror var en felsägning så omvandlades vårfrudagen till våffeldagen. Oavsett vilket så är vi ju glada över att ha en anledning till att äta lite våfflor. Våffeldagen är dessutom en av våra mest firade matdagar och på våffeldagen äts det enorma mängder våfflor i Sverige. Vi vill slå ett slag för att fira våffeldagen utomhus tillsammans med familjen. Antingen kan du ta ut det elektriska våffeljärnet på altanen. Eller så gör du som oss och skaffar du dig en lagg i gjutjärn och gräddar våfflor över öppen eld. Frasigare och godare våfflor är svårt att få – och som du vet så smakar ju allt godare när man är utomhus.

Leta efter en våffellagg på loppis

Vi hittade vår våffellagg på loppis för en liten peng för ett par år sedan. Laggen användes förr i tiden till gamla vedspisar och idag kan du fynda dem billigt på loppisar. Det finns även nytillverkade men då blir prislappen en helt annan. Vår lagg var rostigt och smutsigt när vi köpte den, men efter lite arbete och kärlek så blev det som nytt igen. Så nu har vi en fantastiskt fin våffellagg som kommer att få följa med oss ut på många äventyr i framtiden. Här nedanför har vi beskrivit hur vi rengjorde vår lagg.

Såhär rengör du en gammal rostig våffellagg

  1. Börja med att få bort så mycket som möjligt av smuts och rostfläckar med stålull (om svårt angripen med stålborste).
  2. Häll i rejält med salt och ställ laggen på en varm spisplatta. Bränn ur pannan med saltet. Låt svalna och häll bort saltet
  3. Smörj in laggen (flödigt) med matolja.
  4. Sätt in laggen i ugnen på 175-200 grader i 15 – 30 minuter eller tills oljan torkat in.
  5. När laggen svalnat – torka ur överflödig olja med hushållspapper.

Åk ut i skogen och grädda våfflorna över öppen eld

Att åka ut i skogen, tända en eld och sedan grädda våfflor över elden är mysigt. Visst är det lite mer omständligt och tar lite mer tid än om man gräddar våfflor hemma i köket, men det är det värt.

Våffelrecept

Vi brukar göra så att vi blandar iordning våffelsmeten hemma och tar med oss den ut i en mattermos. Det finns ju massor av våffelrecept. Vi brukar använda detta som vi tycker fungerar och som det blir goda våfflor av. Receptet kan anpassas beroende på hur många man är. En sats ger ca 1 liter smet/10 våfflor.

3 dl mjölk
3 dl iskallt vatten
6 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 krm salt
200 g smält smör

Grädda våfflorna

När vi kommer ut i skogen brukar vi göra iordning en eldstad och tända en eld som sedan får brinna ett tag. När elden nästan brunnit ut och det börjar bli fin glöd så lägger vi laggen på elden och värmer upp det. Se till att vända på laggen så att båda sidorna värms upp. Samtidigt lägger vi lite ved på sidan om så att elden håller sig brinnande.

Under gräddningen så byter vi sedan plats på laggen och elden så man hela tiden har en lagom värme. Så när elden är lagom flyttar man laggen dit och eldar istället på andra sidan av eldstaden. Vi upplever att om man har laggen direkt i elden så blir det lätt för varmt och våfflorna blir lätt brända. Det tar ofta ett litet tag Innan man fått till snitsen, men efter ett par försök brukar det inte vara några problem. Och det bästa med en lagg i gjutjärn är att ju mer du använder den desto bättre blir den.

När laggen sedan är uppvärmd börjar vi med att ta smör och fetta in laggens insida. Därefter häller vi i smeten (lite drygt 1 dl) och lägger tillbaka laggen på elden. Vänd på laggen efter ett tag så att våfflan blir gräddad och frasig på båda sidorna. När våfflan gräddats en stund kan du öppna laggen för att se om våfflan ser bra ut. När våfflan blivit gyllenbrun och frasig är det bara att ta en gaffel och ta ur den och sedan börja grädda nästa våffla.

När våfflorna är färdiggräddade brukar vi bara torka av laggen från den värsta soten på utsidan. Vill man kan man också diska av den under varmt vatten (använd ej diskmedel till gjutjärnsprodukter) och sedan fetta in den med olja.

Mysig stund tillsammans

När våfflorna är färdiggräddade kommer den bästa biten, att få äta och njuta av de frasiga, gyllenbruna hjärtformade våfflorna. Gärna tillsammans med lite av vår hemmakokade hjortronsylt av bären som vi plockade här i Hälsingeskogarna i somras. Men givetvis smakar det också gott med någon annan sylt. Vill man lyxa till det lite extra kan man ju ha med lite vispad grädde ut.

Det blir dessutom en mysig stund att komma ut tillsammans i skogen, sitta vid elden och prata om livet och veckan som varit. En fin paus, tid för tillsammanstid, samtal, reflektion och eftertanke som man inte alltid har utrymme till i en annans ganska hektiskt vardag.

Så ut och njut – och trevlig våffeldag på er alla!

5 4 Röster
Inläggsbetyg
våffeldagen, våfflor
Föregående inlägg
Checklista, Friluftsgarderob vår
Nästa inlägg
Tältpremiär!
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x