Här har vi samlat våra bästa tips för friluftsliv med barn. Vi vill inspirera dig att hitta ut i naturen tillsammans med familjen, att våga ta med barnen ut på nya äventyr. Med lite förberedelser, rätt inställning och fokus är friluftsliv med barn kanske det allra bästa i livet, stunder att minnas för resten av livet.
Mätta barn är glada barn
Se till att ni har ätit ganska snart innan ni ger er iväg ut. Och se och till att ta med något att fylla på med när, strax helst innan, energinivån börjar dala. Det kan göra hela dagen att man håller humöret uppe, det kan vara skillnaden på hela upplevelsen av äventyret. Barns energinivå går upp och ner så mycket fortare och från en stund till en annan kan orken vara på noll. Och enligt vår erfarenhet kan det vara just ett mellis som gör hela skillnaden. Man fyller på med energi och det är som att vrida upp en leksak som omedelbart får upp farten igen. Ofta går det åt mer mat och mellis under en dag än vad man kan tro, det brukar vara bra att ta med ordentligt. Och vänta inte för länge innan ni gör mat!
Förbered barnen
Se till att barnen också får ta del i planeringen av kommande utflykter och äventyr. Dels för att bygga upp spänning och nyfikenhet, men också så att barnet får tid på sig att mentalt vara beredd på det som ska hända. Det gör det enklare att få dem med sig när man väl är på väg. Är det nya äventyr som barnen inte varit med om, eller platser de inte besökt beskriv vad ni ska göra, kanske visa bilder. Nya saker kan kännas läskigt och väcka ovilja när de inte förstår vad det är ni ska göra. Prova utrustningen innan, ta in pjäxor och skidor så barnet kan bekanta sig med grejerna och vet hur det känns att stå i ett par pjäxor. Barn tycker om det som känns välbekant och tryggt. Prova att åka lite hemma i trädgården innan ni ger er ut på någon längre tur.
Gör barnen delaktiga
Barn växer av ansvar och självförtroendet stärks när de får vara med och känna sig som en viktig del i sammanhanget. Oavsett ålder går det att hitta en uppgift, packa ryggsäcken med matsäck, hjälpa till att sätta upp tältet, vara den som ansvarar för att läsa kartan, hjälpa till att laga maten, få göra iordning sin egen sovplats i tältet, dela ut muggar till alla när det är dags för fika. Låt också barnen vara med och planera delar av dagen, vilken mat som ska ätas, vilken aktivitet som ska göras, vart utflykten ska gå, kanske kan man i förhand kika på en karta. De gångerna är de oftast ivriga att komma med ut eftersom det också är deras utflykt.
Alla barn är olika!
Jämför inte barn och deras prestationer och färdigheter. Utgå från vad dina barn gillar och vad de är bra på, prova er fram vad som funkar men vara beredda att backa om det inte går. En del lär sig åka skidor jätte tidigt medan andra blankt vägrar. Någon älskar att sitta timma efter timma i en bärstol och bara hänga med, medan något helt klart vill gå själv och utforska nära marken på egen hand. Då blir det naturligt så att man får anpassa äventyren efter det.
Ha gott om tid
Allting tar längre tid när man har barn med sig. Och man vill inte behöva ha med känslan av att stressa sig fram när man är ute. Den stora poängen är ju att det ska vara avslappnande och härligt att komma ut. Det är också en fördel att ha tid att stanna upp på vägen och hinna med det där som upptäcks på vägen. Några små kryp som är intressanta, den där stenen som är så rolig att klättra på, bäcken med den lilla bron där barnen vill leka en stund. Oftast har vi vuxna och barnen olika behållning av äventyr, medan vi vuxna vill åt den storslagna vyn eller det magiska kvällsljuset så är det något helt annat som gjort barnets upplevelse. Den där lilla grodan som kittlades så gott i handen, eller alla mumsiga blåbär som hittades på vägen, eller den där stocken där man kunde gå balansgång. Ska man tälta är det extra viktigt att slå läger i tid, det tar mycket mer tid än man tror att hitta tältplats, slå upp tält, bädda, fixa middagsmat och man vill ju såklart hinna mysa i stunden, snarare än att behöva skynda allt för att i alla fall nå en skapligt rimlig nattningstid. Eller behöva göra allt medan barnen är skrikhungriga.
Bra kläder och utrustning gör skillnad!
Med det sagt så betyder inte det att man måste ha de dyraste och mest avancerade som finns på marknaden. Med bra funktion, passform och rätt utrustning går det så mycket lättare. Och man vill ju att aktiviteter ska känns kul och minimera det som känns jobbigt. Att inte behövs vara för varm, frysa eller ha klumpiga skor som inte hänger med i barnens tempo. Eller att ha utrustning i fel storlek eller av gammal modell som gör det onödigt svårt och jobbigt. Det finns en stor begagnat marknad och det går att hitta bra kläder och utrustning begagnat idag. Eller varför inte låna eller hyra innan man vet om det är något man vill göra ofta. Men generellt sagt så får man ofta vad man betalar för och vi upplever att det lönar sig att satsa på kvalité, barnen har högre komfort i stunden och plagg/utrustning går sedan att ärva eller sälja vidare.
Din inställning smittar av sig
Precis som dåligt humör effektivt smittar av sig till de runt omkring, så är det samma sak med din inställning till det ni ska iväg på eller andra saker som rör äventyret. Tänk på att vara positiv och engagerad i det ni ska göra. Det brukar vara en fördel att prata om äventyr i förväg. Diskutera vid matbordet och berätta om dina förväntningar och peppa barnen för det som kommer. Det är så lätt att kika ut och beklaga över sig att det precis börjat regna, det snappar barnen upp direkt och förstår att regn borde förknippas med något dåligt.
Det ska vara roligt
Äventyr med barn ska i första hand vara en rolig upplevelse för alla. (Såklart är inte friluftsliv med barn på topp jämt, det är ju precis som i vanliga vardagen med barn, det går upp och ner) Men om barnet inte alls uppskattar längdskidåkning så är det kanske inte en bra idé att planera en heldag på längdskidor. Är aktiviteten på en för hög nivå och barnet känner sig dåligt blir det inte heller kul, anpassa svårigheten efter barnets färdighet. Många friluftsaktiviteter kan också innebära fysiska utmaningar, och ibland kan det vara klurigt att lägga det på rätt nivå. Det är ju ändå en fantastisk känsla att få jobba för något och känna att man lyckas, som att bestiga ett berg. Och känslan av att något är jobbigt men ändå ger något tillbaka och att det är bra att kunna kämpa är ju samtidigt något som man vill lära sina barn och att de ska ha med sig. Det är ju något som sedan kan appliceras på även andra områden i livet. Ibland måste man kämpa för att lyckas eller komma vidare. Utmaningar är bra men de måste vara rimliga. Äventyr ska ge mersmak!
Börja i liten skala
Innan man ger sig ut på större och längre turer är det bra att börja så enkelt som möjligt. Det gör att barnen får en chans att känna sig trygg i den nya miljön eller aktiviteten. Kanske räcker det gott att prova hemma på gården till att börja med. En kort stund är gott nog till att börja med. Alla som är riktigt bra på något har en gång varit nybörjare. Det finns inget som säger vad som räknas till friluftsliv och inte, en stund ute i naturen är ett äventyr det med oavsett hur långt man gått, och hur länge man varit ute. Gör det inte för avancerat utan börja med små utflykter som ger mersmak och så kommer längtan och viljan för större äventyr allteftersom.
Var lyhörd och pusha inte för hårt
Det är lätt att som förälder att vilja lite för mycket ibland. Det är viktigt att vara lyhörd inför barnet och kunna avsluta, planera om, vända i tid. Ibland behövs extra pauser, mera lek, ett extra mellanmål, att få bli buren en stund, gå in och värma sig och ibland måste man kunna avsluta och bege sig hemåt långt innan man tänkt sig. Samma sak kan gälla att lära sig nya saker, som att åka slalom, då gäller det att peppa men att avväga när det räcker. Satsa heller på många korta stunder och tillfällen till en början.
Välj äventyr där du är trygg
Man kan ta med barnen på många typer av äventyr, även lite större och mer avancerade, och de klarar mer än man kanske tror. Men en grundförutsättning är att du är trygg i de äventyr ni tar er för. Är du trygg i fjällen och vet hur man läser av väder och gör riskbedömningar på rätt sätt när man har barn med sig så kör! Men är det nya områden för dig, så ta inte med barnen när du själv inte är trygg och har god erfarenhet i aktiviteten, området. Det är svårt att själv lära dig själv en aktivitet samtidigt som du ska stötta ditt barn. Utforska och rekognisera nya områden på förhand.
Anpassa efter dagsform och ge upp i tid
Vi vuxna har en dagsform att ta hänsyn till men så har också barn, och de inte samma förmåga att kunna bita ihop. (och det kan man inte heller kräva) Deras dagsform märks av mycket tydligare och det får man helt enkelt ta hänsyn till. Vissa dagar räcker orken hur långt som helst medan de nästa jdag kan vägra gå mer än 50m. Benen känns blytunga och det bara går inte. Då gäller det att hitta sätt att underlätta för barnen, antingen avleda med lek och bus eller att helt enkelt låta barnen åka med på axlarna en stund, eller få åka med bakom skidvagnen, ta en extra paus i skidbacken eller vad det nu kan vara. Det gäller att var lyhörd och kunna vända i tid och ändra planer om så behövs. Utflykten ska ändå ha med sig ett gott minne.