Varma små händer

Vår minsting har varit extremt frusen om fingrarna. Vi har vid många tillfällen fått avbryta utflykter för att ta oss in och värma upp hans frusna händer, så kalla att han gråtit för att det gjort ont. Vi har hittat knep för att hålla hans händer varma och det funkar ganska bra, men ännu inte hittat den riktigt varma vante vi letat efter. Här delar vi våra bästa tips för att hålla små händer varma under kalla vinterdagar. Små barn har sämre cirkulation och därför också svårare att hålla värmen i händer och fötter. Men med dessa tips kan man göra vad man kan.

Torra händer och vantar

Till att börja med, se till att både händerna och vantarna är helt torra innan ni tar er ut. Den mest kylande faktorn är fukt, därför vill man undvika det. Därför kan det vara en fördel att ha ett extra par så att det säkert alltid finns ett par torra, istället för att plocka ett par varma men lite fuktiga från ett torkskåp.

Tänk lager-på-lager

Precis som för övriga kläder gäller samma princip för händerna. Ju fler luftspalter desto mer värmer det. En tunnare ullvante under en skalvante med ett varmt foder, 3 lager precis som när man klär sig. Det som avgör fodrets förmåga att värma är hur mycket luft det innehåller. Tänk bara på att det inte får bli alltför trångt luften måste också få plats. Här kan du läsa mer om lager-på-lager-principen och hur vi brukar klä barnen för kalla utedagar.

Materialval

Välj funktionsmaterial, som värmer och transporterar överskottsvärme i form av svett avdunstning bort från huden och ut genom vanten. Ull är ett material som har hög förmåga att hålla luft och därmed värmer riktigt bra. Håll utkik på vantar med foder i ull. Se till att yttertyget/skalet både står emot väta och kan andas om vanten ska användas utanför vagn.

Tumvante

En tumvante värmer överlägset bättre än en handske. Där inne ryms mer luft och fingrarna värmer varandra. Se också till att vantarna inte sitter åt för hårt vid handleden och stoppar blodcirkulationen. Vi upplever att vantar med ett skaft som går utanpå ärmen fungerar bäst, både för att undvika glipa, risk att släppa in snö och för att det inte blir trångt vid handleden.

Varm kropp – varma händer

Se till att övriga kroppen är ordentligt varm, så att värmen också räcker till och kan nå ut även i händerna. Ett tips är att använda en extra ullväst, eller ulltröja. Eller om det är kallare en lättviktsjacka under overallen.

Filt & åkpåse

Ska barnet spendera dagen stillasittande en skidvagn eller pulka eller på annat sätt. Se till att ha dem i en åkpåse och stoppa in händerna där. Eller lägg över en ullfilt som värmer, en del gånger har vi även använt en vuxens dunjacka som värmefilt. Ett tips kan också vara att lägga ett liggunderlag/fårskinn för att isolera mot kylan underifrån.

Ta inte av vantarna

Kanske självklart men vi servar Nils med mat och annat så att han inte ska behöva ta av vantarna eftersom han då förlorar värmen så otroligt snabbt och har sedan svårt att få upp den igen.

Aktivitet

Rörelse och aktivitet alstrar värme, så ett barn som rör sig håller värmen bättre än om de blir stillastående eller sittandes. Hjälp barnet att var aktiv, lek och busa och se till att de inte blir stillasittande.

Gå in och värm upp

Om möjligheten finns, ta er inomhus och värm upp händerna innan de blir så kalla att det gör ont. Är mellis/lunch inomhus så får ni automatiskt tillfälle att värma kalla fingrar. Vi har delat på oss när storasyskonen vill leka/åka/äventyra mer. Nils har fått en inomhuspaus med en förälder medan de andra fortsätter utomhus aktiviteten. Ibland är man på äventyr där möjligheten att gå in inte finns.

Gör upp en eld

Ett effektivt sätt att värma kalla fingrar och tår är vid en eld. Då kan man ta av vantar och ganska snabbt kan små kalla fingrar återfå värmen. Men var med och hjälp till så att de inte hamnar för nära elden, har de tappat lite av känseln är risken ännu större.

De vantar vi testat som funkat bäst för Nils; Hestras stickade ulltumvante + Hestra army Leather tumvante med ullfoder (dock är minsta strl 6-8år, så något stor, men å andra sidan blir det mycket luft som isolerar och håller värmen. (Denna snarlika variant finns för mindre barn, och inte riktigt lika varm) I för stora vantar blir det väldigt begränsat vad barnet kan använda händerna till.) Men sittandes i en skidvagn/pulka är det ett bra alternativ funkar även om man åker skidor utan stavar. De två vantar vante som överlägset flest av er följare har tipsat om är Tornedalsvantar (dock inte vattentäta), och flera har också tipsat om Hestras Leather tumvante med ullfoder.

Det finns också små värmekuddar som håller värmen några timmar av en kemisk reaktion som startar som när man knäcker en metall bricka inuti. Finns modeller som kan återanvändas genom att koka den några minuter. Något vi provat (inte direkt mot huden) men tyckt fungerar sådär halvbra. Känns som en bättre lösning för vuxna. Lite klurigt att veta hur de värmer och läskigt när det står på att de kan orsaka brännskada om de ligger an mot huden. Små barn har ju själva svårt att uppfatta och meddela sig.

Sedan detta skrevs har Nils hunnit bli äldre och han håller värmen i sina händer mycket bättre! (även om han fortfarande är frusen av sig) Det är som att små barn har svårare att hålla värmen på händer och fötter, så om inte annat håll ut det blir bättre när de blir lite äldre.

4.3 6 Röster
Inläggsbetyg
fryser om händerna, inte frysa, kalla händer, slippa frysa, vantar till små barn, varma händer
Föregående inlägg
En magisk decemberweekend i hjärtat av Dalarna
Nästa inlägg
Sova ute i barnvagn i minusgrader
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Janina
Janina
2 år sedan

Vill tipsa om att kontrollera att det inte blir för tajt kring handleden. Är det kallt kan det lätt bli 6-7 lager som trängs kring handleden, med vantar och ärmar om vartannat. Det riskerar att försämra blodcirkulationen, och gör att händerna snabbt kyls ner.

1
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x