Vårskor för barn

Våren är här och det är hög tid att plocka undan vinterkläder och vinterskor och istället plocka fram vårkläder och vårskor. På våren (och även på hösten) varierar ofta temperaturen mycket utomhus, och barnens skor sätts verkligen på prov när de utsätts för både för både väta, smuts och slitage vid lek. Med andra ord är det viktigt att ditt barn har ett par skor som skyddar barnets fot och ger bra stöd samtidigt som den inte hämmar barnets rörelse och lek.

Vi har sedan en tid tillbaka valt att inte köpa några gummistövlar till våra barn utan att istället använda skor/kängor med Gore-Tex®-membran (ofodrade under vår/höst och fodrade under vintern). Frågan om gummistövlar eller inte är något som flitigt diskuteras i olika forum och bloggar. Vi är medvetna om att det här råder delade meningar. Men trots detta sticker vi ut hakan och säger att man klarar sig bra utan gummistövlar. Vi upplever att de skor vi använder står emot väta precis lika bra som ett par gummistövlar och våra barn har varit torra om fötterna även efter att de har lekt och plaskat i vattenpölar under lång tid. De skor vi använder till våra barn fungerar för alla typer av uteaktiviteter och i alla väder vilket gör att vi inte heller behöver köpa flera par skor/stövlar utan klarat oss med ett par skor.

barnskor

Ett par skor i Gore-tex® är, precis som ett par gummistövlar, helt vattentäta och släpper därmed inte in någon väta utifrån. De har till skillnad från exempelvis ett par gummistövlar en god andningsförmåga. Gore-tex® membranet är uppbyggt på så sätt att det har små små håligheter där vattnet inte kan tränga in men tillräckligt stora hål för att kondensen på insidan kan ta sig ut. Skorna ventileras eller andas som man brukar säga. Det gör det enklare att hålla fötterna rätt tempererade, barnets fot svettas mindre när fukten transporteras ut från skon.

Något som också är viktigt när det kommer till barnskor är en bra passform. En sko bör sitta bra på foten samtidigt som det finns möjlighet för foten att röra sig lite i skon. En bra passform gör skon bekväm för barnet.  Det är också en fördel om skon är lätt och smidig. Man vill att skon ska underlätta och skapa förutsättningar för aktiv lek. Ett par gummistövlar sitter inte särskilt bra på foten, de är rymliga och fötterna glider lätt runt. Alltså inte det bästa för aktiva barn som springer, klättrar och leker, det hämmar barnets rörelseförmåga. Ska barnet leka mer aktivt (vilket de flesta barn faktiskt gör) ska det vara skor som man kan spänna åt riktigt.

Sedan är det också viktigt att tänka på vad man har för strumpor i skorna för att få ut mesta möjliga funktion av dina skor. Ullstrumpor är att föredra (finns tunnare varianter för vår, sommar och höst) då bomullsstrumpor suger åt sig fukten utan att transportera den vidare bort från foten.

Visst kan jag förstå att man väljer att köpa gummistövlar till sina barn, men jag tror att det handlar mycket okunskap. Detta är någonting vi också har mött på i skola/förskola där barnen fått låna gummistövlar eftersom de inte har haft några egna trots att barnen har skor i Gore-tex® med skaft på.

Till våren (fungerar lika bra även på hösten) använder vi en fodrad känga med lite skaft, som tål lite djupare vattenpölar och blöthål. PÅ sommaen har vi valt en lätt och smidig sneaker, också den med Gore-tex® membran. Båda modellerna syns på bilderna i inlägget. Även på sommaren är det toppen med ett par Gore-tex® skor, ofta är det dagg i gräsmattan en stund in på förmiddagen. Ett par vanliga sneakers suger åt sig fukten och så är både strumpor och fötterna är blöta efter några meter. Det är lätt att koppla Gore-tex® till kängor och grövre skor men det finns även lätta och smidiga varianter. Det är också perfekt för regniga dagar eller om man är ute i skogen där det även på sommaren kan vara lite blött. Varma dagar är det extra viktigt med en sko som andas.

En tumregel som vi har när vi väljer kläder och skor till våra barn är att utgå ifrån vad vi själva har för kläder och skor. Skulle vi själva vilja vara ute och aktivt röra på oss i galonkläder och gummistövlar som inte andas utan isolerar och bevarar all fukt på insidan? Eller föredrar vi att använda skalkläder och skor som andas och transporterar bort fukten? Svaret är ganska givet och varför skulle vi då välja någonting annat till våra barn som ofta leker och rör på sig än mer aktivt om dagarna. Sedan jag köpte mitt första par skor med Gore-tex®, har gummistövlarna blivit stående i källaren. Känslan av ett par klumpiga gummistövlar som oftast antingen är iskalla eller för varma får mig att rysa.

När det gäller frågan om miljövänlighet och Gore-tex® har vi funderat många vändor fram och tillbaka. Vi har trots allt valt att ändå köpa skor med Gore-tex® eftersom det i dagsläget inte finns något riktigt bra alternativ. Något som är positivt ur miljösynpunkt är att vi inte behöver köpa mer än en sko, eftersom gummistöveln inte längre behövs. Det känns också positivt att Gore-tex® själva har börjat arbetet med att fasa ut de perfloulerade ämnena i sina vattentäta membran.

Tips för dig som ska köpa nya skor till ditt barn

1. Då barnet går, rör sig foten ca 5 mm framåt i varje steg – gångmån bör därför alltid finnas i både nya och gamla skor. När det är mindre än 5 mm kvar i de gamla skorna är det dags att köpa nya. Någon som kan kännas lite knepigt som vuxen, eftersom vi inte gärna vill gå runt i för stora skor.

2. När du ska köpa nya skor ska du börja med att mäta dina barns fötter. Ett enkelt sätt att mäta ett barns fot är att lägga ett papper intill en vägg och låt barnen stå upp rakt. Placera foten över pappret, med hälen mot väggen. Rita sedan ett streck framför den längsta tån och mät sedan hur långt det är från papperskanten fram till strecket. Se till att barnet belastar foten du mäter eftersom foten trycks ut och kan bli en aning större. Ibland kan fötterna vara olika stora så därför kan det vara bra att mäta båda fötterna och sedan utgå ifrån den foten som är längst.

Placera foten över pappret, med hälen mot väggen. Rita sedan ett streck framför den längsta tån och mät sedan hur långt det är från papperskanten fram till strecket.

Man kan även rita runt hela barnets fot för att få fram fotens bredd. Ofta glömmer man bort att ha fotens bredd i tanke när man köper nya barnskor men olika skomärken har olika bredd på sina skor så det kan vara bra att ha i åtanke för att skorna ska sitta så bra som möjligt på ditt barns fot.

3. När du har mätt barnets fot och fått fram fotens längd lägger du till växtmån. Barnfötter behöver både rörelseutrymme och växtmån för att fötterna ska må bra. Beroende på vilka skor det handlar om är det olika mycket du ska lägga till i innermåttet.

Tabell för växtmån för olika sorters skor

Öppna sandaler ca 10 mm
Stängda sandaler ca 10–15 mm
Promenadskor ca 10–15 mm
Tunnfodrade höst-/vårkängor ca 10–15 mm
Varmfodrat ca 15–20 mm
(Ovanstående tabell hittade vi på www.kavat.se)

Barnfoten växer ryckvis och inte jämnt fördelat över året. En barnfot kan växa upp till 15 mm på ett halvår och så mycket som 5 mm på en månad. Så nya barnskor skall köpas något för långa. Helst mellan 10-15 mm längre än foten, tillväxtmån bör vara minst 5 -15 mm i nya skor.

4. När du sedan köper skor så är det bästa att kunna köpa skorna direkt i butik så att man får möjlighet att prova dem på barnets fot och även möjlighet att få hjälp av kunnig personal. Men har du inte den möjligheten så fungerar det också bra att handla via nätet. De flesta skofabrikaten och nätbutiker erbjuder bra storleksguider som du enkelt kan använda för att kontrollera mot de mått som du har från ditt barns fot.

5. Eftersom barns fötter växer snabbt och ganska oregelbundet är det extra viktigt att mäta fötterna regelbundet så att inte barnens skor helt plötsligt är för små. Förlita dig inte på att ditt barn säger till när skon blivit för liten. Det kan vara svårt att få ett bra svar genom att fråga barnet om hur skon passar. För ett tag sedan frågade jag Hilding, inför ny säsong, om hur han tyckte att skon passade. ’Bra, jag behöver bara vika in tårna’ Snacka om att ha gjort ett växtsprång och att han inte hade någon känsla för hur skon ska sitta.

6. Det kan vara bra att välja en typ av sko som barnet själv kan ta på sig. Så att de inte alltid behöver hjälp av en vuxen. Kardborre kan exempelvis vara lättare än en sko med snörning.

Hur mycket växer barns fötter?

1–2 års ålder ca 20 mm/år
2–3 års ålder ca 15 mm/år
3–11 års ålder ca 10 mm/år
(Källa: www.barnskospecialisten.se)

4 1 Röst
Inläggsbetyg
barn, barnskor, förskola, goretex, Skor, tips, vår, vårskor
Föregående inlägg
Bygga pergola
Nästa inlägg
Intervju med Jonas Rampe, Sverigechef för Superfit barnskor
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x